Kód pojišťovny

Zdravé oleje, zdravé tuky

Ilustrační obrázek

Když před několika desetiletími začali Američané tloustnout, tuk byl za úhlavního nepřítele. Nízkotučné potraviny byly vyzdvihovány jako ty zdravé. A tak začala jedna z největších mylných kampaní v historii.

Jak uvádí server WebMD, většina z nás už nyní ví, že hlavní nebezpečí jsou nasycené tuky, které jsou zejména v mase a plnotučných mléčných výrobcích, a dále trans tucích, které jsou zejména ve smažených potravinách, koláčích, sušenkách a některých margarínech. Tyto tuky zvedají hladinu cholesterolu a ucpávají tepny. Nenasycené tuky, které jsou zejména v rostlinných potravinách a rybách, jsou základem pro naše zdraví.

Ale i prosté rozdělení na dobré a špatné tuky nemusí být tak jednoduché, jak se výživoví poradci domnívali. Vědci se zajímali o vliv různých druhů mastných kyselin na naše zdraví. Zjistili, že zdravé tuky nejen redukují hladinu cholesterolu a triglyceridů, ale navíc snižuji riziko vzniku zánětů. Vypadá to, že zdravé tuky budou v blízké době považovány za nejžhavější novinku.

Složité nenasycené tuky vs. jednoduché nenasycené tuky: vyberte si ty zdravější.

„Nyní můžeme s jistotou říct, že nenasycené tuky chrání před srdečními onemocněními," říká doktor John Brunzell, emeritní profesor na univerzitě v Seattlu.

Podle studie, provedené univerzitou v Maastrichtu v Holandsku, snížení konzumace sacharidů a přijímání více složitých nenasycených a jednoduchých nenasycených tuků snižuje hladinu špatného cholesterolu LDL a zvyšuje tzv. dobrý cholesterol HDL.

Aktuálnější studie tzv. Optimální výživový příjem pro zdraví vašeho srdce, ukázala, že strava bohatá na nenasycené tuky snižuje krevní tlak a celkově snižuje riziko srdečních onemocnění.

Často se vedly spory o to, zda jsou zdravější složité nenasycené tuky nebo jednoduché nenasycené tuky. Podle Maastrichtské studie jsou o trochu zdravější tuky složité, neboť zvyšují podíl tzv. zdravého cholesterolu. Ale podle jiné studie provedenou Trinity College v Dublinu, pro osoby s onemocněním cukrovkou jsou zdravější jednoduché nenasycené tuky.

Konečně, někteří z nás počítají počet gramů jednoduchých nenasycených a složitých nenasycených tuků. Všechny oleje vhodné ke konzumaci jsou tvořeny směsí právě těchto dvou tuků. Ale i tyto oleje obsahují nasycené tuky.

Množství nasyceného tuku v oleji je dokonce důležitější než poměr těch jednoduchých a složitých.

  • Například olivový olej obsahuje 73% jednoduchých nenasycených tuků, 11% složitých nenasycených tuků a 14% nasycených tuků.
  • Olej ze sojových bobů se skládá z 24% jednoduchých, 61% složitých a 15% nasycených tuků.
  • Kanolový olej (typ olivového oleje) je tvořen z 62% jednoduchými nenasycenými, 32% složitými nenasycenými tuky a jen 6% nasycených tuků

Dle studie provedené v roce 2007 na Úřadě pro výzkum a lidskou výživu na univerzitě v Illinois, nahrazení rostlinných olejů kanolovým a výměna rostlinných tuku za ty, jejichž základní surovinou je kanolový  olej, vede k výraznému snížení hladiny nasycených tuků. Navíc je kanola výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro zdraví velmi důležité.

Samozřejmé studie, které se zaměřily hlavně na středomořskou stravu připomínají, že olivový olej, který má jinou skladbu tuků, taky chrání před srdečními onemocněními.

„Popravdě existuje mnoho nenasycených zdravých tuků," říká doktor Brunzell. „Podstatou není vybrat si ten nejzdravější ze všech, ale takový, který lidem chutná."

Omega-6 vs. Omega-3: Najděte ten nejzdravější poměr mezi nimi

Složité nenasycené tuky dělíme na Omega-6, které se nachází v mnoha rostlinných potravinách a Omega-3 mastné kyseliny, které jsou zejména v rybím oleji. Mnoho vědců tvrdí, že vyváženost v příjmu těchto tuků je základem pro zdravou dietu.

„V současné době, poměr Omega-6 a Omega-3 tuků je v obvyklé dietě okolo 9:1. U některých lidí dokonce 40:1," říká doktor Floyd Chilton, ředitel, Centra výzkumu rostlinných tuků na univerzitě ve Wake Forest.

Nikdo neví, jaký je nejvhodnější poměr těchto tuků. Podle doktora Chiltona zde je důkaz, že strava lovců-sběračů a strava, na kterou je naše tělo přizpůsobeno, se vyznačuje vhodným poměrem 2:1 Omega-6 ku Omega-3.

Držet tohoto poměru prospěje vašemu zdraví. Tato strava pomáhá v boji proti chronickým onemocněním, které nás ohrožují. Podle doktora Chiltona, Omega-6 mastné kyseliny usměrňuji geny, které způsobují záněty. Ty jsou právě onemocněními, které spouštějí další choroby, jako jsou srdeční problémy, cukrovka, artritida a další chronické problémy se srdcem.

Omega-3 rovněž pomáhají v boji proti zánětům, snižují hladinu triglyceridových kyselin, chrání před nepravidelným srdečním rytmem, a brání ucpávání tepen. Podle studie z roku 2006, uveřejněné v Americkém deník o kardiologii, konzumace Omega-3 masných kyselin ,obsažených v  rybách, oříškách a oleji ze sojových bobů, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 60%.

Je velice moderní uvádět informace o tom, že určitý výrobek, obsahuje Omega-3 mastné kyseliny.

V roce 2000, lidé utratili za doplňky stravy obsahující Omega-3  mastné kyseliny, 100 miliónů dolarů. V roce 2007 už to byly 3 bilióny dolarů a očekává se, že se tato částka více než zdvojnásobí v roce 2011.

Naneštěstí, Omega-3 mastné kyseliny jsou nabízeny ve formě lněného oleje, který není tak biologicky dosažitelné tak, jako získávání Omega-3 z rybího oleje. Čím dál více výrobců přechází na rybí olej a používá dvojitou zapouzřovací technologii, která zabraňuje tomu, aby byl olej cítit v jídle. Výrobci se rovněž snaží najít rostlinný zdroj Omega-3 mastných kyselin, které jsou biologicky aktivní.

Ale ne všichni souhlasí s tím, že by zdravá strava měla být založena na jídle, obohacené o tuky a potravinových doplňcích. „Je mnoho živin, které jsou z jídla přenášeny do různých pilulek, od vitamínu E až po beta karoten. Výsledky ale nejsou nijak povzbudivé," říká doktor Brunzell. Doporučuje lidem, aby se snažili tyto živiny získat z potravin - ryb, ořechů, ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků.

Jeden z prvních druhů potravin založených na tucích byly různé pomazánky a margaríny, které byly vyrobeny z rostlinných tuků, jako jsou steroly a stanoly. Ty jsou známy pro svou schopnost snižovat cholesterol. Tyto látky zamezují vstřebání cholesterolu v těle. Rostlinné stanoly a steroly jsou obsaženy hlavně v ovoci a zelenině, ale ne v dostatečné koncentraci, aby působily na cholesterol, tak jak je uvedeno výše. Proto jsou přidávány i do jiných jídel.

Podle National Cholesterol Education Program jsou třeba 2 gramy rostlinných sterolů nebo stanolů denně, pokud máte příliš vysoký cholesterol. Pro lidi, kteří vysoký cholesterol nemají, nedoporučuje NCEP a Americká asociace pro zdravé srdce konzumaci potravin s obsahem rostlinných sterolů. Místo toho, by tito lidé měli tyto látky konzumovat v ovoci a zelenině. „Pro většinu lidí je nejvhodnější jíst nenasycené tuky a velké množství zeleniny, která je přírodním zdrojem sterolů a stanolů," říká doktor Brutzell.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.