Kód pojišťovny

Partner nám musí vonět

Ilustrační obrázek

Schopnost člověka vnímat pachy je samozřejmě výrazně nižší než u mnoha zvířecích druhů. Přesto však můžeme tvrdit, že pachy nás ovlivňují více, než jsme ochotni přiznat. Náš čichový aparát má například schopnost rozeznávat feromony. Feromony se dělí na signální, ty vyvolávají bezprostřední behaviorální reakci příjemce, a na iniciační, které způsobují komplexní fyzickou aktivitu, jako je např. činnost hormonálních žláz. Např. společně žijící ženy synchronizují svůj menstruační cyklus na základě výměny informace, která je obsažena v potu z podpaží. Pravidelná menstruace je podporována přítomností společně žijících mužů a také puberta u dívek začíná dříve, pokud žijí ve společnosti mužů. Tyto reakce jsou podmíněny přenosem pachové informace.

Reakce

Na pachové vjemy reagujeme jemně a často je vnímáme pouze podprahově, protože si nejsme vědomi toho, jak nás takto předávané informace ovlivňují. Biochemické odoranty velmi významně ovlivňují lidské chování, prožívání i fyziologické funkce. Tyto informace jsou důležité pro parfemařský průmysl a ostatní odvětví,  která prostřednictvím odorantů působí na osobní i sociální chování člověka.

Sexuálně působící hormony

Výrobci voňavek se pomocí přísad do parfémů snaží napodobit sexuálně působící hormony. Např. vůně santalového dřeva je chemicky podobná mužskému feromonu androsterolu. Této terapii se např. využívá při terapii sexuálně zneužitých žen.

Čichová komunikace

Čich se podílí na výběru partnera. Zcela zjednodušeně lze říct, že ten, kdo nám nevoní není pro nás biologicky vhodný partner.Osobní pach každého jedince je geneticky naprogramován a je naprosto neopakovatelný. Mění se, ale pod vlivem psychofyzického stavu, ale stále zůstává zcela jedinečný pro každého člověka. Používání těžkých a výrazných parfémů překrývají osobitý pach jednotlivce. Pachová komunikace má svůj původ v minulosti a také v naší současné přetrvávající živočišné podstatě. Ihned po porodu nastává mezi matkou a novorozencem silný čichový vztah. Ten začíná již v době těhotenství a vydrží poměrně dlouhou dobu. Od devíti měsíců děti reagují na příjemné a nepříjemné pachy a ve věku tří let mají stanoveny pachové rozlišení stejně jako dospělí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.