Kód pojišťovny

Tajemství hypnózy

Ilustrační obrázek

Léčba hypnózou neboli hypnoterapie umožňuje snížit každodenní aktivní vědomou mysl, a tím dává mnohem větší možnost přístupu k jejím podvědomým částem. Jedinec je v hypnóze (transu) emočně daleko více otevřenější a přístupnější k sugesci než v normálním vědomém stavu a je také obecně uvolněnější. Tyto lehčí mnohem spontánnější stavy můžeme zažívat např. při snění. Jedná se o velmi příznivé rozpoložení mysli, kdy se můžeme otevřít i k negativním myšlenkám a traumatizujícím zážitkům.

Co lze hypnoterapií ovlivnit?

Pomocí hypnoterapie můžeme pozitivně léčit fobie, sexuální problémy, nechtěné zvyky (kouření apod.), stavy spojené se stresem a různé psychosomatické potíže.  Hypnózou lze ovlivnit bolestivé stavy a může být také nápomocna při zotavování z popálenin. Můžeme ji také použít pro zlepšení výkonnosti, k motivaci a redukci napětí.

Hledejte pouze odborníka

Pokud se rozhodnete terapii podstoupit, hledejte pouze odborníka, který má patřičné vzdělání a kvalifikaci. Pouze odborník může poskytnout vhodnou podpůrnou psychologickou terapii. Hypnóza je účinná pouze v případě, kdy klient vědomě spolupracuje a také zapojí do procesu svou představivost.

Terapeutické sezení

Terapie se skládá z jedné až osmi sezení, kdy při každém dalším sezení se dostává jedinec do hlubšího hypnotického stavu a mezi jednotlivými sezeními se účinky terapie podporují i autohypnózou nebo audionahrávkami. Sezení bývají zpravidla individuální, ale v některých případech lze použít skupinovou terapii. V případě složitějších onemocnění trvá terapie déle. Jestliže má klient problémy při vzpomínkách na tíživé události z minulosti, využívá se metod regrese. Napoprvé se hypnotický stavy vylává nejčastěji slovně, relaxačním hlasem, který je uzpůsobený k zajištění pozornosti jedince.  Hypnóza bývá ukončena procesem návratu, který přivede jedince do plného bdělého stavu, který je spojen s pocitem pohody.

Účinnost terapie

Účinek terapie se bude odvíjet od schopnosti jedince reagovat na podněty a propojení mezi klientem a odborníkem a dovednostech a schopnostech odborníka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.