Kód pojišťovny

Zaostřeno na ruce

Ilustrační obrázek

Patříte mezi denní uživatele počítače a začínáte pociťovat bolestí nebo brnění v rukou a zápěstí? Pak byste měli začít věnovat svým rukám pozornost. Problémy s rukama dnes totiž nejsou nijak vzácnou záležitostí. 27 kostí, 40 svalů, 100 vazů a tisíce nervů dělá z ruky komplikovaný dotykový a hmatový orgán.

Co odhalí ruce?

Ruce, stejně jako oči, se mohou stát pro odborníka jakýmsi senzorem pacientova vnitřního zdraví. Zarudlé dlaně poukazují na chronickou chorobu jater, výrazný hnědý pigment na hřbetu ruky může znamenat skrytou srdeční vadu, ruka zbarvená nepřirozeně dohněda může upozornit na nemocné nadledvinky. Za lámavými nehty se může skrývat hyperfunkce štítné žlázy, nehty s výraznými podélnými rýhami mohou znamenat zažívací potíže.

Studené ruce většinou svědčí o poruchách krevního oběhu. Zřekněte se nikotinu a kofeinu. Po obojím se zúží cévy. Dopřávejte si střídavě teplé a studené sprchy. Masírujte si speciálním masírovacím gumovým míčkem paže. Vlhké ruce mají zpravidla lidé s nízkým krevním tlakem. Pomohou koupele rukou v lázni z extraktu dubové kůry a aplikace léčivých krémů. Vhodné je preventivní vyšetření štítné žlázy.

Častým onemocněním je syndrom karpálního nervu. Jedná se o poměrně bolestivé onemocnění, které vzniká dlouhodobým přetěžováním prstů a zápěstí. Kvůli nadměrné námaze šlachy v karpálním tunelu opuchnou a tlačí na nerv, který je přes ně uložen. Nerv přestává fungovat, protože se zmnožuje tkáň v kanálku. Správné fungování nervu je velmi důležité, protože řídí citlivost a pohyb ruky. Také ovládá svaly a šlachy, který spojují ruku s předloktím a paží. Ženy bývají tímto syndromem postiženy častěji. Jejich ruce jsou totiž jemnější a karpální tunýlek užší.

Projevy onemocnění

Syndrom karpálního tunelu se projevuje hlavně bolestí a brněním prvních tří prstů na ruce, a to nejen ve dne, ale často i v noci. Bolest někdy vystřeluje do předloktí a ramene. Ráno bývají prsty oteklé a ztuhlé. Chvíli trvá, než je rozhýbete. Zdá se vám, že ruka je slabá a nic s ní nemůžete pořádně udělat. Pocitem strnulosti v palci, ukazováčku a prostředníčku jsou ohroženi také všichni, kteří často píší na počítači a pracují s myší, i ti, kdo se dlouhodobě věnují ručním pracím. Nemoc mohou způsobovat i hormonální změny, které souvisejí s užíváním antikoncepce, těhotenstvím či přechodem.

Léčba může končit i operací

Lékař zápěstí ruky zpravidla zafixuje a bolesti většinou ustoupí. Dále bývají podávány léky na redukci otoku a vitamin B. Pomohou i injekce steroidů do karpálního tunelu, které zmírní otoky a bolest v karpálním tunelu. Nerv se uvolní a problém odstraní. Aby měl lékař stoprocentní jistotu, o jaký zdravotní problém se jedná, je nutné provést speciální neurologické vyšetření, takzvané elektromyografické vyšetření, které odhalí, do jaké míry je nerv postižen. Mírný stupeň poškození nevyžaduje chirurgický zákrok.

Mnohdy pomůže už jen operace. Jedná se o malý chirurgický zákrok, který trvá jen několik minut. Lékař udělá několikacentimetrový řez nad zápětím a pak zvětší prostor karpálního tunelu. Tím se sníží tlak, který působí na postižený nerv. Operace většině lidí uleví od bolesti, pokud jste již ale své ruce „zanedbali", nepomůže ani dobrý operační zákrok. Po operaci se ruka někdy znehybňuje sádrovou dlahou a rána se hojí ještě několik týdnů. Plně zatížit ruku je možné po třech měsících, do té doby by ji pacient měl maximálně šetřit.

Prevence

Dopřávejte svým rukám potřebný odpočinek a čas od času s nimi zacvičte. Kružte zápěstím, protahujte jednotlivé prsty, hýbejte celými pažemi. Proti syndromu karpálního tunýlku působí preventivně vitamin B6. Je nanejvýš nevhodné pracovat u počítače s myší, která je na podložce. V tomto případě se totiž zápěstí a prsty ještě více namáhají, protože jsou v ještě vyšší poloze, než by měly být.

Přetěžování zápěstí často vede k nadměrné produkci kloubního mazu. To má za následek utvoření cysty, která se odloučí z mezní vrstvy mezi chrupavkou a kloubním pouzdrem do okolní tkáně. U každého druhého pacienta se ganglion po několika měsících sám smrští. Pouze tehdy, svírá-li ganglion nervy příliš silně, přichází na řadu operace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.