Kód pojišťovny

Spojitost mezi užíváním vitaminů a rakovinou prostaty

Ilustrační obrázek

Poslední výzkumy varují před užíváním některých vitaminů. Údajně byla ve spojitosti s těmito vitaminy prokázána souvislost vzniku rakoviny prostaty. Platí to především o užívání velkých dávek vitaminů. Otázka tedy zní, zda užívání vitaminových preparátů pomáhá nebo se jedná o čiré vyhazování peněz. Případně, zda vitaminy dokonce nepoškozují zdraví.

Alarmující varování přišlo v důsledku výzkumu vzorku téměř 300 tisíc respondentů, mužů. Kolem třetiny vzorku užívalo denně multivitamin, 5 procent respondentů patřilo mezi tzv. silné uživatele vitaminových doplňků. Užívali multivitamin sedmkrát týdně. Během pěti let trvání výzkumu bylo v uvedeném vzorku diagnostikováno 10 241 případů s rakovinou prostaty, z toho 1 476 bylo již v pokročilém stádiu, 179 pacientů zemřelo. Skalní uživatelé vitaminů (7x týdně) představovali z hlediska rizika výskytu téměř dvojnásobně pravděpodobnější možnost vzniku rakoviny prostaty. Ve srovnání s respondenty, kteří neužívali vitaminy. Zmíněné údaje o americkém výzkumu přinesl odborný časopis  Journal of the National Cancer Institute.

Vědci nenašli žádnou spojitost mezi užíváním vitaminů a počátečním stádiem vzniku rakoviny prostaty. Podle odborníků je možné, že vysoké dávky vitaminů mohou ovlivnit vývoj tumoru a urychlit jeho růst. Zatímco jiné menší studie směřují a naznačují možnou spojitost mezi užíváním velkých dávek vitaminů a rakovinou prostaty, odborníci tvrdí, že je nutné provést další rozsáhlejší výzkumy.

Výskyt rakoviny prostaty se v České republice zvýšil za posledních dvanáct let o 70 procent. Existují některé jednoduché preventivní prostředky.  Ovšem s nezaručeným výsledkem. Profesor Patrick C. Walsh, přední světový urolog, působící na Johns Hopkins University v Baltimore odpověděl na otázku možné prevence v rámci své návštěvy Masarykovy university v Brně následovně: Nejlepší by asi bylo být čínským mužem, který se narodil v zemědělských oblastech Číny a žije tam po celý život. Mám tím na mysli samozřejmě hlavně jejich způsob stravování. Jejich vegetariánská strava, zahrnující sóju a zelený čaj, totiž obsahuje velmi málo kalorií. Mluvil jsem s čínskými muži, kteří nyní žijí ve Spojených státech a trpí rakovinou prostaty, a ptal jsem se jich, v čem se liší jejich současný život od toho, který žili v Číně. A oni mi odpověděli, že v Číně hladověli. Zjistilo se, že čínská strava je z velké části nízkokalorická, bez živočišných tuků. Ovšem i v Číně se tato skutečnost v posledních letech mění - jejich strava je o tisíc kalorií denně bohatší. Najednou se tam také setkávají s obezitou a cukrovkou, vzrůstá počet úmrtí na rakovinu, tedy i rakovinu prostaty. Řekl bych tedy, že na vznik rakoviny prostaty má mimo jiné vliv také náš „západní" způsob života, dodal Walsh.

Nežijeme však v Číně, ale v Evropě. Pro našince pak Walsh doporučuje následující: Velmi důležité je samozřejmě omezení příjmu kalorií. Obezita se velmi úzce pojí se vznikem rakoviny obecně, tedy i rakoviny prostaty. Je dobré také snížit příjem mléčných výrobků a červeného masa ve stravě. Zjistili jsme totiž, že tyto produkty narušují enzym, který má pro prostatické buňky klíčovou ochrannou funkci. Nicméně nejlepší prevencí, kterou mohu dnes s jistotou doporučit, je sekundární prevence, tedy aby muži ve věku okolo padesáti let začali navštěvovat svého lékaře, nechali si udělat krevní testy a pohmatové vyšetření prostaty a tím učinili zásadní a nejdůležitější krok k časné diagnostice tohoto onemocnění ještě ve vyléčitelném stadiu.

Rakovina prostaty po rakovině plic druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů, trpí jí jeden muž z deseti. Pouze polovina pacientů přijde v raném stadiu, kdy je naděje na vyléčení. Muži často vyhledají lékaře, až když se nemoc rozšířila do dalších orgánů a oni trpí bolestmi kostí, což je vedle obtíží s močením častý příznak nemoci. Prostata je žláza velikosti vlašského ořechu, leží pod močovým měchýřem mezi stydkou kostí a konečníkem. Nemoc začíná obvykle v její zadní části, takže zvětšení netlačí na močový měchýř a nezvyšuje potřebu močení. Včasné odhalení nemoci zvýší naději na uzdravení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.