Kód pojišťovny

Osobnost může ovlivnit tělesnou hmotnost

Ilustrační obrázek

Jestliže nemůžete dosáhnout vaší cílové hmotnosti, může hrát určitou roli.vaše osobnost. Napadlo vás někdy, proč jsou někteří lidé v hubnutí úspěšnější než jiní? Není to jen o množství kalorií a čase stráveném na běžícím páse. Podle expertů, kteří přednášeli na konferenci plné dietologů v Chicagu na každoročním setkání  Americké dietologické asociace (ADA),  záleží také na osobnosti. Informace přinesl na svých stránkách americký internetový portál WebMD.

Na tomto setkání, Dr. Robert Kushner a Dr. Dawn Jackson Blatner, popsali  21 typů osobností a jejich přistup k jídlu, cvičení a stresu. Tyto osobnostní typy jsou popsány v knize Poradenství/rady pro dospělé s nadváhou: The Lifestyle Pattern Approach and Tool Kit, kterou napsal Dr. Blatner a  Kushner spolu jeho ženou Nancy Kushnerovou, která pracuje jako odborná sestra právě pro Americkou dietologickou asociaci (ADA). Robert Kushner je klinický lékař v Northwestenském centru pro komplexní léčbu obezity, profesorem na lékařské fakultě na Northwest University a prezidentem Asociace pro obezitu.

Nová kniha je určená dietologům, ne laické veřejnosti. Ale může ji porozumět i člověk, který není držitelem doktorského titulu.

Podívejte se, zda osobnostní vzory z výše zmíněné knihy jsou vám blízké a zjistěte, jak s nimi pracovat.

7 osobnostních vzorů

Ve své knize Dr. Kushner a Dr. Blatner uvádějí různé druhy osobnostních rysů, které se vyskytují u lidí z nadváhou.

Zde je sedm osobnostních typů vážících se k jezení/jídlu:

  • Přeskakovač jídel - ten, kdo často vynechává jídla během dne
  • Noční jedlík - ten, který jí nejraději v noci
  • Dinner out - často chodí večeřet do restaurací
  • Sváteční ovocnář - jí ovoce jen zřídka, spíše vůbec
  • Stálý svačinář - hodně a často svačí
  • Porcař - jí příliš velké porce

Houpavý jedlík - má časté výkyvy mezi dietním obdobím a následném přejídání

Zde je sedm osobnostních typů vztahující se ke cvičení:

  • Gaučový povaleč - sedavý člověk
  • Nevhodný účastník - cítí se při sportu nesvůj
  • Začátečník -  ve sportu je nováčkem
  • Vše nebo nic - nejprve se projevuje nadšení, po té se ale k ničemu nemá
  • Rutinní sportovec - cvičí stále stejně, nezkouší nic nového
  • Tender bender - je omezován nemocemi a bolestmi
  • Raincheck - má dobré úmysly/plány, ale nedojde k jejich realizaci

Zde je sedm osobnostních vzorů, které jsou spojeny se zvládáním stresu:

  • Emotivní jedlík - někdo, kdo se obrací k jídlu, když je přecitlivělý
  • Sebekritický člověk - ten, který je na sebe příliš přísný, má o sobě samém velmi špatné mínění
  • Neustálý váhavec - ten, kterému trvá velmi dlouho než se rozhodne
  • Potěšitel - ten, kdo se snaží potěšit ostatní, ale pak už mu nezbývá žádná energie věnovat se sobě samému a svému zdraví
  • Rychlík - ten, který žije v příliš rychlém tempu, takže mu nezbývá čas na sebe a zdravý životní styl
  • Pochybovač - ten, kdo se bez úspěchu snažil už mnohokrát v minulosti zhubnout a nyní pochybuje, že může konečně uspět
  • Nerealistický sportovec - ten, kdo si stanoví nerealistické cíle

Užití osobnostních vzorů

Pokud spolupracujete s dietologem, je třeba nejprve zodpovědět 50 otázek Podle odpovědí dietolog vyhodnotí, ke kterému z dvaceti jedna typů máte sklon.

Může se stát, že se identifikujete s více typy. Je dokonce možné, že si vyberete hned několik typů ve všech třech kategoriích.

Poté vás dietolog zváží a spolu vymyslíte, který  životní styl bude vyhovovat vaší osobě nejvíce. „Pacient nechce, aby bylo vše, co rád jí omezeno najednou, je příznivcem spíše postupných krůčků k vytyčenému cíli," říká doktorka Blatnerová.

Pokud nespolupracujete s dietologem, doktorka Blatnerová doporučuje, abyste sami vyhodnotili se kterými, s výše uvedených typů máte nejvíce společného a snažili se s tímto problémem vypořádat.

Například člověk, který vynechává jednotlivá jídla během dne, by si měl stanovit jídelní plán, kterého se bude držet. Člověk, který má sklon k přejídání ve vypjatých situacích, by se měl snažit najít jiný způsob řešení svých problémů. Doktorka rovněž doporučuje, aby si lidé přečetli knihu od Kushnerových: Dieta dle osobnosti, vydanou již před pár lety.

Vytvořte si graf vašich váhových výkyvů.

Doktor Kushner také na konferenci zmínil, že hubnutí může napomoci právě zaznamenávání hodnot vaší váhy.

Jak to udělat? Na list papíru nakreslete vodorovnou přímku pro čas a svislou pro váhu, po té zaznamenejte hodnoty vaší váhy od 18 let.

Jako příklad uvádí doktor Kushner jednu ze svých pacientek, která si takto váhu značila. Takto společně zjistili, že přibrala na vysoké škole, zhuble těsně před svatbou, po té znovu ztloustla během těhotenství a opětovně zhubla, po té následoval nárůst váhy po sesazení s pozice v práci. Jiný pacient, tentokrát muž, pomocí grafu zjistil, že obvykle přibírá na služebních cestách, následovalo obvykle intenzivní cvičení, které však problém nevyřešilo, neboť pacient nedokázal správně pojmenovat svůj problém.

Proč se dívat zpět? Protože takovéto ohlédnutí může odpovědět na mnoho otázek a pomoci vyřešit problém.

Kalorie je stále nutné počítat, ale každý má svou vlastní cestu, jak dosáhnout své ideální zdravé váhy.  Aby každý tuto cestu našel, je třeba, aby bral v potaz svou minulost a osobnost. Uvědomění si toho vám může napomoci udržet ten správný směr, poznamenává doktor Kushner. Čím vytrvalejší budete, tím je větší pravděpodobnost, že uspějete.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.