Kód pojišťovny

Nepodceňujte vitaminy

Ilustrační obrázek

Vitaminy patří mezi životně důležité látky, které je nutné dodat do organismu především stravou, protože ne všechny vitaminy mohou být v lidském těle vytvářeny. Dělíme je do dvou skupin: na vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy B1, B6, C, H a kyselina listová)a na vitaminy rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K). Vitaminy, které jsou rozpustné v tucích se mohou v těle ukládat, a proto může dojít k jejich předávkování. Doporučované denní množství jednotlivých vitaminů jsou mnohdy různé.

Když se vitaminů nedostává

Jestliže organismu chybí základní vitaminy, dochází k charakteristickým příznakům. Příčinami může být drastická dieta, jednostranné stravování nebo nedostatečný příjem ve střevě. Zpravidla se projeví deficit několika vitaminů současně. Nedostatek vitaminů může být také jedním z příznaků onemocnění jater nebo u chronického alkoholismu. Před otěhotněním  v jeho průběhu a v době kojení je přísun vitaminů potřeba zvýšit.

Jak předcházet nedostatku?

Jestliže je náš jídelníček vyvážený a pestrý, nemusíme se nedostatku stopových prvků obávat. Organismus si dokáže poradit také s přechodnou nadměrnou ztrátou minerálních látek. Je však důležité dbát na to, aby:

  • naše strava nebyla jednostranná,
  • jíst dostatek ovoce, zeleniny a celozrných produktů,
  • naše tělo mělo dostatek tekutin,
  • kouření a alkohol neměly nad námi příliš velkou moc,
  • v průběhu těhotenství a kojení byla potřeba minerálních látek zvýšena (v některých případech je nutné dodat doplňkové preparáty),
  • potrava, která obsahuje velké množství fosfátu (např. uzenářské výrobky, tavené sýry, sladkosti a minerálky) v našem jídelníčku nezabírala příliš velký prostor,
  • během nemoci naše tělo dostalo to co potřebuje.

Kde najdeme minerální látky?

Mezi důležité minerální látky, které mají velký  vliv na naše zdraví patří : sodík, chlor, draslík, hořčík a vápník. Měli bychom proto vyhledat výrobky, které tyto látky obsahují a připravit si z nich chutný pokrm. Existuje celá řada možností pestrého jídelníčku, takže bychom se měli nechat inspirovat naši fantazií a nebát se experimentovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.