Kód pojišťovny

Základní pravidla zdravé výživy

Ilustrační obrázek

Lidé si během svého života budují určité jídelní návyky, které však nemusí mít vůbec nic společného se zdravým životním stylem. Tyto návyky nebo spíše zlozvyky zahrnují  mnoho běžných zautomatizovaných pohybů, jako je např. pojídání různých pochutin u televize, kupování si popcornu do kina atd. Mezi nevhodné návyky patří také i vysoká spotřeba alkoholových nápojů. Málokdo si uvědomuje, že pravidelná konzumace 0,5 l vína večer po práci znamená bohatý přísun prázdných kalorií. Mezi další nezdravé zlozvyky patří jíst dokud není talíř zcela prázdný, bez ohledu na to, zda máme nebo nemáme hlad. Často stačí jíst pomaleji a pít dostatečné množství tekutin a zjistíme, že už nic víc nepotřebujeme. Měli bychom se více naučit poslouchat své tělo.

Malí otesánci

Stravovací návyky získáváme již od útlého dětství. Častým obrázkem je, že děti jsou  rodiči nebo babičkami pobízeny k přídavkům, aby „dobře rostly a byly zdravé". Výchova hraje v tomto ohledu velkou roli a rodiče dávají dětem základ jídelníčku, který ovlivní jejich další zvyklosti. Děti dávají přednost hlavně těm potravinám, které jsou k dispozici. Důležité, je aby byly k dispozici na přístupném místě a také ve správné formě. Jestliže jí rodiče nezdravě, tak děti si tyto návyky zakořeňují.

Často, ale málo

Základním  pravidlem zdravého stravování je jíst často, ale menší porce, protože jen tak se dá zabránit pocitu velkého hladu. Je velmi špatné pokud hladovíme po celý den a po příchodu z práce doslova vyjíme ledničku. Člověk by měl jíst 5x denně a vždy je vhodné mít po ruce „první pomoc" ve formě čerstvé zeleniny nebo jogurtu atd.

Pocit hladu a sytosti

Pocity hladu a sytosti jsou regulovány složitým způsobem na kterém se podílí celá řada faktorů: hormonálních, nervových, mechanických. Jestliže člověk během dne hladoví, hladina krevního cukru klesá se známými projevy slabosti, nevýkonnosti, nízké koncentrace, špatné nálady a někdy také i pocitu nevolnosti. Pokud v takovém případě dáme přednost čokoládové tyčince, určitě se budeme cítit lépe, ale pouze jen na krátkou dobu, protože hladina krevního cukru po chvíli opět klesne a pocit hladu se dostaví znovu. Příčinou je rychlé zvýšení hladin cukru v krvi po konzumaci jednoduchých cukrů (nebo také potravin, které mají vysoký glykemický index). Následuje rychlé vyplavování inzulínu (hormon, který reguluje hladiny cukru v krvi).

Cukr jako na houpačce

Jestliže dochází v těle k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru, které je kompenzováno zvýšenou produkcí inzulinu, jedná se o rizikový faktor pro rozvoj cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysokých hladin krevních tuků a obecně kardiovaskulárních nemocí.  Jestliže si  dáme čokoládovou tyčinku a kávu k tomu, neprospějeme tím našemu tělu ještě z dalších důvodů. Kofein, který je obsažen v kávě zvyšuje tvorbu hormonů známého jako adrenalin, který podporuje vyšší hladiny cukru. Tento prudký nárůst produkce adrenalinu je ovšem pouze krátkodobý a v konečném důsledku vede k přetrvávajícímu pocitu hladu.

Jaká je prevence?

  • Jíst pravidelně - snídaně je základ a lidé, kteří nesnídají mají daleko větší sklon k obezitě než ti, kteří snídají.
  • Pozor na různé sladkosti a pamlsky během dne - tyto potraviny obsahují velké množství jednoduchých cukrů a také tuků a to je pro tělo nežádoucí.
  • Myslet na dodržování pitného režimu - pitím můžeme svůj žaludek naplnit a nemáme tak velký pocit hladu. Pozor však na sladké a kalorické nápoje.

Zapomeňte na zázračné diety

Rychlé hubnutí je to nejhorší co můžeme pro sebe udělat. Optimální je ztráta 2 -4 kg za měsíc a to lze zvládnout změnou stravovacích návyků, kde určitě nepatří utrpení a jednostranná strava.

Veselá mysl půl zdraví

Toto staré přísloví platí určitě také u diet a stresu, s kterým se potýkáme každý den. Jestliže aktivity do kterých se pouštíme děláme s chutí a radostí, nestojí nás to tolik námahy jako, když přistupujeme k některým věcem z „musu".Důležitá je také motivace a cíle, které si zvolíme pokud chceme být o pár kilogramů lehčí.

Konzumace mléka a mléčných výrobků 

Konzumace mléka a mléčných výrobků je velice důležitá, protože tyto potraviny slouží jako zdroj bílkovin, vitaminu D a vápníku. Vždy bychom však měli zohlednit obsah tuku v těchto výrobcích. Doporučují se 2 - 3 porce těchto produktů denně. Výzkumy uvádějí, že pokud je v těle dostatek vápníku, snižuje se riziko rozvoje cukrovky o více než 20%.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.