Kód pojišťovny

Správné stravování

Ilustrační obrázek

Nezáleží pouze na tom, co jíme, ale také jakým způsobem jíme. Bohužel je dnešní doba velice uspěchaná a děti snídají málo nebo vůbec, manažeři zhltnou v polední přestávce jídlo z rychlého občerstvení a večer se často večeří u televize. Nikdo se nediví tomu, že tolik lidí poobědvá někde ve stoje a pak zase spěchá pracovat. V dřívějších dobách byl výběr jídel poměrně malý a jedlo se společně, protože příprava pokrmů byla náročnější než dnes a pro jednu osobu se taková procedura vůbec nevyplatila. Některé jednoduché zvyky bychom si měli znovu osvojit, protože by prospěly jak našemu tělu, tak i naši duši.

Udělejte si čas

Stolování chce čas a v dnešní době se stalo téměř normální, že jíme pokud možno co nejvíce a co možná nejrychleji. Dbáme velmi málo na to, že zdravé trávení potřebuje v celém traktu (od úst až po poslední sval) klid a pohodu. Dnes se upřednostňuje hlavně to, abychom se co nejrychleji nasytili a hned se vrhli do práce. Stánky s rychlým občerstvením nám však neposkytují žádnou zdravou potravu, ale pouze krmivo. Rychlé stravování je součástí především amerického životního stylu a že je tolik Američanů obézních není žádná  náhoda. Často se také stává, že nás k jídlu přivádí nuda, kterou chceme něčím přebít. Místo toho by však bylo mnohem zdravější se více pohybovat.

Průmyslově vyráběné potraviny

Průmyslově vyráběné potraviny mají tak nízký obsah životně důležitých látek, že můžeme klidně sníst 10 000 kalorií, a přesto nepřijmeme dostatečné množství důležitých stopových prvků. Není nic neobvyklého, že jakmile opadne pocit plnosti, dostaneme již opět hlad.

Neustálé mlsání

Ten, kdo v průběhu dne neustále něco pojídá, nenasytí se, ale pořádně ztloustne. Pokud se budeme uvědoměle rozhodovat, jak se máme stravovat nebudeme mít problémy s tím, co bychom měli jíst a poměrně snadno přijmeme rozumné stravovací návyky. V dnešní době blahobytu se pomalu a jistě stalo jídlo nepřítelem, který ohrožuje nejen naše draví, ale i postavu.

Jak se snídání?

Dobrý den by měl začít také dobrou snídání. Jídlo by mělo být lehké, aby jeho trávení vyžadovalo pouze málo energie, aby dlouho podporovalo vysokou výkonnost a také nám samozřejmě chutnalo. V průběhu dne míváme problémy, ale to způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi.

Vhodné nápoje

Ke zdravému stravování patří také správně zvolený pitný režim. Řada lidí význam pitného režimu ještě stále nedoceňuje. Měli bychom se držet pravidla, že denní příjem tekutin má představovat dvě až tři procenta naší tělesné hmotnosti. Takové množství naše tělo potřebuje k tomu, aby vyloučilo odpadní látky a aby vnitřně nevyschlo. Nedostatečným příjmem tekutin neprospějeme především ledvinám. Také je důležité dbát na kvalitu pitného režimu. Potřebné množství tekutin bychom měli pokrýt vodou nebo jemným bylinkovým čajem. Všechno ostatní je již pro svou vysokou koncentraci problematické. Alkohol není nápoj, jedná se o poživatinu a pivo je příliš koncentrované. Abychom vyrovnali sklenku tvrdého alkoholu na izotonickou úroveň, museli bychom vypít ještě minimálně tři šálky vody. 

Káva

Káva i černý čaj obsahují kofein, resp. tein, i když čaj se v našich zemích obvykle nepřipravuje příliš silný. Kofein je jed, na který si můžeme vytvořit závislost. Jakmile pravidelní pijáci kávy svůj nápoj vysadí, trpí bolestmi hlavy. Organismus potřebuje k neutralizaci nápoje jako je káva několik sklenic vody navíc.

Nápojový průmysl

I ve světě potravin vládne tvrdý obchod jako v čemkoli jiném. Intenzivně konzervované limonády nejsou určitě tím nejvhodnějším nápojem, protože se jedná o hustý roztok, který vznikl rozpuštěním nadbytku cukru, případně umělého sladidla, barviv, aromat, kysličníku uhličitého a fosforečnanů v upravené vodě.

Nutnost nadbytku tekutin

Dostatek nebo dokonce dočasně nadbytek vody je nutný po ukončení náročné fyzické aktivity. Aktivní sportovci musí počítat s konzumací tekutin v objemu až 5 litrů denně. Nedostatek tekutin výrazně zpomaluje regeneraci a jestliže dojde k akutní ztrátě v průběhu výkonu, hrozí přehřátí a kolaps. V průběhu výkonu se nesmí vypít více než 0,5 litru tekutin, včetně sportovních nápojů, protože by mohlo dojít k vážně kritickému stavu - otoku mozku. Ženy, které kojí musí mít dbát na dostatek tekutin. Je to hlavní podmínka kvality a délky kojení. Také při redukci váhy je důležité pít čisté vody obohacené o draslík  a hořčík.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.