Kód pojišťovny

Šest vážných lékařských příznaků

Ilustrační obrázek

Některé příznaky, mohou být znamením vážných potíží, kdy je nutná okamžitá léčba. Naučte se rozpoznat těchto šest důležitých příznaků. Tak jako červené světlo na přístrojové desce automobilu, také tělo nám dává varovné signály, když je s námi něco v nepořádku. Bolest na hrudi, potíže s dýcháním, závratě - to jsou jen některé známé symptomy. Ale pomalu se k vám mohou plížit i jiné neduhy - bolesti a problémy, otoky a boule. Kdy je důležité se jimi zabývat a kdy ne?

Doktor Neil Shulman v knize Varovné signály vašeho těla, poskytuje příručku pro lidské tělo od hlavy až k patě. V jeho knize najdete seznam stovek lékařských symptomů, které mohou znamenat životní, smrtelnou nebo vážnou poruchu. O knize informoval americký portál WebMD.

Doktor Shulman, profesor na lékařské fakultě na Univerzitě v Atlantě, je autorem mnoha lékařských knih a vědeckých prací.

Tyto příznaky přirovnává k „ teroristům v našem těle". V důsledku těchto symptomů zemřelo už mnoho lidí. Umírají hrozivou smrtí. Tomuto utrpení je možné se vyhnout, ale lidé sami často nevědí, že je s nimi něco v nepořádku.

V podstatě se to děje takto, člověk příznaky přehlédne a to vede k tragickému konci. V jiném případě je ale možné onemocnění zachytit v pravý čas a život si zachránit. Doktor Shulman říká, že je to opravdu až takto dramatické.

Zde je šest varovných signálů vašeho těla, kterým byste měli věnovat pozornost:

1. Pokud jste v poslední době zhubli větší množství váhy nebo ztratili chuť k jídlu, může jít o vážné, skryté zdravotní onemocnění.

„Pokud poctivě držíte dietu, čekáte, že zhubnete o nějaký ten kilogram. Ale pokud stále jíte stejně a najednou si musíte utáhnout pásek o pár dírek více, je možně, že jde o vážný problém,"říká dr. Shulman.

Jiné je to u rakoviny vaječníků, tekutiny se usazují v břišní oblasti ženy, a ta má potom pocit, že tloustne. Pokud si udržujete svou váhu už několik let stejnou, své návyky jste nijak neupravily, ale přesto se najednou váha změní, je třeba navštívit doktora.

2. Nezřetelná mluva, ochromení, slabost, brnění, palčivá bolest, snížená citlivost a zmatení jsou příznaky mrtvice. V tomto případě byste se měli ihned dostavit na pohotovost. Raná léčba může zabránit trvalému poškození mozku a hlavně zachránit život.

„Nezřetelná řeč může často zůstat bez povšimnutí,"říká dr. Shulman. Je ale možné, že můžete mít krevní sraženinu v cévě mozku nebo z cévy může krvácet.

3. Dehtově černá stolice může ukazovat na krvácení z žaludečního vředu nebo tenkého střeva. Je velmi důležité zastavit krvácení a vyloučit rakovinu jako jeho příčinu.

Barvu stolice ovlivňuje to, co jíte. Ale dehtově černá stolice může znamenat krvácení v trávicím traktu. Může to být vředové krvácení nebo rakovina.

4. Bolest hlavy, doprovázená ztuhnutím šíje a horečkou může být příznakem velmi vážného onemocnění - meningitidy.

Pokud nemůžete přitáhnout bradu k hrudníku, může to být znamení, že trpíte právě tímto onemocněním. Jestliže v sobě máte bakterii, která způsobuje zánět mozkových blan, je nutné ihned nasadit antibiotika, aby tato bakterie byla zničena dříve, než infikuje a poškodí mozek.

5. Náhlá trýznivá bolest hlavy, mnohem silnější, než kdykoliv v minulosti, může znamenat krvácení do mozku. Je nutné se ihned dostavit na pohotovost.

Krvácení do mozku se stává jen zřídka, ale objevuje se dokonce i u lidí mladších 40 let. „Pokud není ihned léčeno, následky mohou být katastrofální, říká dr. Shulman."  Pokud trpíte silnými, nárazovými bolestmi hlavy, je možné, že jde o mozkovou výduť, což je krví vyplněná kapsa, vyčnívající ze slabého místa stěny mozkové tepny. Pokud dojde k léčení předtím, než praskne, může vám to zachránit život.

6a. Pro ženy: vaginální krvácení po menopauze může být příznakem rakoviny.

Ženy často krváceni po menopauze odmítají. Jiní si myslí, že jde o malé poranění nebo něco v jejich moči.  Ale krvácení po menopauze je příznakem rakoviny dělohy, která je léčitelná, je-li zachycena v raném stádiu.

6b. Pro muže: bulka ve varleti s nebo bez malé opuchliny v tříslech může být velmi vážná. Rakovina varlat je běžně objevena ve varlatech.....?   

Je třeba, aby se muži sami kontrolovali například ve sprše. Není to nutné pokaždé, ale jednou za čas určitě, doporučuje dr. Shulman. Je to velmi jednoduché a po čase to pro vás bude běžnou záležitostí. Pokud víte, co je normální, určitě také ucítíte, když bude něco v nepořádku.

Je to staré přísloví: vrzající kolo potřebuje mazadlo.  „Je to velmi důležité i v lékařství," říká dr. Shulman. Pokud se vám zdá, že s vaším tělem není něco v pořádku, trpíte silnými, nárazovými bolestmi hlavy, ale doktoři vás neberou vážně, stůjte si za tím.

Řekněte vašemu lékaři, že víte, že to může být problém, měli byste si stát za tím, ať vás dobře vyšetří. Pokud přesto vaše tvrzení neberou vážně, vyžádejte si zápis do vaší lékařské dokumentace, ve které bude stát, že doktor odmítl provést potřebné testy. Lékaři jsou také lidé, jsou unaveni nebo rozrušeni. „Toto vám ale pomůže získat jejich plnou pozornost," říká dr. Shulman.

„Někdy budete muset ztropit scénu," říká doktor Shulman. Člověk, který se má o vás co nejvíce zajímat, jste vy, stejně tak o to, zda budete žít nebo ne. Tu největší schopnost vcítit se do sebe, máte právě vy.

Všichni dospělí - od lidí v důchodovém věku až po středoškoláky - by měli znát standardní lékařské příznaky proto, aby si zachovali dobré zdraví.

  

  

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.