Kód pojišťovny

Horečka nás léčí

Ilustrační obrázek

V případě, že máme zvýšenou teplotu, snažíme se většinou pomocí samoléčby dát rychle do pořádku. A to je bohužel chyba. Při srážení teplot hned od počátku bereme organismu šanci nastartovatsamoozdravný proces. Horečka představuje pro naše tělo obranný mechanismus, který tělo nastartuje ve chvíli, kdy ho napadnou viry a bakterie. Nejedná se samo o sobě o onemocnění, ale o příznak, že tělo právě bojuje s infekcí. Pokud teplota nestoupá tragicky nad 40 stupňů, není nutné ji okamžitě snižovat léky. Jestliže dojde k proniknutí infekce do organismu, začnou se do krve vyplavovat látky, které následně způsobují zvýšení teploty organismu a nastartování imunitních reakcí. Tyto reakce vedou k postupnému likvidování infekce. Když teplotu ihned srážíme, nedovolíme tělu, aby se tento obraný mechanismus nastartoval.

Horečka jako obrana

Horečka se tak stává významným obraným mechanismem a zvyšuje odolnost člověka vůči infekci. Zastánci přírodních metod léčení vyzdvihují léčebnou sílu horečky a hovoří o projevu dobré imunity. Platí zásad, že horečku bychom měli vždy sledovat, ale nepodceňovat. Horečka bývá prvním příznakem zákeřných pneumokokových a meningokokových onemocnění. V takových případech nastupuje horečka velice rychle a stav nemocného se náhle zhoršuje. Situace je nutno řešit ihned převozem do nemocnice.

Jaká je první pomoc?

Při horečkách je nutné dávat nemocnému dostatek tekutin, dostatečně větrat, aplikovat zábaly nebo sprchu. To vše bychom měli vyzkoušet dříve než se teplota vyšplhá nad 38,5. Pak bychom již neměli na nic čekat a začít jednat. Při teplotě se doporučuje kombinovat podle aktuálního stavu nemocného léky a zábaly. Nemocného nenutíme do jídla, dáváme mu hlavně pít. Na doplnění minerálů se doporučuje vývar z mrkve, celere a petržele.

Děti

Pokud děti nesnesou zábaly kolem trupu, je vhodné aplikovat částečné zábaly kolem zápěstí, a kotníků. Někdy je lepší zkusit krátkou sprchu trvající v rozmezí 3 - 5 minut. Rychlý oplach nemá příliš význam. U dětí stoupá teplota rychleji než u dospělých. Děti mívají v průběhu horečky divoké sny, halucinace a bývají unavené, předrážděné a plačtivé.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.