Kód pojišťovny

Plánujeme miminko

Ilustrační obrázek

Milé budoucí maminky, pokud jste se rozhodly, že chcete založit rodinu, měly byste se snažit svůj organismus dostat do co nejlepší formy. Zrevidujte své stravovací zvyklosti, věnujte se sportovním aktivitám a snažte se dostatečně odpočívat. Rozhodně je nutné zapomenout na stravování ve fastfoodech a pojídání polotovarů. Také je vhodné omezit tučná a sladká jídla. Strava by měla obsahovat dostatečné množství zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo a mléčné výrobky. Individuálně je rovněž vhodné doplnit chybějící stopové prvky a minerály. Vysazení antikoncepce není to jediné, co můžeme pro těhotenství udělat!

Hormonální antikoncepce

Odborníci doporučují vysadit hormonální antikoncepci zhruba dva až tři měsíce před plánovaným těhotenstvím. Jako důvod se uvádí celkové vyladění organismu z tlumivého vlivu hormonů. V případě, že je žena zdravá a měla bezproblémový menstruační cyklus, může žena otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce. Je však nutné řešit všechny případy zcela individuálně dle zdravotního stavu a věku ženy.

Důležitost kyseliny listové

Je vědecky podloženo, že užívání vitaminu skupiny B před těhotenstvím a v průběhu prvního trimestru snižuje riziko poruch vývoje centrální nervové soustavy plodu. Právě z tohoto důvodu se doporučuje zvýšení příjmu kyseliny listové na 0,8 mg denně minimálně tři měsíce před otěhotněním. Organismus není schopen uchovávat kyselinu listovou příliš dlouhou dobu, a proto je nutné ji doplňovat každý den. Kyselina listová je také velice citlivá na světlo a při přípravě pokrmu může dojít ke zničení až poloviny jejího obsahu.

Železo

Železo je významný prvek, který by neměl v našem jídelníčku rozhodně chybět. Nejlépe se vstřebává z masa a z rostlinných produktů jsou důležitými zdroji: brokolice, špenát, meruňky, švestky, oříšky, mandle.

Vitamin A

Optimálním zdrojem vitaminu A je beta - karoten. Potřeba vitaminu A je zvýšená o čtyřicet procent, ale denní dávka tohoto vitamínu by neměla překročit 4000I.U.V době kojení by se mělo přidat zhruba 2500 I.U.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.