Kód pojišťovny

Sladké pokušení

Ilustrační obrázek

Proč je vlastně čokoláda tolik oblíbená? Čokoláda pokud je konzumována s mírou může být i zdravá a složit nám ku prospěchu. Kakao obsahuje flavonoidy, antokyany a další látky, které působí jako antioxydanty (snižují účinky škodlivých volných radikálů). Čokoláda obsahuje také hořčík, který je velice důležitým stopovým prvkem  a  ovlivňuje uvolňování energie z potravy. Konzumací čokolády si můžeme vyvolat krátkodobý pocit štěstí, tím, že látky (anadamid a fenyletiamin) aktivují příslušné mozkové buňky a tím pozitivně ovlivňují psychiku. Je také dobrým pomocníkem proti anemii a špatné chuti k jídlu. Stále však máme na mysli střídmé pojídání čokolády!

Kalorická bomba

Čokoláda sama o sobě představuje doslova kalorickou bombu a sníst denně tři nebo čtyři tabulky čokolády je příliš mnoho. Nadměrnou konzumací této pochoutky bychom nám přineslo více škody než užitku. Zvýšila by se nám hladina cholesterolu, riziko kardiovaskulárních chorob a také by se zvýšila naše hmotnost.

Myslete na kvalitu

Při koupi čokolády si pečlivě přečtěte údaje na obalu, abyste čokoládu nezaměnili za čokoládovou pochoutku nebo jinou podobnou náhražku. Kvalitní a dobrá čokoláda se pozná podle vysokého procenta kakaové hmoty (ideální je aspoň 50%). Je však potřeba počítat s tím, že cena takových čokolád je poněkud dražší. Nízká cena čokolády vypovídá o nižší kvalitě použitého tuku a vyšším obsahu škodlivého cukru.

Čokoládové masáže

Čokoládu si můžeme dopřát ve formě čokoládových masáží,, koupele nebo zábalů. Čokoláda pokožku velmi důkladně promastí, současně ji hydratuje a snižuje tak rojeny spojené se stárnutím. Tyto kůry si můžeme dopřát v proškolených kosmetických salonech a studiích.

Čokoholik

Lidé, kteří jsou čokoládou doslova posedlí mají svůj anglický název chocolate travers (čokoholici).  U náruživých konzumentů čokolády se již při pohledu na obrázek s čokoládou aktivují centra, která bývají spojována s drogovou závislostí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.