Kód pojišťovny

Jaké minerální vody známe?

Ilustrační obrázek

Naše tělo potřebuje vodu stejně tak jako kyslík a potravu. Voda je pramen života, živí nás a očišťuje. Organismus je sestaven ze 70 % vody, mozek dokonce z pětadevadesáti. Jestliže přijímáme malé množství vody, tělo se přepíná na nouzový režim a rozděluje její zásoby podle priorit. Na prvním místě jsou vnitřní orgány a mozek. V případě, že máme v organismu málo vody, dochází ke zpomalení nebo lehkému narušení některých funkcí. Dva litry tekutin je opravdu minimum, které naše tělo potřebuje.

Přírodní minerální voda

Je obohacena o minerály a stopové prvky. Může být získávána z různých pramenů a jedná se o čistý přírodní produkt. Ve většině případů je již obohacena přírodním oxidem uhličitým. Na etiketách bývá napsáno „odželezněná, což znamená, že byla zbavena železa. Minerální voda, která obsahuje méně než 5,5 g oxidu uhličitého v 1 litru, bývá označována jako „neperlivá minerální voda".

Okysličená voda

To znamená, že voda byla obohacena kyslíkem v souladu se „záměrem přírody", protože kyslík je obsažen i v pramenité vodě. Tato voda může mít i dvacetkrát vyšší obsah kyslíku než voda pramenitá.

Léčivá voda

Tato přírodní voda vyvěrá z podzemních zdrojů, které jsou chráněny před znečištěním. Je obohacena o minerální látky, které působí léčivě, preventivně nebo utišují bolest. Stáčí se do lahví přímo u pramene. Na zemský povrch proniká různými vrstvami hornin v závislosti na zdroji a podle toho se užívá při léčbě různých potíží a nemocí. Léčivá voda je přirozeně čistá, a proto je dražší než  jiné minerální látky, protože její účinky jsou složitě ověřovány.

Stolní voda

Může se jednat o směs různých vod, nebo o vodovodní vodu, která je obohacena o minerály nebo oxid uhličitý. Může být z části naředěná solankou nebo mořskou vodou a obohacena kyslíkem. Stolní voda se plní na libovolném místě a ne etiketě nesmí být napsáno „přírodní".

Pramenitá voda

Pramenitá voda vyvěrá z vodních zdrojů a je plněna přímo u pramene. Nemusí být přirozeně čistá, ale musí splňovat všechna kritéria, která jsou dána pro pitnou vodu. Bez dalšího zpracování se plní do lahví a prodává, může pocházet z více přirozených nebo uměle otevřených pramenů a nepotřebuje úřední potvrzení.

Otázka minerálů

Otázka minerálů v minerálních vodách patří mezi často diskutované. Poslední výzkumy ukazují na to, že jestliže je strava dostatečně vyvážená, obsahuje již dostatek minerálních látek a stopových prvků. Tělo může z minerální vody využít asi pět procent minerálů. Anorganické minerály, které jsou rozpuštěny ve vodě, nemůže tělo dostatečně vstřebat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.