Kód pojišťovny

Proč vlastně tloustneme?

Ilustrační obrázek

I když důvody nadváhy mohou být různé, je dobré vědět, který z důvodů je ten náš, nebo který převažuje. V každém případě se útočí lépe na takového nepřítele, na jakého vidíme. Vzhledem k tomu, že u nás i v celé Evropě populace tloustne, je potřeba se nad touto otázkou zamyslet. Je až s podivem, že Američané jsou nejtlustším národem celé zeměkoule. Počet obézních je naprosto šokující při všech těch nízkotučných potravinách, umělých sladidel, light limonádách.

Jídlo jako nepřítel?

Pro mnoho lidí je jídlo nepřítelem. Cítí vinu, když jedí, nebo se domnívají, že jedno sousto povede  k přejídání. Přitom je to v podstatě prosté. Jestliže si dáte své stravovací návyky do pořádku, můžete si jídlo doslova užívat a používat je k vybudování zdravého těla plného energie. Pokud chceme, abychom měli životní formu a pocit svěžesti, pak nám drobné změny životního stylu a malé oběti nebudou vadit. Změny musí být drobné a postupné a měly by na sebe navazovat a my musíme vědět, že jsme schopni je zvládnout.

Může za to věk?

Nedopusťte, aby věk byl brzdou vašeho rozvoje a zdrojem celé řady výmluv.  Samozřejmě, že věku děláme určité ústupky, ale není  nutné se mu zcela poddat. Záleží  především na našich schopnostech, píli a chuti na sobě pracovat. Staří se cítíme hlavně tehdy, když už jsme vše vzdali a necítíme touhu se v ničem zlepšovat.

Hlad

Hlad je našim nejsilnějším pudem a zajišťuje, abychom přežili. Při  pochybnostech postačí dva dny nejíst a pít pouze vodu. Velmi rychle zapomenete na své starosti a budete myslet pouze na  jídlo. Uspokojování hladu z nás však nemusí ještě dělat chodící koule. Hlad zaháníme tím, že si zaplníme žaludek. Prostřednictvím zeleniny, ovoce a škrobovin to dokážeme s menším množstvím kalorií než pomocí masa, olejů nebo sýrů.

Stravovací návyky

Nevhodné stravovací návyky jsou jedním z nejčastějších důvodů tloušťky. Jakmile se zamyslíme nad tím, co a jakým způsobem  jíme, zjistíme zcela jistě řadu nedostatků. Důvodem nadváhy může být špatná kombinace jídel nebo to, že jíme příliš mnoho. Objem „nesprávných potravin" pak zabírá místo těm správným, které naše tělo opravdu potřebuje, jako jsou např. vitaminy a stopové prvky.

Když selhává hlava

Jídlo a přijímání potravy nám přináší pocit blaha a bezpečí. To je také spojeno se vzpomínkami na dětství. Někdy také jíme jen proto, že nemáme lepší nápad, co dělat. V takových chvílích saháme po něčem malém, příhodném a sladkém, co sezobneme jen tak bez pocitu hladu. Někdy opravdu hlad máme, někdy nemáme, ale pokud se chceme cítit lépe na duši, vždy něco smlsneme. V případě, že máme nějaké depresivní stavy nebo nepříjemné situace delší dobu  a zvykneme se přejídat, aniž si toho všimneme, zpravidla u takového zvyku zůstane, i když už máme po problému.

Onemocnění

Některé druhy otylosti jsou způsobeny nemocemi, chorobnými změnami nebo stavy organismu a také mohou být reakcí na určitý typ léčby některého onemocnění. V takových případech je zpravidla běžné domácí hubnutí nedostatečné a při podezření na tuto příčinu se rozhodně svěřte do rukou lékařů.

Psychické příčiny

V životě někdy dochází k situacím, kdy nejsme vůbec spokojené. Může se jednat o výsledek našich mezilidských vztahů, problémy v zaměstnání nebo si někdo jiný na nás kompenzuje své vlastní problémy. Je potřeba si několikrát připomínat, že náš pocit, jak hrozně vypadáme, je často subjektivní a zabýváme se jím zpravidla pouze jen my samy. Přemýšlejme více o sobě, svých starostech a jejich důvodech, o svých vztazích  a o lidech, kteří nás obklopují.  Nakonec zjistíme, že důvody naši nespokojenosti  s postavou pramení z něčeho zcela jiného a že hubnout ani nechceme nebo nepotřebujeme.

Genetické dispozice

Vzhledem k tomu, jak velké procento populace trpí nadváhou, je jasné, že i genetická zátěž hraje svoji roli. Dědičná zátěž je nepříjemná, protože obézní může nabýt dojmu, že ať se bude snažit jakkoli hubnout, stejně se to nepovede. Někdy tomu tak může opravdu být, ale často se jedná pouze o výmluvu.

Muži a hubnutí

Obezitou netrpí pouze ženy, ale i muži. Na rozdíl od žen se však muži svými tělesnými proporcemi příliš netrápí. Jsou se sebou vcelku a dosti nepochopitelně spokojeni, chodí si dál na svá piva, gulášek a knedlíky. Proč my ženy děláme z každého kila navíc vědu a hovoříme o své tloušťce celé hodiny? Jisté kořeny můžeme hledat ve společenských zvyklostech, které holčičkám již od útlého mládí vtloukají, že je potřeba být hezká, což od jistého věku holčička vnímá jako štíhlá.

Sport a hubnutí

Pokud jste tlustá, líná a nešikovná a na sport vám chybí nadání, budete se mu nejspíš vyhýbat jak to jen jde. A když se mu vyhýbáte, stáváte se ještě tlustší, línější a nešikovnější, takže se ocitáte v začarovaném kruhu. V současné době nepřeberného množství sportovních aktivit si však může každá z nás (i ta méně sportovně nadaná nebo sportovně nenadaná) nějakou sportovní činnost vybrat. Je však nutné myslet na to, že - pokud má mít naše námaha účinek a my chceme spalovat tuky, musí trvat intenzivní pohybové vypětí nejméně třicet minut a mělo by se opakovat minimálně třikrát týdně. Jestliže bude vaše námaha trvat méně, i tak přinese své ovoce, protože se zvýší vaše fyzická odolnost a také budete mít zábrany se opět pořádně nacpat, když už vás to stálo tak velkou fyzickou námahu. Sportujte však s rozmyslem, protože na gauči s nohou v sádře se hubne jen velice těžce.

Ochutnávání na oslavách

Oslavy jsou zapeklitá věc. Jak odolávat nástrahám dobrot a přitom neurazit svého hostitele? Jak přežít vánoční a silvestrovské radovánky? Jedinou možností, jak to všechno zvládnout je užívat si všeho s mírou a vybírat si. Místo tvrdého alkoholu, pijte raději vinný střik, místo buráků zobejte papriku nebo okurku. Na každé oslavě jistě najdete něco, co se na obložené mísy dává na ozdobu a nikdo to nejí. Vyhněte se salámům a klobáskám, protože jsou velmi výživné. Pokud chcete něco od masa, tak dejte přednost raději kuřecí roládě, šunce nebo uzenému masu. Chlebíčky s majonézou, brambůrky a sladkosti přenecháte raději těm, kteří zrovna nehubnou. Mějte na paměti, že když si na oslavách příliš dietně zahřešíte, budete shazovat pracněji další kila navíc.

Buďte pevní

Ten, kdo chce hubnout, musí vědět, že každé překročení vytýčených pravidel, polevení v ostražitosti znamená oddálení od vytýčeného cíle nebo dokonce další váhový přírůstek navíc. Buďte vždy pevní a sami sebou a nedejte se nikým ovlivnit, když už se jednou rozhodnete, že zhubnete. Nepochybujte o sobě a věřte si, buďte svým hlavním vedoucím, který kontroluje sám sebe. Jedině tak můžete ovlivnit za jak dlouho a kolik kilogramů se vám podaří snížit vaši hmotnost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.