Kód pojišťovny

Pozor na pejsky

Ilustrační obrázek

V poslední době stále častěji slýcháváme nebo čteme o napadení psem. Proč k takovému jevu vlastně dochází a co bývá jeho příčinou? Důvodů může být mnoho. S blížícím se létem je jedním  z důvodů napadení nadměrné teplo. Také zvíře vedrem trpí a je nervózní a může se začít chovat zcela nestandardním způsobem. Nejvíce na člověka útočí, špic, dobrman nebo teriér. Obzvlášť nebezpečná jsou napadení bojovými plemeny. Právě majitelé těchto psů patří mezi nejvíce kritizované a mnohdy se stává, že výchovu takové rasy nezvládají.

Jak se při útoku zachovat?

V případě, že na nás zaútočí pes, máme několik možných variant, jak se zachovat. Především nesmíme propadnout panice. Nutné je zachovat klid a nedělat žádné prudké pohyby rukou ani nohou, protože rychlé pohyby by mohly psa vyprovokovat k bleskovému útoku. Nevhodnější je, zůstat stát s rukama podél těla. Psi dále nesnášejí přímý pohled do očí. Je to z toho důvodu, že psi zaměřují kořist pohledem a sami se také jako kořist cítí ohroženi. Doporučuje se dívat mimo psa a mluvit klidným a konejším hlasem. V případě, že na nás pes zaútočí, měli bychom k němu stát bokem a zády. Pokud nás srazí na zem musíme si chránit hlavu.

Napadení dětí

Pro děti znamená napadení psem velké nebezpečí. Po agresivním útoku následují mnohdy plastické operace a ani ty nezaručí normální vstup do života. Malé děti nevědí, jak se mají k psům chovat a dopouštějí se nejrůznějších projevů, které psi nesnášejí (křik, prudké pohyby, mávají ruka, tahají psa za uši a snaží se všemožně upoutat jeho pozornost). Nepřiměřené reakce se týkají i psů, kteří jsou na děti zvyklí. Pes před útokem většinou štěká, vrčí a cení zuby, má naježenou srst a zvýšeně sliní.

Co dělat po útoku

Po útoku psem je nutné dát postiženému první pomoc vyhledat lékařskou péči. Riziko vztekliny hrozí již při drobném poranění a tuto pro člověka smrtelnou chorobu bychom neměli podceňovat. Jedná se o virové onemocnění centrální nervové soustavy teplomilných živočichů, přenosné na člověka. Projevuje se změnami chování, agresivitou. Chování jedince je najednou jiné, je předrážděný, nesnáší hluk a světlo, potí se, sliní a slzí. Toto onemocnění končí ochrnutím dýchacího centra. Vzteklinu přenášejí ještě kočky a lišky. Velmi opatrní bychom měli být především na dovolené a v cizině. Majitelé psů jsou povinni své psí miláčky nechat očkovat od 3-6 měsíců a poté vždy jednou za rok.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.