Kód pojišťovny

Léto nahrává mykózám

Ilustrační obrázek

Mykózy - onemocnění způsobená plísněmi, kvasinkami, zkrátka houbami, nemusí dělat neplechu jen na intimních místech vašeho těla, ale v celém organismu. Většina původců těchto chorob je všudypřítomná, ale za normálních okolností nevyvolává onemocnění. Ovšem dnes mnoho lidí trpí řadou potíží od nadýmání, výtoků, poruch trávení, únavy, bolestí břicha a hlavy až po kožní onemocnění. Aniž bychom si to uvědomili, mohou za těmito problémy být právě přemnožené kvasinkové a plísňové bakterie.

Jedním z nejběžnějších gynekologických onemocnění jsou kvasinkové infekce. Častěji se vyskytují v létě, i když to není pravidlem. Za větší výskyt kvasinkových onemocnění v létě může příroda. Větší teplo, úzké džíny a větší zapocení. Kvasinkové infekce však mohou vyvolat i některé nemoci, nebo dokonce léky. Ženy tyto infekce bohužel často podceňují a vystavují se riziku  komplikací a následných vážných gynekologických zánětů.

Kvasinkové onemocnění bývá nejčastěji vyvoláno mikroorganismem Candida albicans, který je v těle v malém množství přítomen i za normálních okolností. Pokud nastanou vhodné podmínky, rychle se rozmnožuje a vyvolává zarudnutí a zduření vaginální sliznice. Mykóza se většinou projevuje typickými příznaky, mezi něž patří svědění a pálení rodidel, poševní suchost a bílý hrudkovitý výtok. Objevuje se také bolestivost při močení a při pohlavním styku, v těžších případech dochází ke zduření poševní sliznice a zvětšení tříselních lymfatických uzlin. Žena může mykózu poznat i podle dalších příznaků, jako jsou chronické močové problémy, nadýmání, svědění konečníku, neurčité bolesti v břiše, afty, různé záněty dásní, povlečený jazyk a neodolatelná chuť na sladké.

Rovnováha v těle

Všechno, co porušuje přirozenou rovnováhu mezi kvasinkami a bakteriemi, nebo změna pH v pochvě může vytvořit ideální podmínky pro nekontrolovatelný růst kvasinek. Za normálních okolností je totiž pochva osídlen každé ženě vlastním, neškodným spektrem mikroorganismů. Odborníci se shodují na tom, že rovnovážný stav mikrobiálního osídlení pochvy je výsledkem vzájemného vztahu obranyschopnosti ženy a samotných mikroorganismů. K rovnováze poševního prostředí přispívá především laktobacil nazývaný také Doderleinův laktobacil. Ten udržuje v pochvě kyselé prostředí, které je ochranou proti infekci. Díky přítomnosti této látky je pH pochvy kyselé, pohybuje se v rozmezí 3,8-4,5.

K narušení rovnováhy přispívají hormonální změny v organismu, místní a celkové užívání léků (antibiotika, hormony), způsob antikoncepce a imunitní stav organismu. Nabourání rovnováhy souvisí také s věkem, výživou, hygienickými návyky. V neposlední řadě je to koupání na veřejných koupalištích, sexuální život, počet sexuálních partnerů. Porucha rovnováhy poševního prostředí a infekce pak vedou právě k zánětu pochvy. Přirozený poševní sekret změní svou čirou barvu (zežloutne, zezelená nebo zbělá). Časté výtoky připomínající vzhledem tvaroh, ale bez výraznějšího zápachu, mohou signalizovat kvasinkovou neboli plísňovou infekci. Bílé výtoky se zápachem po rybách jsou zase typické pro bakteriální infekce. Žlutozelené anebo šedé výtoky s nepříjemným zápachem pro změnu ukazují na možnost nákazy mikroorganismem nazývaným trichomonáda čili bičenka.

Laboratorní vyšetření

Nevíte, o jakou infekci se právě u vás jedná? Běžně se rozlišuje pět základních typů poševních infekcí, které se označují termínem „mikrobní obraz poševní, dobře známý pod zkratkou MOP. Jsou číslovány od jedničky po šestku, ale jednička ukazuje normální nález fyziologické poševní flóry. Mezi další záněty patří: bakteriální, hnisavý, kapavčitý, trichomonádový a kvasinkový. Tento typ rozdělení se používá již po desetiletí a odečítá se po obarvení sklíček s poševním nátěrem. Výsledek tedy není okamžitě, navíc tento typ nepostihuje některé nové jednotky, proto se stále více lékařů   snaží tuto diagnostiku kombinovat s dalšími postupy, a to zejména s těmi, u kterých je výsledek rychle dostupný. Jedná se zejména o pečlivé klinické vyšetření, zhodnocení množství a kvality poševního výtoku a zhodnocení stavu poševních stěn, například zjištění kyselosti, provedení amniového testu apod. Speciálním vyšetřením je pak ještě kultivace materiálu na kultivačních půdách, to se však provádí jen v určitých indikacích.

Záněty a těhotenství

V těhotenství se mohou vyskytnout jakékoli infekce, jedny z nejčastějších jsou myotické a bakteriální záněty. V takovém případě je nutno pečlivě vyléčit všechny infekce, aby se zabránilo vzniku komplikací, jako je samovolný potrat, zamlklý potrat, infekce plodové vody a její předčasný odtok nebo předčasný porod. Samozřejmě, že je plod proti běžným poševním infekcím chráněn uzavřeným děložním čípkem, ale pokud dojde k porušení této přirozené bariéry, oslabení imunity nebo přetrvání infekce bez odpovídající léčby, je zle. V graviditě jsou časté infekce streptokokem skupiny B, tzv. hemolytickým, který lze zjistit kultivací materiálu z pochvy, jež by se měla standardně provádět ve 36.-37. týdnu těhotenství. Pokud má žena obtíže, je nutné těhotnou léčit během těhotenství a bezpodmínečně zajistit jednu dávku antibiotik při porodu.

Až čtrnáct procent těhotných žen trpí kvasinkovou infekcí. V tomto období totiž nahrává rozmnožování kvasinek i jisté oslabení imunity. Nepříjemné je, že u některých žen hormonální výkyvy nastávají pravidelně na konci měsíčního cyklu. V praxi to znamená, že jsou každé tři týdny ohroženy kvasinkovou infekcí. Náchylné na toto onemocnění jsou podle odborníků dívky a ženy, které berou antikoncepci anebo se léčí nízkými dávkami hormonů. Jakákoliv hormonální terapie zvyšuje množství glykogenu v buňkách poševní sliznice. Zvýšená nabídka cukru tak může být spouštěcím mechanismem u mykotických zánětů. Důkazem je zvýšený výskyt těchto infekcí u diabetiček. Podobnou situaci mají ženy v těhotenství.

Imunita a hygiena

Menstruace je obdobím, kdy se také snižuje kyselost v pochvě. Ženy často onemocní   v období menstruace nebo krátce po ní. Kandidóza může zaútočit i v případě, že máme oslabenou imunitu v důsledku nemoci, nebo dokonce v důsledku užívání dalších léků, jako jsou například kortikoidy. K rozvoji tohoto onemocnění  někdy stačí i dlouhodobý stres a nedostatek vitaminů či minerálů ve stravě. Vitamin C a echinacea pomáhají organismu zvládat akutní kvasinkové infekce tím, že posilují imunitní systém. Echinacea pravděpodobně povzbuzuje bílé krvinky k ničení kvasinek, vitamin C zase potlačuje jejich růst. Významnou roli při prevenci hrají probiotika, která zvyšují množství užitečných bakterií v organismu. Mezi účinné přírodní  protikvasinkové prostředky patří také měsíček zahradní. Čípky z měsíčku bývají občas k dostání v prodejnách s bioprodukty.

Podle odborníků škodí  nejen nepravidelné a nedostatečné, ale také příliš časté mytí. Zejména když při tom používáme agresivní alkalická mýdla, která mohou narušit přirozenou rovnováhu poševní mikroflóry. Riziko kvasinkové infekce pak narůstá. Obtíže často vznikají po koupání v bazénu s chlorovanou vodou, někdy i po pohlavním styku. K přemnožení kvasinek přispívá teplé a vlhké prostředí, zejména nošení nevhodného prádla, upnutých neprodyšných kalhot nebo mokrých plavek, v nichž se intimnosti snadno zapaří. Někdy však mykózy vznikají bez zjevné příčiny.

Mykózy s rády vracejí

Příčin potíží zánětů pochvy je celá řada a bohužel se tato onemocnění často opakují. Stačí znovu přijít do styku s nákazou. Ženy s opakovanými mykózami mají zpravidla určité problémy s imunitou ve vaginální tkáni. Jednou z rozhodujících příčin je dlouhodobě narušená mikroflóra celého organismu, svou úlohu sehrává poševní pH, zánět sliznice a některé další faktory. Je třeba si dát pozor na nevhodné sexuální praktiky, dietní chyby a zvláště nadbytečné sladkosti. Některá žena může provádět skoro všechny rizikové činnosti a mykózou onemocní vzácně, jiná pouze náznakem některé, a problémy se vyskytnou. Záleží především na celkovém stavu organismu, imunitě a psychické pohodě.

Někdy je nutné léčit oba sexuální partnery současně, protože neléčený partner může být zdrojem opakované infekce. I když muž má naštěstí určitou výhodu, a to díky tvaru svého genitálu. Hrozí mu v podstatě jen zánět žaludu, který se projeví pupínky či zarudnutím. Jinak mají muži na svém pohlavním orgánu vesměs hladkou kůži, takže při pravidelné hygieně a nepříliš častém použití mýdla mají mnohem větší šanci ubránit se infekci než ženy. Hygiena je pro muže důležitá i ve vztahu k jejich partnerkám. Ukázalo se totiž, že muži jsou velice často nositeli různých typů plísní, a i když jim nedělají žádné potíže, mohou je přenést na partnerky, které jsou ke kvasinkovým infekcím mnohem náchylnější. Odborníci proto zařadili kandidózu mezi sexuálně přenosné choroby.

Léčba musí být komplexní

Obecně platí, že by měla žena při potížích s výtokem, zvláště zabarveným, svědivým nebo zapáchajícím, ihned navštívit svého gynekologa, protože takové příznaky nezlepší ani sebepečlivější hygiena. Nevyplácí se ani čekání nebo samoléčba, potíže se jen zhorší nebo přejdou do chronického stavu. Lékař stanoví diagnóza díky mikroskopickému vyšetření a stěru z pochvy, který pošle do laboratoře na kultivaci, kde zjistí přesnou příčinu potíží.

Vyléčení kvasinkového onemocnění vyžaduje velké úsilí. Kvasinky je totiž potřeba bezezbytku vyhubit. Dnes máme k dispozici velký výběr antimykotických přípravků. Abychom předešli návratu nemoci, musí se se ženou léčit i její partner. Muž dostane obyčejně tablety, u žen však perorální léčba nestačí. Gynekolog většinou předepíše vaginální globule, které se vkládají  na noc, případně krémy na lokální použití. Léčba může trvat několik dní, ale i několik týdnů. Pak žena může ještě užívat globule, které pomohou obnovit normální vaginální mikroflóru. Nikdy nepřerušujte léčbu, ani když už vymizí všechny obtíže.

Při akutním mykotickém onemocnění tablety nebo čípky většinou postačí, avšak při opakovaných infekcích nebo v těžkých případech je nutné použít celkovou systémovou léčbu ve formě léků podávaných ústně. Jejich výhodou je, že působí v celém organismu a s mykózou se lépe vypořádají.

V poslední době se u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami  osvědčuje podpůrná léčba enzymovým efektem. Jeho příznivý efekt lze přisoudit  komplexnímu působení v organismu: na zánět působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně pomáhá podpořit takové imunitní mechanismy, které jsou potřebné k likvidaci infekcí nejrůznějšího původu. Zkušenosti s příznivým působením tohoto enzymového léku na imunitu jsou z celé řady medicínských oborů - při léčbě opakovaných zánětů dýchacích cest u dětí i dospělých, u opakovaných zánětů močových cest a podobně. Každé opakování nemoci v poměrně krátkém časovém rozmezí upozorňuje především na to, že imunita nemusí být v pořádku.

Co můžeme udělat sami

Nemoci můžeme předejít, pokud se vyhneme alespoň některým rizikovým faktorům. Například vyřadíme ze šatníku těsné „umělé" kalhotky a nahradíme je bavlněnými. Při praní spodního prádla v pračce si navykneme programovat 2x kompletní máchání a  vyhneme se aviváži. U bavlněného prádla je vhodné po praní přežehlit klíny. Pro intimní hygienu používáme pouze speciální přípravky, nebo se sprchujeme pouze čistou vodou. Vzdáme se i voňavých přísad do koupele. Někdy mohou být na vině i nevhodné menstruační vložky. Je vhodné vyzkoušet více druhů, ale ty s parfemací raději vynecháme. Tampony při menstruaci používáme jen omezeně, například při plavání. Jsou totiž vnitřní vložkou a nasávají tekutinu shora i zdola. Ponecháním mokrého tamponu v teplém prostředí se vystavujeme riziku infekce kvasinkou i bakteriemi. Pokud trpíme chronickou formou kvasinkového onemocnění, omezíme konzumaci kořeněných jídel a sladkostí.

Preventivní aplikace přípravků stabilizujících poševní prostředí je vhodná, nikoli však nezbytná. Týká se především žen s opakovanými záněty pochvy a jedná se převážně o preventivní úpravu poševního prostředí. Zdravá, bezproblémová žena se stálým partnerem nemusí, kromě běžné hygieny, činit žádná zvláštní opatření.

Uzdravení můžete urychlit následujícími způsoby:

  • Zvlhčujte! Suchá, křehká sliznice (zejména po přechodu) se dá zvlhčit různými přípravky, které běžně koupíte v lékárně.
  • Chlaďte. Pálení a výtok se už nedá vydržet? Studený obklad udělá divy.
  • Horká koupel. Koupel v sedací nebo běžné vaně zklidní zanícené genitálie. Bez mýdla ovšem.
  • Jezte jogurty. Pokud sníte denně 250 ml jogurtu s živými kulturami, bude se případná infekce pochvy lépe hojit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.