Kód pojišťovny

Nejčastější problémy se zuby

Ilustrační obrázek

Bakterie, které se nacházejí v ústní dutině mají rády cukry (jednoduché ze sladkostí a ovoce a také složené cukry neboli polysacharidy). Z cukrů vznikají v ústní dutině zhruba do dvaceti minut kyseliny, které rozpouští zubní sklovinu. Jestliže nedojde včas k nápravě, postupně dochází k odvápnění skloviny, až se oslabená  část propadne a vzniká „díra v zubu". Toto místo je citlivé na teplo i chlad a my pociťujeme nepříjemnou bolest. Pokud by zub nedostal adekvátní stomatologickou péči, kazivý proces by pokračoval do hloubky a zánět často zasáhne až k nervu.

Důležitá prevence

Nejúčinnější prevencí zubního kazu je správná ústní hygiena. Základem je správné čištění zubů a správná volba zubního kartáčku. Druh zubní pasty není až tak zásadní, ale pasta by měla obsahovat dostatek fluoru. Čištění zubů bychom měli provádět dvakrát denně (ráno a večer) a mělo trvat dvě až tři minuty. Rovněž je vhodné navštěvovat zubního lékaře dvakrát ročně v rámci preventivního ošetření.

Zákeřná parodontóza

Parodontóza je onemocnění, které rozrušuje tkáně ležící kolem zubů a napadá buďto skupiny zubů nebo celý chrup. Následně dochází k uvolnění a ke ztrátě zubů (i těch, které nejsou porušené). Tento proces patří mezi nejčastější příčinu ztráty zubů. Při zánětu dáseň zduří a má tendenci ke krvácení a čištění zubů bývá bolestivé. Nemocná dáseň bývá tmavší než zdravá a postupně může dojít k uvolnění závěsného aparátu, což vede ke vzniku tzv. chobotů. Postižený trpí nepříjemným zápachem z úst a také může dojít k vápenatění a tvorbě zubního kamene. Na hrubém povrchu kamene se snadno zachytí další bakterie a zánět se ještě více prohlubuje. Onemocnění probíhá plíživě a postižený nemá zpočátku vůbec žádné bolesti, a proto v prvních stádiích postižený nevyhledává odbornou pomoc.

Varovné příznaky onemocnění

Prvním varovným příznakem je krvácení dásní při čištění zubů nebo při konzumaci jídla. V pokročilém stádiu vznikají mezi zuby mezery, které zuby uvolňují a také se odhalují krčky zubů. Nejdůležitější je večerní čištění zubů a  rozhodně bychom neměli zapomínat na mezizubní prostory, které čistíme nití nebo mezizubním kartáčkem.

Jaké jsou příčiny parodontózy?

Příčin, které vedou k tomuto onemocnění je více. Jednou z nich je snížená odolnost tkání kolem zubů. V současné době víme, že onemocnění je také ovlivněno dědičnými procesy. To znamená, že i při pečlivé ústní hygieně postupuje parodontóza dále, a proto je potřeba přistoupit k dlouhodobé specializované léčbě. Vznik parodontu  ovlivňuje však z 80% dokonalá ústní hygiena. Bez pravidelné péče o dutinu ústní jsou veškeré lékařské zákroky při léčbě tohoto onemocnění předem marné. Pouze pravidelné každodenní  odstraňování povlaků a tím i množství bakterií v dutině ústní, má naději na udržení nemoci nebo alespoň zpomalení tohoto velmi chronicky probíhajícího onemocnění. V současné době je na trhu celá řada pomůcek a přípravků pro ústní hygienu. Jedná se o různé zubní kartáčky, pasty, dentální nitě, ústní vody a spreje. Vždy se také vyplatí myslet na dostatečný přísun vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Snímatelné náhrady

Ztráta zubů a zhotovení nových snímatelných náhrad neboli protéz patří mezi nejčastější stomatologické potíže lidí v důchodovém věku. Zhotovení náhrad je technicky a časově velice náročný proces a přijetí snímatelných náhrad bývá dosti komplikované. Náhrady jsou stálé a tvrdé, a proto je nutné opakovaná úprava a určitý čas než si na ně zvykneme. Umělé náhrady stejně jako všechny ostatní cizí předměty v těle mají svá omezení.

Stravovací zvyklosti

Abyste mohli jíst jako dříve s vlastními zuby, bude potřeba ozbrojit se trpělivostí. S novými náhradami se nesnažte jíst, pokud nebudete s nimi umět pohodlně pít, polykat a mluvit. Zpočátku konzumujte pouze menší množství měkké stravy a postupně svůj jídelníček rozšiřujte. Buďte opatrní při pití horkých tekutin a konzumaci horkého jídla, protože umělé pryskyřice patro zbavují citlivosti a mohlo by dojít k popálení měkkého patra a jícnu.

Ústní dutina potřebuje odpočinek

Náhrady je nutné pravidelně na několik hodin odkládat, a to nejlépe v noci, aby si ústa mohla odpočinout. Tím, že vyndáme umělé zuby na noc, se vyvarujeme jejich nadměrnému opotřebení a předčasnému uvolňování zubů z náhrady a také nežádoucímu praskání snímatelných náhrad. Každý člověk během spánku vykonává mnoho žvýkacích pohybů, při kterých jsou zuby v kontaktu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.