Kód pojišťovny

Proč někteří lidé nejsou nikdy nemocní?

Ilustrační obrázek

Tajně závidíte vašim kolegům v práci, že nikdy nejsou nachlazeni jako vy? Víte které máme na mysli.Ty, kteří září zdravím, zatímco ostatní kýchají, smrkají a kašlají. Nenáviďte je hned! Místo toho, zjistěte jejich tajemství, jak být zdravý a vyhnout se tak ordinaci lékaře. Podpořte svou imunitu! Více vám poradí odborníci ze serveru WebMD.

Trénujte tělo

Jennifer Cassettová, instruktorka bojových umění v New Yorku, tvrdí, že nikdy není nemocná. A stejně tak i její otec a babička, kteří také tento druh sportu vyučují. „Věřím, že je to právě cvičení, které mě uklidňuje a uvolňuje stres," říká. „Navíc kardiotrénink, protahování a posilování podporují imunitní systém."

Jennifer přiznává, že se její  zdravotní stav výrazně změnil k lepšímu od doby, kdy před osmi lety začala s bojovým uměním. Předtím ve svých dvaceti letech kouřila, často jedla ve fast foodech a pila velké množství kávy.

„Když jsem začala trénovat, změnila jsem výrazně svou životosprávu," říká. „Začala jsem zdravě jíst, přestala kouřit a více trénovat. Teď když je mi přes třicet, mám mnohem více energie, vypadám lépe a mám více síly, než kdykoliv předtím."

Jedna energická lekce cvičení zvýší cirkulaci krve,"  říká doktorka Christiane Northrupová, autorka knihy Ženské tělo, ženská moudrost. „Kdykoliv podpoříte krevní oběh, vytvoří se ve vašem těle větší množství bílých krvinek, které bojují proti různým virům."

Dávejte si pozor na ústa

Joanna Broussardová, zaměstnankyně konzultantské společnosti, pravidelně kloktá dezinfekční ústní vodu, aby tak zlepšila svou ústní hygienu.

Před dvanácti lety, ji její zubní hygienistka doporučila kloktání po každém čištění zubů. „Od té doby se to stalo mým zvykem - každé ráno kloktám. Od té doby jsem nebyl nachlazená. A to i tehdy když všichni kolem mě mají chřipku nebo jsou nastydlí," říká.

Dalším dobrým důvodem, proč věnovat více času vaší ústní hygieně, je to, že špatná ústní péče vede k mnoha onemocněním jako je například cukrovka.

Jedno jablko denně opravdu funguje

Vaše matka měla možná pravdu, když vám říkala, Jedno jablko denně pro zdraví! Přírodní antioxidant kercetin, který se nachází zejména v červený jablkách, nebo také v brokolici a zeleném čaji, podpoří vaší imunitu.

Podle výsledků studie, vedené profesorem Davidem Niermanem, který vyučuje na Appalachianské státní univerzitě, pouhých 5% cyklistů, kteří konzumovali 1 000 miligramů kercetinu denně po dobu pěti týdnů, přiznalo respirační onemocnění horních cest dýchacích, během následujících dvou týdnů, ve kterém extrémně sportovali. Zatímco až 45% ostatních cyklistů, kteří užívali placebo, trpělo dýchacími potížemi. Mezi skupinami ale nebyl žádný významný rozdíl, pokud šlo o jejich imunitní systém.

Navíc, vědci zjistili, že atleti, kteří užívali kercetin, si zachovali mnohem větší ostražitost a reakce, než skupina užívající placebo. Zásobte se dobře červenými jablky.

Nestrachujte se a bojujte tak se stresem

Přestaňte se obávat toho, že onemocníte. Strach a čekání na to, až se vám stane něco špatného, snižuje vaší imunitu. Když z něčeho mají lidé opravu strach, často tak sami sebe doslova vystraší k smrti.

Neustálý strach způsobuje to, že se zvyšuje hladina kortizolu a epinefrinu, a právě tyto stresové hormony mohou oslabit celou vaši imunitu. Imunitní systém je velmi zatěžován  v případě, že hladiny kortizolu a dalších stresových hormonů jsou příliš vysoká. Vaše vlastní tělo vylučuje velké množství těchto hormonů, pokud jste neustále ve stresu.

Zvyšte příjem vitamínů

Po světě se šíří doslova epidemie nedostatku vitamínu D. Každý potřebuje tento vitamín , který je obsažen zejména v lososovi, vejcích a mléce.

Hyla Cassová, lékařka a autorka publikace Osm týdnů k výbornému zdraví dodává, že určité předepisované léky, například ty, které blokují potřebné kyseliny, zbavují tělo vitamínu D.

Podle různých výzkumů Američané nepřijímají dostatek ani vitamínu C," říká Elisabetta Politiová, nutriční specialistka v Duke fitness centru.

Citrusové ovoce je významný zdroj vitamínu C. „Je to mýtus, že vitamín C chrání před nachlazením. Ale příjem dostatečného množství tohoto vitamínu z ovoce a zeleniny zcela jistě podpoří vaši imunitu."dodává doktorka.

Soulad mysli a těla

Melissa Galtová, interiérová designérka věří v pojetí souladu mysli a těla. „Nemám čas na to být nemocná," říká Melissa, která často cestuje a problémy s neduhami nemá. „Nemoc si prostě nepřipouštím."

Každá myšlenka je doprovázená řetězem různých reakcí v těle.Takže pozitivní přístup může zvýšit hladinu nitro oxidu, který může pomoci rovnováze nervových přenašečů a zlepšit tak imunitu a zvýšit průtok krve.

Kdykoliv je hladina nitro oxidu vysoká, tedy kdykoli kdy myslíte pozitivně nebo cvičíte, můžete v podstatě posílit vaší odolnost proti onemocněním.

Jogínská meditace

Felice Rhiannonová, cvičitelka jógy, dává zlepšení své fyzické ale i psychické kondice za zásluhu meditaci a správnému dýchání. „ Meditace pomáhá zklidnit můj nervový systém a můj imunitní systém, který pak může fungovat bez špatných vlivů," říká. Klidná mysl znamená klidné tělo.

„Nejlepší změnou je to, že mám klidnou mysl a uvolněné tělo," říká. „Nejsem tak často nachlazená, jako když jsem bývala mladší. Lépe spím a má schopnost, vyrovnávat se s nevyhnutelným stresem, se zlepšila."

Ve studii publikované v časopise Psychosomatického lékařství v roce 2003, vědci z Harvardovy univerzity a univerzity ve Wisconsinu, již se zúčastnilo několik dobrovolníků, kteří po osm týdnů meditovali. Jejich těla produkovala mnohem více obranných látek proti chřipce než ti, kteří takto  nerelaxovali.

Choďte více mezi lidi

„Význam mají určité charakterové znaky některých typů lidí, kteří jsou odolní proti chřipce," tvrdí profesor Sheldon Cohen, který vyučuje psychologii na Carnegie Mellon University. Ve své studii se zabýval vlivem stresu a společnosti na imunitu a zdraví.

Například se ukázalo, že extroverti jsou v případě, že se setkají s virem odolnější, než-li introverti. „Vysvětlením není to, že extroverti přichází do styku s více lidmi, a proto je jejich imunita odolnější, jak by se mohlo zdát. Je tu ale něco, co činí extroverty rezistentní proti virům."

„Mít různorodou sociální síť, je také velmi důležité," říká profesor Cohen. „U jedinců, kteří patří do velkých  sociálních skupin, je pravděpodobnost, že onemocní menší. Podle odborných publikací v etymologii je známo, že lidé, kteří chodí často do společnosti, trpí méně srdečními onemocněními a žijí déle."

Myslete pozitivně

Podle profesora Cohena, lidé, kteří myslí pozitivně, tedy jsou šťastni, entuziastičtí a klidní, jsou vůči nemocem odolnější.

Profesor Cohen ve své studii sledoval 193 zdravých dospělých osob po dobu dvou týdnů a zaznamenával jejich pozitivní, ale i negativní pocity každý den, a po té dobrovolníky vystavil chřipkovým virům. Ti, kteří měli více pozitivní povahu byli odolnější vůči virům, a zároveň byla menší pravděpodobnost, že se u nich respirační onemocnění horních cest dýchacích rozvinou.

„Jde o stálou povahovou vlastnost jedince. Není to tak, že v den, kdy jste šťastnější, jste zároveň odolnější vůči virům." říká Cohen.

Myjte si ruce

Mytí rukou může vypadat jako běžná věc v boji proti virům. Ale podle různých výzkumů, většina z nás si stále nezvykla mýt ruce po použití toalety.

„Aby jste předešli onemocněním, je třeba si mýt ruce velice často," říká doktorka Cassová. „Během chřipkového období si ruce myjte několikrát denně mýdlem. Jen tak zabráníte kontaktu s různými druhy patogenů, které se nachází hlavně na klikách u dveří, zábradlí, nebo na cizích rukou. Opravdu je dobré mít čisté ruce."

Podle některých studií, mytí rukou po dobu dvaceti sekund je účinná forma, jak zabránit 1 biliónu nachlazených Američanů ročně. Nemluvě o dalších infekcích.

Spěte

Spánek je pro vaše zdraví jedna z nejlepších a nejvýznamnějších věcí. Lidé, kteří spí osm hodin denně, prospívají své imunitě.

„Dostatek spánku je klíčový," říká profesor Cohen. Lidé, kteří dobře usínají a spí po celou noc ,jsou velmi dobře chráněni před viry než ti, kteří  se opakovaně během noci budí.

Spánek obnovuje imunitní systém, protože hodnoty melatoninu stoupají, a tak se zlepšuje vaše zdraví.

A úplně nejlepší na tom, je, že zde nejsou žádné vedlejší efekty!

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.