Kód pojišťovny

Stárnoucí kůže

Ilustrační obrázek

Kdo by chtěl vypadat starší, než je jeho skutečný věk? Vrásky mohou znázorňovat cestu vašeho života, ale nikdo nechce prohlížet mapu, když se na sebe dívá do zrcadla. Server WebMD přinesl na toto téma zajímavé informace.

Je třeba si uvědomit, že se na tvorbě vrásek můžeme podílet i my sami. Některé naše zvyky nebo vzorce chování mohou zvýšit riziko předčasného stárnutí pokožky. Vyvarování se těchto návyků umožní, že vaše kůže bude vypadat déle mladě.

Hlavní příčina vzniku vrásek: působení slunce

Opalování je všechno jen ne zdravé. Opálení je znak poškození kůže. Je to důkaz, že sluneční ultrafialové paprsky pronikly kůží a poškodily ochranou strukturu pokožky. Většina vrásek je zapříčiněna vystavováním se slunci v průběhu našeho života. Přesto není nikdy pozdě tento proces zastavit.

  • Co můžete udělat: používejte opalovací krém s ochranným faktorem nejméně 15 SPF. Ruce a obličej jsou velmi náchylné na poškození, třebaže jsou vystavovány slunci nejčastěji. Aplikujte opalovací krém pokaždé, když půjdete ven.

Příčina: kouření

Kouření je nepochybně velmi škodlivé pro vaši pokožku. Urychluje proces stárnutí a tvorbu vrásek.

Malé vrásky jsou viditelné pod mikroskopem už u dvacetiletých kuřáků. Čím jste starší, a čím více krabiček vykouříte, tím více budou vrásky viditelné. U kuřáků jsou vrásky rovněž hlubší. Tabákový kouř dává kůži nezdravou barvu a také hrubší strukturu.

  • Co můžete udělat: Přestaňte kouřit! Na internetu jistě najdete vhodný prostředek, který vám k tomu dopomůže.

Příčina: mimika

Vrásky v koutcích očí nebo v oblasti mezi obočím vznikají v důsledku pohybu obličejových svalů. V průběhu života obvyklé obličejové výrazy jako je mračení, usmívání nebo i mžourání zanechávají na obličeji svou stopu.

  • Co můžete udělat: Noste sluneční brýle nebo čočky, abyste nemuseli mžourat, ať už kvůli slunci nebo krátkozrakosti.

Příčina: pozice, ve které spíte

Pozice, ve které spíte, může rovněž mít vliv na tvorbu vrásek.  Bez ohledu na to, jak měkký polštář používáte, každou noc je na váš obličej vyvíjen tlak. Během několika let se objeví na vaší bradě, tvářích a čele malé rýhy způsobené právě spaním. Tento výskyt malých vrásek závisí právě na poloze, ve které spíte.

  • Co můžete dělat:Spěte na zádech. U Lidí, kteří nespí s obličejem přitisknutým k polštáři, se tyto vrásky objevují méně.

Příčina: jojo efekt

Někteří  odborníci věří, že opakovaný jojo efekt - střídavé hubnutí a přibírání velkého množství kilogramů - může rovněž poškodit pokožku. Opakované natahování kůže může poškodit elasticitu, která dává pokožce mladý a pevný vzhled.

  • Co můžete dělat: Pokud jste se rozhodli zhubnout nadbytečné kilogramy, hubněte pozvolna. Vyhněte se záchvatovému přejídání, které vede k rychlému nárůstu váhy.

Zamezení vzniku vrásek pomocí diety a zdravé výživy

Kůže je největší orgán těla. Jako vaše srdce nebo mozek i vaše kůže potřebuje výživu, aby si zachovala svou formu a funkci. Přesněji, kůže potřebuje vitamín B, biotin. Ten napomáhá obnově buněk. Také další vitamíny jsou pro kůži důležité.

Vitamín C a vitamín E jsou antioxidanty. Chrání pokožku před slunečním poškozením a snižují poškození kůže způsobené volnými radikály. Tyto přirozené vedlejší produkty metabolismu přispívají ke stárnutí pokožky.

Vitamín A napomáhá obnově kožního vaziva.

  • Co můžete dělat: jezte vyváženou, zdravou stravu, plnou ovoce a zeleniny. Pět až sedm porcí denně je nejlepší. Rajčata obsahují biotin a vitamín C, mrkev je zdrojem biotinu a vitamínu A. Listová zelenina a mandle jsou plné vitamínu E.

Nezapomeňte na vodu

Čím jsme starší, tím je naše pokožka tenčí a sušší. Je velmi důležité pít hodně vody a udržovat tak pokožku hydratovanou.

Co můžete dělat: během dne vypijte 6 až 8 sklenic vody, to je množství, které doporučují odborníci. Poraďte se se svým lékařem, pokud máte srdeční problémy nebo onemocnění ledvin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.