Kód pojišťovny

Sex nás baví

Ilustrační obrázek

Podle mnoha teorií se člověk od ostatních živočichů liší také tím, že  pociťuje potěšení ze sexu. Jiní tvorové údajně potěšení z naplnění tohoto pudu nemají. Průměrný Čech souloží 15 až 17 minut. Délka pohlavního styku je velmi individuální a s věkem se upravuje jak jeho délka, tak i četnost.

Více než polovina mužů mezi dvaceti až čtyřiceti lety si stěžuje, že nemá dost sexu. Je to celkem normální, protože v tomto věku jsou lidé plně zaměstnaní budováním kariéry a výchovou dětí. Sexuální potřeby potlačují do pozadí jako něco druhořadého. To je velmi nepříjemné zvláště pro muže. Hladina testosteronu je v tomto věku poměrně vysoká a tělo si žádá své. Varlata a nadledvinky produkují testosteron ve velkém množství přibližně do pětačtyřiceti let. Potom začne jeho produkce pomalu klesat a s ní i sexuální výkonnost. V pokročilejším věku mají právě ženy často pocit, že dostávají méně než potřebují.

  • Průměrná česká žena vystřídá za život 6 partnerů, průměrný muž 9 partnerek.
  • Promiskuita Čechů nestoupá, ženy  posledních deset let udávají stejný počet partnerů, přelétavost mužů dokonce klesá.
  • První pohlavní styk mají muži i ženy průměrně v 18 letech.

Ideální počet partnerů neexistuje

Britští vědci zkoumali závislost štěstí na počtu prožitých vztahů. Zatímco nejspokojenější muži žili v tzv. fázové monogamii (tj. měli vždy stálou partnerku, kterou ale po čase vyměnili za jinou), nejšťastnější ženy byly jednoznačně ty, které se provdaly za svého prvního partnera. Vědci to vysvětlují rozdílným prožíváním rozchodů: muži je sice nesou těžce, ale obvykle se z nich hodně rychle vzpamatují, zatímco ženská citová zranění se hojí jenom velice pomalu. Svou roli tady hraje chemická látka fenyletylamin. Tento přirozený „povzbuzovač" se totiž v našem mozku začne uvolňovat v tom okamžiku, kdy se zamilujeme. U mužů však asi po sedmi měsících vztahu začne jeho produkce klesat, zatímco u žen zůstává na stále stejné úrovni. Slabší pohlaví je proto v dlouhodobých vztazích spokojenější a má menší potřebu hledat nový objekt zájmu.

Odsouzeníhodné není ani to, když počet vašich sexuálních partnerů převyšuje statistický průměr. V sexu se nedá rozlišovat „správné" a „špatné". Ideální je vždy to, co vyhovuje konkrétnímu člověku. A co si o tom myslí ostatní, to už je jen jejich věc. Většina lidí si myslí, že není ideální poznat za život pouze jednoho sexuálního partnera. Na druhou stranu však rozdílný metr na obě pohlaví stále přetrvává, a žena, jejíž postelí prošel nadprůměrný počet milenců, je vždy trochu podezřelá. Různý pohled společnosti na střídání partnerů se projevuje i v sexuologických průzkumech. V nichž totiž muži uvádějí vyšší počet partnerek než ženy partnerů, ačkoli by tato dvě čísla měla být stejná (vždyť s kým by muži měli ty vztahy navíc). Silnější pohlaví má tendenci své sexuální zkušenosti nadhodnocovat, zatímco ženy, aby se ukázaly v lepším světle, raději nějakého toho partnera uberou.

Podle výzkumů, které provedli v sousedním Německu, trvá manželské okouzlení nejvýš rok. S přibližováním termínu svatby jsou lidé nejspokojenější, po obřadu však nadšení pomalu, ale jistě opadá. V třetím až pátém roce a také sedmém roce manželství se kouzlo na chvilku obnoví, ale počáteční štěstí a radost se s přibývajícími roky vytrácejí. Po svatbě začínají partneři brát společný život jako samozřejmost a ten se mění v rutinu. Nedejte se ale odradit. Je dokázáno, že lidé žijící v pevném svazku bývají šťastnější než singlové.

Skřivan a sova

Ženy mají chuť na sex jindy než muži. Může za to testosteron. Nejvíce se ho do krve vyplavuje ráno a často u mužů vyvolává takzvanou spontánní erekci. Vzniká bez ohledu na to, jestli je v blízkosti sexuální objekt. V ženském těle se nic podobného neděje. Ženám trvá déle než se dostanou „do varu". Muži stačí k dosažení orgasmu dvě a půl minuty, žena však potřebuje celých jedenáct minut. Jde o to sladit vzájemné potřeby. Těžko se to daří, pokud mají partneři opačný biorytmus. Někdy má odlišný tikot našich vnitřních hodin na svědomí genetika, jindy vnější okolnosti, například pracovní doba. V tomto případě pomůže jen vzájemné dohoda.

Někomu chutná sex víc, někomu méně. V sexu to funguje jen tehdy, když se silnější přizpůsobí slabšímu. Když má jeden partner chuť na sex třikrát týdně a ten druhý jen dvakrát v měsíci, je třeba se smířit s druhou alternativou. Temperamentnější parter se musí omezit.

To, že největším zabijákem sexu je rutina, ví téměř každý, a přesto s tím málokdo něco dělá. Na začátku vztahu prožíváte jeden orgasmus za druhým jen díky tomu, že jste na sebe zvědaví a zároveň se bojíte nového, neznámého. To je ta správná kombinace pro sex. Obyčejně však vydrží jen devět a půl týdne.

Sex nebo sport

V nejlepší formě jsou lidé, kteří sportují a praktikují sex. Při sexu se do krve vyplavují hormony štěstí, endorfiny. Proto je sex zdrojem životní radosti a spolehlivou ochranou před depresí. Navíc jsou endorfiny účinným prostředkem proti bolesti. Nejlépe zabírají při bolestech hlavy a kloubů. Ale endorfiny se netvoří jen při sexu, nýbrž i při vytrvalostních sportech. Vhodné jsou zejména běh, rychlá chůze, plavání, jízda na kolečkových bruslích a cyklistika. Při endorfinových sportech prožívá člověk podobné uspokojivé pocity jako při sexu se stálou partnerkou. Úplně jiné je to při adrenalinových sportech. Pocit nebezpečí organismus vyčerpává, člověk je v napětí. Podobné účinky jako adrenalinový sport má sex s náhodnou milenkou.

Ne každý sex a sport prospívají zdraví. Poměrně mnoho mužů utrpí při nevěře mozkovou příhodu. Naopak u těch, kteří mají pravidelný sex se stálou partnerkou, se riziko mozkové příhody snižuje. Pro naše zdraví je lepší, když máme při souloži pocit bezpečí. Možná i proto, že se při sexuální aktivitě do krve vylučuje hormon oxytocin, který je nejlepším přírodním prostředkem proti nespavosti. Díky němu většinou muži usnou dvě až tři minuty po orgasmu. Ženám to trvá trochu déle, dvacet až třicet minut. Naše těla jsou po sexu naprogramována na odpočinek a ten vyžaduje bezpečné prostředí.

V mužském těle se při sportu i sexu tvoří testosteron. Ten nejen zlepšuje náladu, ale podporuje i růst svalové hmoty a zvyšuje sebevědomí. Při fyzické aktivitě, ať už je o sport nebo sex, se zvyšuje tělesná teplota, rozšiřují cévy a zvyšuje průtok krve. Srdce bije rychleji, krevní oběh lépe odbourává toxické látky. Je dokázáno, že sex i sport pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečně-cévních onemocnění. Muži se třemi nebo více orgasmy týdně mají nižší riziko infarktu. Sexuálně a sportovně aktivní lidé jsou odolnější vůči chorobám.

Fyzická aktivita prospívá mužům stejně jako ženám. Je prokázáno, že sex má blahodárný vliv i na menstruaci. Pravidelná sexuální aktivita zmírňuje premenstruační syndrom a chrání ženy před osteoporózou. Sex se doporučuje i během těhotenství. Ženy, které jsou v těhotenství sexuálně aktivní, mají menší riziko předčasného porodu.

Jednoznačně lze říci, že sportovci jsou i lepší milenci. Sport zvyšuje vytrvalost, sílu, osvěžuje mozek, srdce a cévy. A to se pozitivně projevuje při sexu.

Fyzicky zdatní lidé mohou také snadněji měnit erotické polohy. Sexuální apetit je ale utlumený v případě, že sportovec užívá anabolické steroidy. Takový doping dokonce může vést k vážným poruchám sexuální aktivity. Vztah mezi sexem a sportem je složitý. Například vytrvalostní sporty mohou pomoci lidem, kteří nedobrovolně sexuálně abstinují. Pomohou jim udržet hladinu testosteronu a endorfinů. Obráceně to však neplatí. Sex není tak namáhavý, jak si většina lidí myslí. Například intimní styk se stálou partnerkou by se  dal přirovnat k rychlejšímu vyběhnutí do druhého patra.

Sportující a sexuálně aktivní lidé jsou do vysokého věku výkonní a žijí déle než ostatní. Ideální je, když se těmto příjemným věcem věnujeme co nejčastěji. Na věku nezáleží. Předpokladem sexuální výkonnosti je pozitivní myšlení. Nevyřešené psychické problémy mohou v krajním případě vést až k impotenci nebo ztrátě libida.

Ženy versus muži

U ženy začíná fáze vzrušování delší dobu před samotnou realizací sexuální aktivity. To, jak se na ni muž dívá, jak je k ní pozorný. Velmi důležitá je pak fáze předehry. Ženské tělo je v podstatě celé jedna erotogenní zóna, to znamená, že kdekoli se muž ženy dotkne, je schopen ji vzrušit. Rafinovaná technika líbání je tím nejlepším startem. Nejprve se partnerky jen zlehka dotýkejte, postarejte se o chvíli napětí. Při dráždění klitorisu se vyhněte bolestivé akupresuře. Představa o tom, že čím více zatlačíte, tím bude větší vzrušení, je mylná. Nekonečné milování v misionářské poloze je pro ženu nuda. Takhle vrcholu nedosáhnete. Zkuste odvážnější polohy, kde můžete partnerce dráždit klitoris. Pro ženu je také důležitá atmosféra sexuálního spojení. Nenuťte ji, aby pokaždé dosáhla orgasmu, není to pro ni přirozené. Takhle se nestane dobrou milenkou, ale spíš dobrou herečkou.

Takzvaný G-bod je výmysl, který koluje světem už asi padesát let. G-bod neexistuje v tom smyslu, jak si ho většina představuje - jako určitá struktura v pochvě ženy pod močovou trubicí, při jehož simulaci dochází k výrazným sexuálním zážitkům včetně orgasmu. Není pochyb o tom, že pochva je erotogenní oblast a že mnoho žen je vaginálně vzrušivých. Ovšem není za to zodpovědný jediný anatomicky preferovaný bod.

Muže dokáže vzrušit žena, která má sex-appeal, ta, která se dokáže rychle zvlhčit, protože stejnou reakci čeká sám u sebe - rychlou erekci. Atraktivní je pro muže partnerka, která je v sexu aktivní, dokáže říci, co se jí líbí. Důležité pro partnera je, když žena umí dobře provádět felaci. Říká se, že za ženou, která umí dobře provádět felaci, by muž šel na kraj světa.

Ženy si vybírají muže podvědomě také podle toho, jestli by mohl být otcem jejich dětí. Výběr partnera je velmi individuální, každá žena má v sobě jiný obraz muže, který je pro ni přitažlivý. Když žena shodí pár nadbytečných kil, prospěje nejen svému zdraví, ale může zlepšit i svůj sexuální život. V posteli se pak totiž cítí lépe, snadněji se oddává sexu a dokáže si ho i užít. Malý úbytek na váze zlepšuje pocit sexuální atraktivity, zvyšuje libido a přispívá ke zlepšení intimního života ženy. Velká část mužů nehledí na to, jestli jsou jejich partnerky plnějších tvarů. Mnozí se naopak domnívají, že sex s nimi je zajímavější. V rozsáhlé anketě pro Playboy odpovědělo 33 procent dotázaných mužů, že jim  nevadí, má-li jejich partnerka pět kilo nadváhy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.