Kód pojišťovny

Holčičí potíže

Ilustrační obrázek

Zanedbaná lékařská péče a špatná hygiena může v některých případech dívenku připravit i o možnost v dospělosti otěhotnět. Mnohé maminky vůbec netuší, že by jejich dcerky mohly mít nějaký problém a diví se, že by jejich holčičky mohly mít gynekologické problémy ještě před první menstruací.

Ale i dívky v útlém věku mohou trpět problémy, které jsou běžné pro dospělé ženy. Jde zpravila o infekce, které se projevují zarudnutím, pálením, zduřením, výtokem svěděním a mohou způsobit i problémy při močení.

Od samého začátku

Zhruba šest týdnů po narození kolují ještě v krvi děvčátka matčiny hormony, které se postupně z organizmu dítěte vylučují. Ty způsobují u miminka zduření prsních žlázek, případně vytékání tzv. čarodějnického mléka. Z otvoru v panenské bláně vytéká hlen, což je důležitou známkou, že její děloha z pochva jsou správně vyvinuty.

Pro zdravý vývoj rodidel u děvčátek je podstatná správná hygiena. Zevní rodidla by se měla omývat ráno i večer pod tekoucí vodou. Každá holčička by měla mít svou vlastní žínku určenou jen na zevní rodidla. Po každém mytí se musí žínka přeprat a nechat usušit.

Pozor však na přehnanou očistu. Stále více odborníků se domnívá, že pokud dítě nemá žádné alergologické potíže, není nutno to s celkovou hygienou přehánět. Při každém mytí, především při použití mycích prostředků, se spolu s nečistotami smývá i část ochranného kožního filmu. A ten se po takovém důkladném mytí musí opět vytvořit. I proto si prvních pár týdnů života dítěte vystačíte s dětským olejíčkem a mastí na opruzeniny. K mytí vám postačí čistá voda nebo velice jemné mýdlo či gel určený speciálně pro péči o nejmenší miminka.

U miminek ani u batolat se nemá ponechávat na rodidlech bílý povlak, tzv. smegma neboli mázek, který se stává živnou půdou pro bakterie. Zůstanou-li tímto mázkem rodidla pokryta a slepena, může to dokonce vést až ke srůstu rodidel. Rodidla malé holčičky se musí denně při mytí vyčistit tak, že prsty šetrně oddálíte velké stydké pysky a opatrně vymyjete a odstraníte žínkou všechny nečistoty. Na opruzeniny je možné používat krémy, u holčiček nikdy zásypy, které se ve vlhkém prostředí mění na žmolky a dráždí pak rodidla.

U dívek ve věku 3 až 9 let patří onemocnění malých pysků a pochvy k nejběžnějším gynekologickým obtížím. Léčba bývá u dětí relativně náročná a nepříjemná, proto je lepší problémům předcházet. Parfémovaná mýdla a sprchové gely nejsou v žádném případě vhodné, protože dráždí sliznice a narušují přirozené prostředí pochvy. Po umytí je třeba genitálie vždy utřít dosucha.

Správný návyk

Jakmile děvčátko odroste nočníku, je třeba je naučit správné hygieně po toaletě. Především se utírat po stolici od konečníku směrem dozadu, aby se nepřenesly bakterie do rodidel, kde by pak mohla vzniknout infekce. Ale i po vymočení je nutné se zlehka osušit papírem, protože zasychající moč se rychle infikuje, vytváří se v ní čpavek, což způsobuje zápach a pálení sliznic i kůže.

Pozor na používání nevhodného typu nočníku s výčnělkem vepředu, o který se může malá holčička ošklivě poranit. V předškolním věku si jinak nejčastěji holčičky poraní rodidla při pádu rozkročmo na hranu vany, rám kola nebo na prolézačce.

Intimní hygiena děvčátek

  • Intimní části by měly být neustále čisté, suché.
  • Používejte nedráždivý mycí prostředek, nejlépe dětské mýdlo nebo intimní gel. Od puberty je vhodné, aby tento přípravek obsahoval i kyselinu mléčnou.
  • Nekupujte žádnou dětskou kosmetiku, na které nenajdete podrobnou informaci o složení a účincích.
  • Výrobek musí zachovávat přirozenou vlhkost a vláčnost kůže. Nepoužívejte parfémované mýdlo nebo sprchový gel, narušují přirozenou kyselost pochvy a ulehčují vstup infekcím, zejména těm kvasinkovým.
  • Na mytí intimních míst stačí ruka, není třeba bránit dětem, aby se dotýkaly svého přirození.
  • Pozor na pískoviště - děti by měly nosit oblečení, přes které neproniknou žádné choroboplodné zárodky, kalhotky mají být bavlněné a ne příliš těsné.
  • Spodní kalhotky je nutno denně měnit a měly by být čistě bavlněné. Na umělohmotném prádle se ani po dobrém vyprání nezničí všechny choroboplodné zárodky, a to zejména kvasinek.
  • Z hlediska hygieny močových cest je také vhodné, aby děvčátka dostatečně pila a pravidelně močila a chodila na stolici.
  • Navštěvujete-li bazény, kde je zvýšené riziko infekcí, přibalte si s sebou i dětský intimní mycí gel. V bazénu nebo sauně si dítě má sedat zásadně na vlastní ručník.

Kdy k lékaři

Výtok z rodidel je něco jako rýma. Je to bakteriální nebo hnisavý sekret, který vylučuje podrážděná a zánětem napadená sliznice. Hnisavý výtok  bývá nažloutlý nebo nazelenalý, zapáchá, pálí a způsobuje zarudnutí rodidel. Často holčičku svědí, což ji nutí ke škrábání. Je to pro ni nejen nepříjemné, ale hrozí i zavlečení infekce do močových cest. Určitě je nutné zajít k dětskému gynekologovi.

Výtok bývá u děvčat nejčastěji způsoben hygienickým prohřeškem, případně doprovází celkové onemocnění jako jsou angína nebo zánět středního ucha.

Přenašečem infekce mohou být i roupi, které mívají děti ve školkovém věku velmi často. Samičky těchto střevních parazitů vylézají hlavně v noci do okolí řitního otvoru a kladou tam svá vajíčka. To nutí dítě ke škrábání a prstíky pak snadno zanese roup do rodidel. Takže jestliže holčičku trápí opakovaně výtok, měla by se vyloučit celkem jednoduchými testy přítomnost tohoto parazita.

Maminky by neměly odkládat návštěvu dětského gynekologa, pokud si děvčátko opakovaně stěžuje na bolesti bříška, eventuálně doprovázené mírně zvýšenou teplotou. Dívenka může být postižena zánětem vnitřních rodidel čili andexitidou, více známou pod nepřesným pojmem zánět vaječníků.. U dětí je nejčastěji způsobena přenosem infekce ze zanícených částí trávicího ústrojí, nejčastěji za slepého střeva.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.