Kód pojišťovny

Jak odehnat únavu?

Ilustrační obrázek

Únava je stav, který nemá nic společného s pocitem svěžesti a energie. S únavou se  jistě  setkal během života každý z nás. Její projevy jsou různé v závislosti na celé řadě příčin, které k ní vedou. Únava může být krátkodobá a opakovaná nebo může probíhat dlouhodobě. V takovém případě se jedná o chronický únavový syndrom, který je mezinárodně označován jako CFS. Její příčiny mohou být různé , jedná se o fénomen, který nás může provázet na každém kroku.

Vliv stresů

Únavu, která vznikla v důsledku tělesného nebo  duševního vypětí si přivodíme zpravidla sami. Únavové stavy, které vznikají spíše v důsledku duševních příčin, především vlivem stresů, bývají hůře zvládnutelné. Ve svém volném čase bychom měli vyhledávat pohodovou společnost a obklopovat se přáteli s kterými se cítíme dobře. Určitě bychom se měli vyhnout medikamentům, které pomáhají pouze krátkodobě a ve svém důsledku situaci pouze zhoršují. Mezi doporučované léčebné prostředky patří správná dieta, dostatek stopových prvků (především C, A, E, B) a také enzymy.

Chronický únavový syndrom

Chronický únavový syndrom je zvláštním typem únavy. Vzniká zcela z neznámých příčin, trvá nejméně půl roku a týká se zejména osob středního a vyššího věku, kteří jsou dlouhodobě pod stresovým tlakem. Mnohdy se jedná o jedince s dobrou tělesnou kondicí, kteří nebyli postiženi žádným zhoubným nebo jiným onemocněním. Tyto potíže je nutno řešit pod dohledem odborníka.

Vliv infekce

Únavové stavy mohou mít svou příčinu v prodělaných infekčních nemocech. Rozsah a intenzita závisí na  celkovém průběhu infekce, na věku a předchozí kondici postižené osoby. Takovéto formy únavy lze léčit pomocí optimálně volené regenerace, vhodných vitamínů a minerálií. Každá únava má však svá specifika,  a proto musíme respektovat celou řadu výjimek ve smyslu racionální životosprávy i celkového životního režimu.

Televize a počítač

I když je počítač součástí naší každodenní práce, měli bychom se snažit doma spíše o aktivní odpočinek než o další vysedávaní u něj. Také je třeba omezit vysedávání u televize a neztrácet drahocenný čas telefonováním. Bohužel náš životní styl neodpovídá přirozenému způsobu života. Nějak jsme zapomněli na to nejzákladnější - pobyt na čerstvém vzduchu a pohyb.

Správný režim dne

  • Dobře zorganizované plánování nám dokáže v mnohém ušetřit spoustu času.
  • Základem zdraví je způsob a kvalita našeho stravování.
  • Během víkendu a dovolené je vhodné zařadit do našeho programu pohyb.
  • Dostatek spánku prospívá našemu zdraví - nevyspanost neprospívá duševnímu ani fyzickému zdraví.
  • Pijte méně černé kávy a nekuřte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.