Kód pojišťovny

Nebojte se cvičení

Ilustrační obrázek

Pokud chcete mít dostatek fyzické i duševní energie, měli byste se věnovat cvičení. Výsledkem pravidelného a optimálního cvičení je lepší kondice, která se vám bude hodit nejen při sportovní činnosti. Unesete těžší zavadlo, své dítě, lépe se vyrovnáte s jakoukoli zátěží. Také vás budou méně bolet záda a můžete si udržet mladistvý vzhled, i když budete starší. Pokud se cítíte zdravě, můžete žít bez napětí, zranění a fyzických omezení. Vaše tělo vám bude dobře sloužit a nemusíte být ani příliš sportovně založeni. Spojení mysli a těla je tak hluboké, že nemůže jedno bez druhého vůbec dobře fungovat. Pokud chcete být fyzicky silní, potřebujete být také silní psychicky a naopak.

Uvědomělé držení těla

Správné držení těla je základ pro páteř a posturální svalstvo. Špatné držení těla nám na kráse vůbec nepřidá a vůbec neprospěje naši páteři. Jestliže máme pevné posturální svaly, zlepší se ovládání těla, rovnováha a výkonnost a také nás to chrání před zraněním. Tyto svaly jsou také důležitý základ pro naše paže a nohy. Do každého kroku můžeme tak vložit více síly a účinněji využít energii, kterou vkládáme do běhu. Pokud posilujeme posturální svaly, zpevňujeme také trupové svaly a bederní část páteře.

Proč posilovat?

Zvláště pro ženy je posilování velice důležité, protože zvyšuje kostní hmotu. Posilováním se také zrychluje látková výměna a organismus spaluje více kalorií ještě dvě hodiny po zátěži. Veškeré formy posilovacího cvičení zvýší udržet naši kondici a umožní nám být aktivní do vysokého věku. Posilovat aspoň dvakrát týdně mohou i ti nejvytíženější z nás.

Pokud jsme ztuhlí

Jestliže máme ztuhlé a málo pohyblivé kosterní systém, můžeme hledat příčinu právě v nedostatku pohybu, ve stresu, přetrénovaní, zranění nebo v degenerativním procesu, který je způsoben věkem. Protahovací cviky je potřeba provádět  před samotným cvičením i po jeho skončení. Protahovat by se měly zvaly, které jsou zahřáté! Při protahování neposkakujte. Skákání nutí svaly ke stahování, protože se zapojí automatická ochrana. Do protažení se postupně dostaňte pomalými, mírnými pohyby. Protahujte do napětí, ne však do bolesti. Soustřeďte se také na dýchání, dýchejte pravidelně a soustavně. Jen tak se může tělo uvolnit. S každým výdechem můžete sval protáhnout o trochu více. V protažení setrvejte deset až dvacet vteřin a jednotlivou svalovou skupinu protahujte dvakrát až třikrát.

Nezapomeňte na kardiovaskulární systém

Kromě svalů bychom měli posílit také srdce, protože bude pracovat daleko účinněji a efektivněji. Kardiovaskulární cvičení spaluje tuk a kalorie, urychluje látkovou výměnu, uvolňuje endorfiny, zvyšuje koncentraci dobrého cholesterolu (HDL) v krvi a snižuje koncentraci špatného cholesterolu (LDL). Také snižuje riziko srdečních onemocnění, hypertenze, cévní mozkové příhody, cukrovky druhého typu a některých druhů rakoviny. Důležité je také povzbuzení imunitního systému, který nás chrání před nemocemi. Jestliže se budete věnovat pravidelnému aerobnímu cvičení, získáte daleko více energie. Pokud je naše aerobní kondice na dobré úrovni, organismus přijímá kyslík a používá ho na odporu svalů s větší účinností, pumpuje krev daleko rychleji a s větší silou a tím vytváří energii a rozšiřuje průměr kapilár a zvyšuje jejich počet. To vše přispívá k lepšímu zásobení kyslíkem a lepšímu odstraňování odpadních látek. Tím, že aerobní cvičení přivádí více krve do mozku, se cítíme energičtěji a lépe zvládáme psychický stres.

Jak vybrat aerobní cvičení

Aerobní cvičení vybíráme na základě našeho současného fyzického stavu. Rozhodně nezačneme hned běhat dlouhé tratě, když nejme zvyklí chodit atd. Je vhodné najít takovou aktivitu, která nás bude bavit a budeme v ní pokračovat. Je optimální, jestliže opakujeme aerobní cvičení třikrát až pětkrát týdně, po dobu půl hodiny až čtyřiceti pěti minut. Po cvičení se vždy zklidněte nějakou nenáročnou aktivitou a protahováním. Nezapomeňte na jednoduché heslo, že méně je někdy více. Ani extrém ve smyslu přetrénování není pro naše tělo to nejvhodnější. Pokud bychom cvičili na hranici svých možností, existuje riziko, že nastane stav fyzické, psychické, chemické i duševní nerovnováhy. Nejdůležitější je vyváženost a také rozmanitost.

Poslouchejte své tělo

Naše tělo nám vždy vysílá nějaké signály a my bychom ho měli poslouchat. Všechno je potřeba neustále vylaďovat a věnovat tomu pozornost. Dopřejte si také chvíle pro odpočinek, aby se tělo mohlo zregenerovat a nabrat síly. Při tréninku záleží především na kvalitě a nikoli na kvantitě! Cvičení je nutné střídat od lehkých k středně těžkým až k náročným.

Najděte si cvičebního parťáka

Najděte si někoho do dvojice s kým se budete ve cvičení doplňovat a povzbuzovat. V takovém vztahu panuje zdravá „konkurence", která nás posouvá dále. Společné nadšení a motivace je velice důležitá k dosažení vytýčeného cíle.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.