Kód pojišťovny

Léčba vodou

Ilustrační obrázek

Voda patří k nejpřirozenějším léčivým prostředkům. Provází lidstvo od samého počátku a je každodenním průvodcem našeho života. Klasické návody na léčení vodou vycházejí ze zkušeností velikánů aquaterapie Vincenze Priessnitze a faráře Sebastiana Knieppa.

Příběh Vincenze Priessnitze, zakladatele prvního vodoléčebného ústavu na světě, je neobyčejný. Mládenec bez jakéhokoli lékařského vzdělání se sám vyléčil z těžkého úrazu jen přikládáním studených obkladů. Mimoděk tak objevil metodu, která je dodnes uznávaná a „Priessnitzovy zábaly" znají na celém světě. Není to chlad, který léčí, ale teplo chladem vyvolané. Do jeho lázní přijížděla za zdravím šlechta z celé Evropy. To bylo před sto padesáti lety. Dnešní Priessnitzovy lázně v Jeseníku kombinují tradiční vodoléčbu a poznatky současné vědy.

Základy „kneipování"

Vody se užívá ze tří důvodů:

  • aby se rozpustily škodlivé látky, jež jsou v krvi i jinde v těle
  • aby se rozpuštěné látky z těla vyloučily
  • aby tělo patřičně zesílilo.

Rozpouštění obstarávají všechny parní lázně a teplé bylinné koupele, vyloučení pak zábaly a polévání či obklady a posilování napomáhají studené koupele všeho druhu, omývání a otužování. Nejlépe je všechny tři způsoby aquaterapie kombinovat s tím, že čím studenější voda, tím lépe. Způsoby užití terapie jsou např.:

  • obklady
  • koupele
  • napařování
  • polévání
  • omývání a zábaly.

Účinky této koupele závisí na druhu použité přísady (jalovec, jehličí, rozmarýn, meduňka). Koupelová sůl obsahuje silice, které vstřebáváme celým tělem a současně vdechujeme. Voda má teplotu lidského těla.

Omývání se nejčastěji provádí u pacientů upoutaných na lůžko za účelem mírné stimulační terapie a otužování. Jsou to vlhké otěry těla nebo jeho částí ručníkem smočeným ve vodě o teplotě 10-26°C, prováděné zpravidla ráno. Nakonec se pacient neosušuje, ale nechá se uschnout během delšího odpočinku dobře přikrytý na lůžku.

Při polevech se voda nestříká na pacienta pod tlakem, ale využívá se pouze souvislého vodního proudu, takže na povrchu těla se utvoří jakýsi vodní plášť. Vedení polevů směřuje od periferie k srdci, na končetinách ze zevní strany směrem vzhůru a z vnitřní strany směrem dolů. Provádějí se polevy kolen, stehen, oblastí břicha, horní poloviny těla i horních končetin. Častý je i polev zad a šíje.

Proč si dopřát hydroterapii?

Mechanické účinky ponoření do vody spočívají v nadnášení těla, provázeném pocitem odlehčení, snížením svalového napětí a usnadněnou tělesnou pohyblivostí.

Teplá lázeň působí přímým účinkem na cévy, které se rozšíří. Vysoká teplota lázně povzbuzuje imunitní systém k tlumení růstu bakterií a vede též k poškozování buněk zhoubných nádorů.

Studená lázeň  způsobuje zúžení kožních cév, zvýšení svalového napětí, vzestup krevního tlaku a snížení tepového objemu. Chemické účinky vodoléčby se vztahují na ve vodě obsažené a přimíšené látky.

Významný je vliv hydroterapie na kůži: zlepšuje nejen prokrvení, ale současně dochází ke zlepšení imunitních vlastností kůže ve smyslu posílení obranyschopnosti proti infekcím. Tato terapie působí na látkovou výměnu (metabolismus) zejména podporou regulačních procesů a podporou vylučování škodlivých látek z lidského těla kůží.

Dále příznivě ovlivňuje krevní oběh zlepšením periferního prokrvení, mírným snížením krevního tlaku a ulehčením srdeční práce. Působí na nervový systém zlepšením funkce, povzbuzením funkce parasympatického systému dochází k uvolnění bolestivých stahů hladkého svalstva různých orgánů a tím k tlumení bolesti. Imunitní systém celého organismu je hydroterapií povzbuzován a aktivizován.

Oblíbené koupele

Nejrozšířenějšími procedurami jsou vodní lázně. Rozhodující je teplota vody - můžete absolvovat studené lázně o teplotě 12-26°C nebo teplé lázně o teplotě 36-38°C. Aplikují se buď v menších, končetinových vanách, nebo celkové ve vanách velkých.

Uhličitá koupel - její účinek je založen na působení oxidu uhličitého na krevní oběh. CO2 totiž rozšiřuje cévy, a tím zlepšuje i celkové prokrvení, snižuje tlak a tepovou frekvenci. Teplota uhličité lázně se řídí podle indikace, u oběhových a nervových poruch zpravidla 30-35°C, u žilních poruch spíše 28-30°C, u revmatických onemocnění 36-38°C. Pacient ve vodě klidně sedí s hlavou nejméně 15 cm nad hladinou, aby nevdechoval oxid uhličitý. Koupel zpravidla trvá 15 minut, následuje stejně dlouhý zábal. Tyto lázně jsou vhodné při lehčím až středně zvýšeném krevním tlaku, poruchách prokrvení, při poruchách krevního oběhu nebo poruchách nervového systému. Zakázané jsou při srdečně-cévních onemocněních, těžké dechové nedostatečnosti, horečnatých stavech.

Perličková koupel - proud stlačeného vzduchu, který uniká z drobných trysek na dně vany v podobě bublinek, funguje jako jemná masáž. Zbavuje bolesti a napětí, uklidňuje. Intenzita masáže závisí na velikosti bublin a označuje se jako Balsan I až III. Bublání trvá 15 minut, následuje stejně dlouhý odpočinek.

Podvodní masáž - spojuje účinky teplé koupele a masáže. Na dně a stěnách vany jsou umístěné trysky, ze kterých vychází proud vzduchu nebo vody. Způsobuje překrvení kůže a podkoží, zlepšuje pohyblivost kloubů. Vhodná teplota vody je 37°C.

Čtyřkomorová lázeň (hydrogalvan) - léčba stejnosměrným elektrickým proudem. Pacient ponoří ruce i nohy do vaniček a rehabilitační pracovník podle předpisu lékaře volí velikost i polarizaci proudu. Procedura upravuje svalové napětí a zlepšuje prokrvení končetin, podle typu polarizace může stimulovat, nebo uklidňovat. Aplikuje se nejméně 20 minut.

Slatinná koupel - pacient se ponoří do vany naplněné hustou koupelovou směsí slatiny (bahna) a vody. Teplota koupele je 42°C, následuje osprchování a suchý zábal. Intenzivní prohřátí organismu výrazně pomáhá při onemocněních kloubů a svalů, na druhou stranu silně zatěžuje srdečně-cévní systém.

Šlapací lázeň - střídavá nožní koupel neboli šlapání ve vaničkách s teplou a studenou vodou s výškou hladiny asi 20 cm. Pacient začíná vždy v teplé, pak překročí na půl minuty do vaničky se studenou vodou a celý proces se několikrát opakuje. Šlapací lázeň pomáhá při bolestech hlavy, syndromu chladných nohou nebo u počínajících křečových žil.

Je libo střik?

Skotský střik - jedná se o proceduru, při níž se střídá teplý a chladný proud vody. Provádí se vodním paprskem z trysky pod tlakem cca 3 atmosféry a ze vzdálenosti 3 metrů. Teplý střik má teplotu 40°C a trvá 30 sekund, následuje chladný střik o teplotě 15-20°C po dobu 5-10 sekund. Oba se asi desetkrát vystřídají, končí se vždy chladným proudem. Střiky se začínají zezadu, od nohou na hýždě, trup a horní končetiny a stejně se postupuje zepředu a z boku. Vhodné jsou zejména při poruchách prokrvení, k podpoře otužování apod. Nevhodné jsou při srdečním a cévním onemocnění a vysokém krevním tlaku.

Za vodou do lázní

Lázně už nejsou jen místem, kam se jezdí „s klouby a se srdcem". Dnes si můžete dopřát relaxační nebo rehabilitační pobyt, při němž se můžete nechat rozmazlovat koupelemi, masážemi, zdravou stravou, masážemi a blahodárným bahnem.

Relaxační pobyty jsou šité na míru přetaženým lidem a cílem není nic menšího než odpočinek a načerpání sil. Zkušení lázeňští lékaři se vesměs shodují v tom, že k tomu v tak krátkém čase naprosto stačí tři procedury plus dostatek spánku a pohybu, zdravý vzduch a příjemná atmosféra. Stačí si jen vybrat... Víkendové pobyty - často prodloužené o čtvrtek a pátek - dnes nabízejí téměř všechna lázeňská letoviska. Nabídka se liší nejen chemickým složením minerálních pramenů v místě, ale i množstvím procedur zahrnutých v ceně. Všechny procedury vám lékař sestaví na míru.

Luhačovická voda je nabitá sodíkem, vápníkem a hořčíkem. Tahle slaná a studená kyselka asi neuchvátí vaše chuťové buňky, její vliv na dýchací cesty je ale nenahraditelný. Minerálku navíc nemusíte popíjet, můžete se spokojit s inhalací a koupelí. Léčí se zde astma, bronchitida, alergická rýma nebo poruchy hlasu. Proslulé jsou zdejší odtučňovací pobyty pro děti a dospělé.

Lázně v Ostravě? V třetihorách se na území Ostravska rozkládalo moře. Pak ale proběhlo geologické vrásnění a voda zůstala uvězněná pod zemí. V Klimkovicích ji čerpají z půlkilometrové hloubky a používají ke koupelím, zábalům a inhalacím. Klimkovická solanka se vyznačuje neobvykle silnou koncentrací jodu (asi 900x vyšší než běžná mořská voda) a také obsah ostatních minerálních látek je skoro dvojnásobný. Skvělá je při léčbě pohybového aparátu a gynekologických obtíží nebo roztroušené sklerózy.

Účinky teplických (v Čechách) pramenů jsou známé už 2000 let - důkazy o tom přinesly nálezy římských mincí a také keltských předmětů ve zdejších vřídlech. Mírně radioaktivní voda s vysokým obsahem fluoridů léčí zejména pohybový aparát a cévní obtíže. Nejezdili sem jen velikáni Goethe, Beethoven či František Josef I., ale díky zdejší péči se výrazně zlepšil stav mnoha pacientů s dětskou mozkovou obrnou a vrozenými vadami.

Jáchymovská voda získává své léčebné účinky prostřednictvím vzácného plynu radonu, který vyzařuje nízké dávky alfa záření. V této koncentraci je radioaktivní záření neškodné, ale dokonce lidskému tělu prospívá. Dobře dělá především kloubům a kostem, krevnímu oběhu a žlázám s vnitřní sekrecí a zvyšuje imunitu. Radonové koupele působí se značným zpožděním - zlepšení se často dostaví až po vašem návratu domů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.