Kód pojišťovny

Obezita vs. erekce

Ilustrační obrázek

Podle nové studie, má obezita významný dopad na mužské pohlavní zdraví. Studie, která byla publikována v Journal of Sexual Medicine, se zaměřila na 2,435 italský mužů, kteří podstoupili ambulantní léčbu sexuální dysfunkce mezi lety 2001 a 2007. Z účastníků mělo 41,5% mužů normální váhu, 42,4% trpělo nadváhou, 12,1% bylo obézních a 4% trpělo velmi vážnou obezitou. Průměrný věk těchto mužů byl 52 let.

Pacientům byl proveden laboratorní odběr krve a změřen průtok krve v penisu Dopplerovým ultrazvukem. Zároveň byli dotázáni ohledně jejich erektilní dysfunkce a rovněž vyplnili dotazník týkající se jejich duševního zdraví.

Doktor Giovanni Corona z Univerzity ve Florencii spolu se svými kolegy zjistil, že stupeň obezity má jednoznačný vztah ke snížení hladiny testosteronu. U pacientů platilo, čím větší obezita, tím nižší hladina testosteronu.

Podle studie, důsledky obezity, například zvýšený krevní tlak, jsou nejvýznamnějšími příčinami obezity, se vztahující k erektilní dysfunkci. Jak bylo zjištěno, nadměrný průtok krve v penisu je spojen s vysokým krevním tlakem.

Co se mužů týče, dopad obezity na jejich sexuální funkce je věc fyzická, nikoliv problém jejich sebevědomí/hrdosti nebo emotivity/problém citový. Podle dr. Maria Maggiho , spoluautora studie, vliv obezity na erekci může být dobrou motivací pro úpravu životního stylu.

Každý druhý má potíže

Příčin vniku erektilní dysfunkce je celá řada. Přibližně v 80 procentech případů je vyvolána aterosklerózou drobných cév v penisu, vysokým krevní tlakem nebo cukrovkou, stavy po operaci prostaty nebo tlustého střeva, v neposlední řadě také úbytkem mužského pohlavního hormonu testosteronu. Pouze ve zhruba 20 procentech případů se jedná o příčiny psychické. Podle některých studií má problémy s erekcí po čtyřicítce každý druhý muž!!

Sexuální život a celkový zdravotní stav jsou u muže spojité nádoby. Porucha erekce totiž může být projevem závažného celkového onemocnění: choroby srdce, diabetu, vysokého krevního tlaku, onemocnění prostaty, roztroušené sklerózy, deprese, bipolární poruchy a mnoha dalších.

Bohužel většina lékařů stále nepovažuje potíže v sexuální oblasti za významný problém, jen asi v pětině případů se o nich při návštěvě pacienta v ordinaci aktivně hovoří.

Výskyt erektilní dysfunkce závisí do značné míry na věku. Častěji se vyskytuje u starších mužů, ve většině případů se však nejedná o neodvratný proces stárnutí. Většina mužů by nemusela mít potíže s erekcí nebo plodností, kdyby o své zdraví více pečovali a své zdravotní potíže nepodceňovali.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.