Kód pojišťovny

Jak zastavit vypadávání vlasů?

Ilustrační obrázek

Vypadávání vlasů netrápí pouze muže, ale také ženy, protože krásné a husté vlasy jsou symbolem zdraví a životní síly. Jestliže zjistíme, že při česání a mytí vlasů nám jich spousta zůstane v hřebeni, máme jistě důvod k obavám. U ženy dochází v průběhu života zhruba pětkrát za život k náhlému vypadávání vlasů. Důvodem je zpravidla pokles estrogenů např. po porodu nebo deficit některých stopových prvků. Vlasy také mohou vypadávat v případě, že se jedná o nějaké vnitřní onemocnění. Jestliže nemoc odezní, vlasy přestanou opět padat. Dále se může jednat o:

  • genetickou dispozici, která se však při správné stravě nemusí rozvinout,
  • deficit zinku, železa, křemíku a hořčíku v těle,
  • příliš horké sprchování vlasů,
  • časté česání vlasů ostrým hřebenem,
  • silnou vrstva lupů - vlasy pak nemohou dýchat,
  • silné stresové faktory.

K předčasnému plešatění může přispívat také používání suchých šampónů, nekvalitních mýdel atd.

Způsob terapie

Aby byla léčba účinná, musí být komplexní. To znamená, že je potřeba vyloučit všechny rizikové a škodlivé vlivy a dodat tělu všechny potřebné látky. Nejvhodnější je zaměřit se na zinek, železo, vitaminy skupiny B, hořčík a křemík. Denně je vhodné vypít 5 dl zeleného nápoje a 5 dl mrkvové šťávy, 1 dl celerové a 0,5 dl petrželové šťávy, připravené ze syrové zeleniny. Pijme nejlépe čerstvé po malých doušcích. Vlasy musí větrat a zbytečně je nepřikrýváme.

Hormonální vypadávání

Příčinou je vrozená přecitlivělost vlasových kořínků na testosteron, který se také vytváří v ženském těle. U žen dochází k vypadávání pouze na vrcholku hlavy a pouze zcela výjimečně dochází k totální plešatosti. Existují tinktury, které místně tlumí působení mužského hormonu u kořínku vlasů.

Kdo je to tricholog?

Jestliže vás trápí vypadávání vlasů, navštivte odborníka - trichologa, kterýse daným problémem zabývá. Někdy se daný stav upraví brzy, jindy je potřeba dlouhodobější léčba. Pokud klient vydrží a bude vytrvalý, určitě dojde ke zlepšení stávajícího stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.