Kód pojišťovny

I vlasy napoví

Ilustrační obrázek

Ačkoli se to nezdá, i lidský vlas může být zdrojem řady informací. Vlasy se skládají z 98% z bílkoviny ( keratinu), trochu síry a dalších stopových prvků. Vlas je živý pouze v místech, kde vyrůstá z vlasového váčku - rostoucí vlas se z něj pomalu vysunuje, následně, ale vlasová hmota odumírá. Vlasový váček musí být denně zásobován dostatečným množstvím živin. Z těchto důvodů je kvalita a vzhled vlasů závislá na skladbě naší stravy. Z vnějšku nemůžeme vlas omladit, ale můžeme ovlivnit velmi mnoho. Neměli bychom však spoléhat pouze na nákladnou vlasovou kosmetiku. Důležité je doplnit nedostatečné množství stopových prvků v organismu. Právě díky suplementaci, můžeme srovnat nedostatky jednotlivých prvků, upravit poruchu rovnováhy  poměrů různých prvků, aby nedošlo k rozvoji onemocnění.

Co je to vlasová analýza?

Pomocí vlasové analýzy lze zhodnotit stav vlasů z hlediska výživy organismu. Jedná se o pohodlnou a levnou metodu pomocí které se hodnotí minerální stav jedince při těchto potížích:

  • Gastroenterologických
  • Neurologických
  • Dermatologických
  • Při léčení nadváhy
  • Při onemocnění kostí a kloubů
  • Při rehabilitaci
  • Otravách toxickými prvky
  • Dlouhodobé fyzické  námaze při sportu

Přínos pro diabetiky

Tato metoda je také vhodná pro diabetiky, protože ten může díky analýze získat informace o svém metabolickém typu a nedostatku nebo naopak nadbytku prvků, které jsou nezbytné pro metabolismus sacharidů (chrom, vanad, vápník, hořčík, zinek..). Podle zjištěných výsledků dostane pak vyšetřená osoba doporučení ke způsobu stravování a cílenému doplnění některých stopových prvků. Tím můžeme docílit minerální rovnováhu a nitrobuněčný metabolizmus. U diabetiků druhého typu lze dosáhnout často stabilních hodnot glykémie i bez užívání perorálních  antidiabetik. Nedostatek množství stopových prvků v organizmu lze ve vlasech prokázat již v biochemické fázi (to znamená v době, kdy se cítí zdráv).

Jak rychle rostou vlasy?

Na hlavě máme zhruba 80 000 až 120 00 vlasů. Nejvíce vlasů mají obvykle světlovlasí lidé a hnědovlasí jich mají méně. Nejméně vlasů mají rusovlasí. Jednotlivý vlas roste někdy celý rok, jindy může mít klidovou fázi růstu. Ke konci opakovaného střídání období růstu a období klidu vlas vypadne. Délka života vlasů je od jednoho roku do pěti let. Každých deset dní vyroste vlas o   3mm. Buňky produkující vlasy v kůži na hlavě, jsou nejaktivnější buňky v látkové výměně v celém těle. Z toho důvodu je opravdu důležité, aby k vlasům proudilo dostatečné množství živin, které potřebují pro výstavbu nových vlasů. Zda jsou vlasy rovné, kudrnaté nebo vlnité odpovídá tvar vlasových folikulů. Tuto dispozici nelze ničím ovlivnit a stejně tak nelze ovlivnit přirozenou barvu vlasů. V jednotlivých vlasových váčcích jsou koncentrovány četné melanocyty (buňky), které dodávají barvu rostoucímu vlasu.

Co nemají vlasy rády?

Naše vlasy nemají rády řadu věcí. Jmenovat můžeme například chemické látky, nadměrné UV záření a návštěvy solária, mořskou nebo chlorovanou vodu. Také ostré hřebeny a kartáče nejsou pro naše vlasy právě tím nejlepším pomocníkem. Kovové spony a nechráněné gumičky, pravidelné spínání vlasů do stále stejného uzlu, to všechno našim vlasům příliš neprospívá.

Co naše vlasy potřebují?

Vlasy potřebují vitamín A, B, C a zinek. Z těchto důvodu je nezbytné, abychom konzumovali dostatek potravin z těmito živinami. Nedostatkem zinku trpí převážná většina lidí. Tichý stres, nezvládnuté konflikty a starosti jsou „požírači" zinku.

Lupy ve vlasech

Vlasy je nutno chránit proti vnějším nepřátelům stejně jako kůži. Citlivé mazové žlázy se svým genetickým samoočistným programem trpí současným životním stylem. Na ochranu reagují nadprodukcí mazu. Ten se shromažďuje na vlasech a vzniká typický mazotok. Maz žlukne, vlasová pokožka nedýchá a odumřelé části vytvářejí lupy. Nakonec dojde k nadměrnému zmnožení nových buněk, s trvalým tvořením lupů. Na trhu nyní existuje obrovský výběr šampónů proti lupům a my si můžeme nechat poradit i v lékárně. Také je nutné omezit nošení těsných a přiléhavých čepic. Je vhodnější nechat vlasy volné, aby mohla vlasová pokožka dýchat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.