Kód pojišťovny

Podzimní útok virů

Ilustrační obrázek

Právě na podzim a v zimě má mnoho lidí oslabený imunitní systém, a proto jsou k různým infekcím náchylnější . Na schopnost imunitní obrany působí v zimě negativně i přetopené místnosti a nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Imunitní systém oslabuje také nesprávná výživa a stresová zátěž. Není pravda, že nachlazení nebo chřipku způsobí prostydnutí nebo sezení v průvanu. Důvodem jsou viry, ačkoli je pravda, že prostydlé a vyčerpané tělo jim podlehne snáz. Virus, který se na vás přenesl od člověka kýchajícího a kašlajícího ve vaší blízkosti, se usadí ve vlhké, teplé části nosu a krku. Sliznice nosu a krku se zanítí a nachlazení je tu. Lidé, kteří se nachladnou snadno a pravidelně, jsou také náchylnější k nákaze chřipkou. Důvodem opakování je zákeřnost viru - ten se totiž pravidelně mění. Sotva si tělo vybuduje obranu, virus se promění a obranné látky těla ho nepoznají a nezničí. To je také důvodem, proč se pravidelně mění očkovací látky proti chřipce.

Začíná to rýmou

Rýma je jedním z nejtypičtějších projevů nachlazení a s léčením nebo bez něj nám potrvá alespoň týden, než odezní. Vzniká z důvodu virové infekce, která způsobuje zánět nosní sliznice. Ta se prokrví a začne vylučovat vodnatý sekret, který postupně houstne, ucpává nos a  ztěžuje dýchání. Většina z nás si při prvních příznacích koupí ty nejsilnější nosní kapky, které však rýmu nikterak neléčí, jen zmírňují její nepříjemné příznaky, a to její vyléčení neurychluje. Měly by se používat jen v případech, kdy příliš zduřelá nosní sliznice brání v dýchání.  Váš imunitní systém si proti tomuto viru vytvoří protilátky a vy stejnou rýmu za týden nedostanete.

Žádné nosní kapky by se neměly používat dlouhodobě. Mohou poškodit a vysušit nosní sliznici. Pokud vaše potíže přetrvávají, navštivte odborníka. Pro děti jsou určeny kapky stejných značek jako mají dospělí, rozdíl je v jejich koncentraci. Při rýmě pomáhají spreje s obsahem mořské nebo minerální vody. Tyto spreje lékaři doporučují mnohem raději než nosní kapky. Zklidňují podrážděnou sliznici a neškodí jejich dlouhodobé užívání. Ucpaný nos uvolní inhalace páry, nejlépe z minerálky Vincentka.

Bakteriální zánět, který se může objevit i u rýmy, vyžaduje antibiotickou léčbu. Charakteristickým příznakem je hustá zelená rýma, která neustoupí ani po týdnu. Zánět se ale může usídlit také v dutinách, oblasti středního nebo zevního ucha nebo v krku. Existují také rýmy chronické, za které viry nemohou. Za jejich vznikem stojí nejčastěji alergeny v kombinaci se sníženou imunitou. I u nás se už setkáváme s chronickou rýmou „kancelářských budou". Tímto problémem trpí lidé zaměstnaní v nových sklobetonových stavbách. Na vině je hlavně klimatizace, přesušený vzduch, prach a škodlivé látky z prostředí (podhledy, lepidla).

Jak na ucpaný nos?

  • Nos si proplachujte slanou vodou nebo minerální vodou, která má vysoký obsah solí. Výborné jsou již zmíněné spreje s mořskou solí.
  • Vonné oleje, které pomáhají uvolňovat ucpaný nos, si můžete nakapat na kapesník a v průběhu celého dne vdechovat.
  • Do misky nalijte vroucí vodu, přidejte dvě až pět kapek eukalyptového nebo tympánového oleje a inhalujte. Můžete použít speciální aromatický olej proti rýmě nebo olej z kosodřeviny.

Pozor na dutiny

Vedlejší nosní dutiny jsou vzduchem naplněné prostory v obličejových kostech vystlané mukózní membránou. Za normálních okolností je hlen odváděn drobnými vzduchovými kanálky z těchto prostor do nosu, avšak při nachlazení se tyto kanálky mohou ucpat a bránit oběhu vzduchu a hlenu. Jakmile se hlen začne v dutinách hromadit, dojde k zánětu vedlejších nosních dutin, odborně sinusitidě. Stejný zánět ale může způsobit i senná rýma a alergie. Při sinusitidě nebývají vysoké horečky a projevy jsou někdy velmi záludné. Ve výjimečných případech totiž postižený ani rýmu nemá, respektive ji nepociťuje, protože nesmrká. Projevem zánětu je bolest hlavy, někdy zhoršení zraku, slzení, ztráta čichu, hustá rýma. A pomoci může jen lékař ORL.

Zánět dutin se léčí pomocí sekretolytických medikamentů (pomáhají zkapalnit hustou rýmu) a antibiotiky. Zdaleka ne ve všech případech dojde k obávané punkci. Pro okamžitou úlevu se doporučuje inhalovat z ubrousku jednu až dvě kapky eukalyptového oleje nebo oleje z máty peprné spolu s levandulí nebo citronem. Osvědčují se inhalace páry esenciálních olejů z eukalyptu, borovice, heřmánku, skořice, tymiánu. Také můžete pít nálevy z bezového květu, za zázvoru nebo máty peprné. K léčbě se používají léky, které uvolňují průchod vzduchu a podporují odtok nosního hlenu. Při chronickém zánětu lékař doporučí pravidelně používat nosní spreje.

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha je mylně považován za dětskou nemoc. U dětí je sice nejčastější, ale mohou jím trpět i dospělí. Jedná se o komplikaci rýmy či jiného zánětu horních cest dýchacích, kdy infekce postoupí z nosohltanu Eustachovou trubicí do oblasti středouší. Tradiční léčba zánětu (propichování) je velice účinná, byť nahání hrůzu. Přináší totiž okamžitou úlevu, škodlivý sekret odteče z ucha, takže ucho se léčí samo, bez antibiotik. Rozhodně nezkoušejte domácí léčbu česnekem vloženým do ucha. Látky v česneku jsou velice koncentrované a mohou jemnou kůži v uchu poškodit. A ještě můžeme česnek do ucha „zarazit", za což vás žádný lékař nepochválí.

Horečka je zdravá

Ne každá teplota s rýmou znamená, že máte chřipku. Zvýšení tělesné teploty je častým příznakem probíhající virové infekce, a je-li infekce potlačena, horečka obvykle mizí. Podle posledních poznatků je i horečka zdravá. To, že organismus na infekce zareaguje horečkou, znamená, že jeho imunitní systém dobře pracuje. Lépe fungují buňky imunitního systému a některé viry se přestávají množit. Teplotu snižujeme až tehdy, překročí-li 38 stupňů. Vysoká teplota by pro tělo představovala zátěž, je nutné ochladit hlavně centrum těla, ať už zábaly, nebo sprchou. Ke snížení horečky se používají přípravky ze skupiny analgetik a antipyretik. Většinu tablet proti horečce dnes dostanete i v rozpustné formě - působí rychleji, méně dráždí žaludek a podporují pitný režim.

Přírodní léčitelé radí, abyste se nijak nesnažili zatočit s horečkou, pokud není opravdu vysoká. Je totiž možné počkat, až pomalu klesne sama podle stavu organismu, nanejvýš můžete pokles podpořit studenými obklady na čele, zápěstí a chodidlech. Na přikrytí použijte bavlněnou přikrývku nebo jiné vzdušné tkaniny. Radujte se, pokud se potíte - to znamená, že se tělo brání proti infekci a chce vylučovat jedy. Nezapomínejte ovšem pít. Dobrým pomocníkem při léčbě je také zinek. Studie prokázaly, že podporuje buňky imunitního systému k lepší práci. Často bývá kombinován s vitaminem C.

Bolest v krku

Bolest v krku a s ní související bolestivé polykání patří k nejčastějším příznakům, se kterými přicházejí pacienti k lékaři. Začínající bolest v krku je dobré řešit včas pomocí antiseptik s nespecifickou účinností zejména proti bakteriím, ale i virům. Jejich aplikace musí být lokální - to znamená nejlépe kloktat, provádět výtěry krku, stříkat sprej nebo cumlat pastilky. Každá z aplikací bude ovšem zbytečná, pokud se bezprostředně po ní cokoli konzumuje - účinné látky spláchneme do nižších partií trávicího traktu a snížíme tak jejich potřebnou koncentraci v krku. Z tohoto důvodu je nutné alespoň půl hodiny po užití léku nejíst a nepít.

Tradiční a osvědčené je kloktání slanou vodou nebo lépe tzv. čtyřsložkovým kloktadlem. Vhodná je i šalvějová tinktura, kterou je možné kloktat po naředění. Velmi oblíbenou formou jsou pastilky. Na trhu je jich spousta. Liší se cenou, obsahem cukru, počtem kusů v balení, chutí, přítomností lokálního anestetika (lidokain, benzokain) a samozřejmě účinnou látkou. Používají se deriváty fenolu, benzochinonu, benzylindazolu atd. Oblíbené jsou také přípravky s obsahem rostlinných protizánětlivých a mírně dezinfekčních látek (šalvěj, heřmánek).

  • Bolesti v krku dovede zmírnit tvarohový zábal, který si připravíte tak, že na suchou plátěnou nebo bavlněnou utěrku nanesete silnější vrstvu tvarohu a obvážete si jí krk.
  • Nakrájejte nadrobno cibuli, ohřejte ji a udělejte si z ní obklad.
  • Kloktadlo z česneku je sice nepříjemné na chuť, ale je velmi účinné proti bolestem v krku i chřipce. Do decilitrové skleničky prolisujte tři až čtyři stroužky česneku a do výšky dvou až tří centimetrů je zalijte alpou. Sklenku doplňte vodou. Kloktat je dobré alespoň pětkrát za den.

Odolnost sliznice zvyšují průplachy nosní dutiny slanou vodou i inhalace některých druhů minerálních vod. Na počátku onemocnění pomáhá kloktání solným roztokem, který působí dezinfekčně. Vaše dítě ještě nedovede kloktat a bolí ho v krku ? Zánět se dá z mandlí odstranit i obkladem. Navlhčete ovesné vločky, dejte do plátěného pytlíčku a teplé přiložte dítěti na krk. Po vychladnutí můžete celý postup zopakovat ještě čtyřikrát. Pak je nutné vločky vyměnit.

Není kašel jako kašel

Při nemocech virového původu je typický i kašel. Jde o obranný mechanismus, kterým jsou dýchací cesty udržovány průchodné. Stejně jako rýma ani kašel není nemoc, ale jenom její příznak. Lékaři však upozorňují, že jakýkoliv kašel, který trvá déle než několik dnů, zhoršuje se, případně jej doprovází změna dýchání či bolesti, vyžaduje odborné posouzení lékařem.

Jedním z nejčastějších druhů kašle je suchý a dráždivý kašel.Objevuje se v začátcích nachlazení a vyvolává jej zánět sliznice dolních cest dýchacích. Dráždivý kašel často provokuje i hlen stékající z nosohltanu - takzvaná zadní rýma. Projevuje se tak, že máme stále potřebu neustále odkašlávat. Léčba takového kašle je vázána na léčbu dýchacích cest. Pokud se ke kašli přidruží i chrapot, může jít i o zánět hrtanu nebo hlasivek.

Mokrý je takový kašel, při kterém se vykašlává větší množství hlenu. Malé množství čirého a světlého hlenu je typické pro pozdější stadia nachlazení, zatímco hustý žlutý hlen může být příznakem zánětu dolních cest dýchacích nebo průdušek. Produktivní kašel spojený s pískáním a sípáním je typický pro zánět průdušek. Někdy cítíme i bolest na hrudní kosti. V některých případech může být kašel i příznakem onemocnění srdce, zejména pokud jej doprovází zhoršené dýchání nebo dušnost.

Co dělat při kašli?

  • Často smrkat, aby dýchací cesty zůstaly volné.
  • Pít hodně tekutin.
  • Užívat přípravky proti kašli. Když nevykašláváte hleny, tak přípravky ze skupiny anitusik, pakliže hleny vykašláváte, doporučuje se užívání přípravků ze skupiny expektorancií.
  • K odkašlávání hlenů vám pomůže také šalvějový čaj.

Je-li kašel neúnosný a obtěžující nebo příliš ruší spánek, užívají se léky proti kašli zvaná antitusika. Většina z nich tlumí kašlací reflex v centru pro kašel. Jde o přípravky s obsahem kodeinu a jemu podobných látek. Užít léky na utlumení kašle se doporučuje zejména před spaním. Léky, které vykašlávání podporují - takzvaná expektorancia, se před spaním užívat nedoporučují. Stejná zásada platí i pro mukolytika, která napomáhají upravit charakter hlenu a usnadnit tak jeho vykašlávání. Užívejte je nejpozději mezi pátou a šestou hodinou odpolední. Nikdy však neužívejte léky na utlumení současně s léky podporujícími kašel! Mohlo by dojít k hromadění většího množství hlenu v dýchacích cestách bez možnosti vykašlávání.

  • Kašel, který se často zhoršuje v noci a těžko se při něm vydechuje, může znamenat rozvíjející se astma.
  • Pokud se u dětí rozvine suchý kašel, který přejde do produktivního, ale nabude štěkavý charakter a provází jej zhoršené dýchání, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc, může se jednat o laryngitidu.

Slabší kašel, zejména ten, který je způsoben nachlazením, většinou ustoupí sám od sebe. Někdy bez jakékoliv léčby. Mnoho lékařů nepovažuje za užitečné kašel vždy utlumit, protože napomáhá odstranit z dýchacích cest škodlivé látky. Většinou si vystačíme s nosními kapkami, které snižují produkci hlenu v nose, ten pak nestéká do hrdla a kašel nezhoršuje.

  • Hleny uvolňuje i citrónová šťáva s medem.
  • Proti dráždivému kašli ohřejte půl litru piva a přidejte čtyři lžíce medu. Teplý nápoj velmi pomalu vypijte.
  • Na hruď si přiložte ohřátý obklad s osmaženou cibulí.

Lidoví léčitelé doporučují zaručený lék proti kašli: zaječí, králičí nebo medvědí sádlo, kterým se mají potírat prsa. Můžeme si vypomoci i kachním nebo vepřovým sádlem. Nemocnému jím potřeme hrudník a přiložíme tenké plátno namočené do alpy. Přikryjeme další látkou, na to dáme igelit a zábal upevníme těsným tričkem. Součástí léčby jsou i průduškové čaje. Sypané čaje mají mnohem lepší účinky než bylinky, které jsou drcené v čajových sáčcích.

Teplá lázeň

Podzimní choroby obvykle provázejí bolesti kloubů a svalů, proti nimž se také chceme bránit. Můžete vyzkoušet teplou lázeň s esenciálními oleji. Vhodný je například olej protiinfekční levandulový nebo čisticí z jehličnanů. Pokud nemůžete usnout, vlijte do lázně šálek čaje z heřmánku. Ve vaně ale nezůstávejte déle než pět či sedm minut. Sotva vylezete ven, zabalte se do teplého ručníku a honem do postele ve vyhřáté místnosti. Zajímavá je hořčičná koupel. Smíchejte v kbelíku velkou lžíci obyčejné hořčice a přidejte horkou vodu tak, abyste ji ještě snesli. Ponořte nohy do tekutiny na deset minut, občas přilévejte vodu, aby lázeň nevychladla. Pak se rychle osušte, natáhněte teplé ponožky a jděte do postele. Dělejte to dvakrát denně, dokud příznaky neustoupí.

Klid léčí

Jakmile se začnete cítit nemocně, je čas lehnout si do postele a nechat tělo dělat to, co mu příroda nadělila. Nezapomeňte si důkladně mýt ruce. Výzkumy prokázaly, že se dotýkáme našeho nosu, uší, očí a rtů v průměru třicetkrát denně, hlavně ve spánku. Tak se pořád a pořád znovu infikujeme. Největší množství bakterií a virů sídlí dokonce pod nehty, a to dokonce i u lidí proslulých pečlivou hygienou.

V posteli se nejen rychleji uzdravíte, ale příště budete vůči viru odolnější. Proti nachlazení se odjakživa úspěšně používají i léčivé rostliny. K přípravě čajů lze použít mateřídoušku a tymián obecný, které dezinfikují dýchací cesty. Divizna velkokvětá, lékořice a prvosenka jarní zase ředí hlen, jitrocel kopinatý, ibišek a podběl lékařský vážou vodu a zmírňují mechanické i chemické dráždění sliznice. Černý bez a lípa působí protizánětlivě.

Vsaďte na menší porce jídla. Jídlo je zátěž, a když se přecpáváte, tělo musí příliš pracovat. Děti odmítají jídlo, jsou-li nachlazené, protože ještě neumlčely své instinkty, kterými příroda člověka vybavila. Nejlepší je zeleninová polévka nebo dušená zelenina, zvláště je-li doplněná zeleninou čerstvou, k tomu brambory na loupačku nebo rýže. Jako svačina je skvělé čerstvé ovoce, zvláště citrusy, a jako snídaně jogurt s živou kulturou. Pomocí jsou tzv. probiotika, obsažená např. v Actimelu. Živá kultura Lactobacillus casei Imunitass, kterou v něm jíte, totiž posiluje přirozenou obranyschopnost těla. Vyhněte se naopak moučným a hodně slazeným jídlům.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.