Kód pojišťovny

Čaj na tisíc způsobů

Ilustrační obrázek

Téměř před pěti tisíci lety vítr zanesl do misky převřené vody císaře Šen-nunga několik lístků čajovníku. Císař nálev ochutnal a zjistil, že na něho působí osvěžujícími a povzbuzujícími účinky. Od té doby prý císař pil nápoj denně. Tak praví jedna z legend o objevení čaje. Nejstarší zmínka o čaji  pochází z roku 350 n.l., kdy právě císař Šen-nung popisuje ve své knize rostlinu odpovídající čajovníku. Dodnes se ale přesně neví, odkud skutečně čaj pochází. Kromě Číny se také uvažuje o Indii nebo Barmě.

Po čisté vodě je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. V současné době existuje šest základních druhů čajů: bílé, žluté, zelené, druh Oolong, černé čaje a druh Pu-er. Pro přípravu čaje je dobrá co nejměkčí voda, ve které se dobře uvolňují vonné látky. Tvrdá voda se nehodí, protože obsahuje hodně minerálů a ty mohou chuť nápoje zhoršit. Řešením je použití vodního filtru nebo několikasekundové převaření vody.

Odborníci považují za mnohem kvalitnější sypané čaje. Sáčky se totiž vesměs plní čajovým odpadem, který zůstal při třídění čajových lístků. Jde o méně kvalitní čajové zlomky a čajový prach. Do sypaných čajů se dávají celé lístky.

Vyměňte kávu za čaj

Čaj lidé pijí nejen kvůli jeho chuti, ale kvůli jeho pozitivním účinkům na organismus. Nabuzení, pocit svěžesti a bdělosti, zvýšená aktivita. Právě takové účinky čaj na člověka má. Způsobují to kofein a theatin, které jsou v čaji obsaženy.

Kofein je obsažený ve více než šedesáti různých rostlinách, ačkoli si většina z nás spojuje jeho výskyt především s kávou. Oproti kávě má čaj však tu výhodu, že kofeinu obsahuje méně. V praxi to znamená, že ho můžete vypít mnohem více. V průměru v jednom šálku kávy ze sedmi gramů získáme zhruba 80 mg kofeinu, z černého čaje putuje do našeho těla jen polovina a ze zeleného čaje dokonce jedna čtvrtina. Účinek kávy se projeví okamžitě, povzbuzující vliv čaje na organismus zaznamenáme až po patnácti minutách. Kofein, jak je známo, osvěžuje, snižuje únavu a zlepšuje výkon při vytrvalostních sportech. Theatin vám pomůže soustředit se na úkol, který máte před sebou. Kombinace kofeinu a theatinu v čaji vám tak pomůže cítit se uvolněně a přitom čile a navíc být soustředění. Zvláštní význam v čaji mají třísloviny, které tvoří na sliznicích povrchovou vrstvu a chrání tak hlouběji uložené tkáně před mechanickými, chemickými a bakteriálními vlivy.

Čaj jako lék

Čaj má tedy blahodárný vliv na výkonnost našeho mozku. To ale zdaleka není vše, co tento nápoj nabízí. Snižuje hladinu cholesterolu. Proto v Číně většina obyvatelstva netrpí arteriosklerózou, což je důsledek pití čaje před jídlem - čaj zabraňuje usazování lipidů v cévách. Čajová koupel se doporučuje po spálení pokožky sluncem a známé je koupání miminek s problematickou pokožkou v odvaru černého čaje.

Několik šálků silného čaje obsahuje denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazem. V zeleném čaji je až třikrát více fluoridu než v čaji černém. Polyfenoly obsažené v čaji zvyšují počet bílých krvinek, takže pravidelné pití čaje vás může chránit před infekcí. Zvláštností je, že vitamin C, který je obsažen v zeleném čaji, nezničí ani teplota vroucí vody. Navíc tento druh čaje obsahuje vysoké množství selenu, účinného antioxidantu.

Lidé se někdy mylně domnívají, že pití černého čaje tělo dehydratuje. Vědecké výzkumy ale neprokázaly močopudný vliv čaje. Do svého denního pitného režimu proto můžeme zahrnout 7-8 šálků čaje. Čaj má oproti kávě tu výhodu, že s ním získáváme více tekutin, množství kofeinu není tak veliké a navíc obsahuje cenné antioxidanty - zejména flavonoidy. Fermentace jejich podíl sice redukuje, ale i tak jich v černém čaji pořád zbývá takové množství, že tento čaj je jedním z největších zdrojů flavonoidů pro lidský organismus. Tělo používá antioxidanty, aby se bránilo poškozujícímu vlivu volných radikálů na DNA, bílkoviny nebo tuky. Proto pravidelná konzumace čajů může pomoci v boji proti volným radikálům.

Vyberte si barvu

Přestože oba druhy čaje (černý a zelený) pocházejí ze stejné rostliny, každý prochází jiným postupem dalšího zpracování. Aby z nasbíraných lístků vznikl černý čaj, musí projít několikafázovým procesem, jehož nejdůležitější částí je oxidace (fermentace). Nejprve se lístky nechají zvadnout, aby ztratily zhruba třetinu své vlhkosti a  aby byly poddajnější. Zvadlé listy se svinují, aby se narušily buněčné membrány a aby enzymy ve šťávě z lístků mohly reagovat se vzdušným kyslíkem. Potom nastává hlavní fáze - fermentace. Lístky se udržují vlhké, aby šťáva mohla dostatečně dlouho oxidovat. Tehdy lístky mění svou barvu a na závěr se suší, aby se fermentace zastavila.

Výroba zeleného čaje naopak fermentaci neuplatňuje. Lístky čajovníku se především musí nechat důkladně zvadnout, aby se zničily enzymy, které podléhají oxidaci. Pak už se jen lístky suší, ručně svinují a třídí podle velikosti. Barvu zeleného čaje způsobují chlorofyly a karotenoidy - barviva listů zelených rostlin. Barvu černého čaje získávají lístky během fermentace, černě se zabarvují oxidované chlorofyly. Chlorofyly jsou navíc jedním z hlavních tvůrců typické čajové chuti před a po fermentaci.

Zelený čaj pomalu, ale jistě vytěsňuje z vedoucích příček černé a ovocné čaje. Je to právě kvůli všestranným zdravotním účinkům, které spočívají ve způsobu jeho úpravy. Za bezpečnou dávku se považuje asi deset šálků denně. Nedoporučuje se těsně před spaním, kdy se organismus potřebuje uklidnit. Ze všech druhů čajů obsahuje zelený čaj nejvíce tříslovin, které chrání srdce a cévy, snižují cholesterol, brání kornatění tepen a také odvádějí z organismu škodlivé látky. Zelený čaj dále obsahuje vitamin C, vápník, hořčík, železo nebo fosfor či fluor. Pijí ho i ženy, které chtějí zhubnout.

Čaje bílé a žluté jsou vzácné a stejně jako čaje zelené se pěstují jen na několika místech. Při zpracování se lehce spařují, pak se vysoušejí na pánvích a na jejich kvalitu má velký vliv ruční práce. Druhy Oolong se naopak vystavují žáru delší dobu, jsou voňavé a mají výjimečnou chuť. Černým čajům se v Číně říká červené. Mají sice černou barvu, ale získává se z nich nápoj tmavě rudý.

Čaj pu-erh je výhradně čínský čaj, má trochu zatuchlou vůni, kterou mají na svědomí obsažené bakterie. Říká se mu čínský penicilin. Na tento čaj si musíte zvyknout. Velmi výrazně chutná po zemi a kouři. Čínští císaři kdysi považovali pu-erh za skvost mezi čaji. Tento čaj patří mezi spalovače tuků, proto ho pijí hlavně lidé, kteří chtějí zhubnout.

Čajem ke kráse

V Číně se čaj po staletí používal jako základní příměs do zkrášlovacích masáží, obkladů a masek. K čajovým procedurám se používá jen kvalitní sypaný čaj. Například pu-erh vás může zbavit nepříjemného pocitu studených nohou, protože podporuje cirkulaci krve v končetinách. Ošetření nohou je velice jednoduché. Čaj se nechá vylouhovat ve větší nádobě, do které následně ponoříte nohy. Vhodné je nohy promasírovat. Tato jednoduchá masáž pomůže i při pocitu ztěžklých nohou nebo při otocích.

Zelený čaj dokáže bělit pigmentové skvrny. Masku ze zeleného čaje lze použít na flíčky na obličeji. Nepočítejte ale s tím, že zmizí úplně. V pleťové kosmetice se dá využít celá řada čajů. Pleť rychle oživí a přitom má zároveň i výrazný uklidňující účinek. V kosmetických salonech se lehce spařený čaj přidává do revitalizačních pleťových obličejových masek. Maska je vhodná pro všechny druhy pleti, dokonce i na tu velmi citlivou. K některým čajovým procedurám se dá využít i hmota, která vám zbyla v šálku po zalití nápoje. Tyto spařené lístky můžete použít na masáž chodidel nebo pleťovou masku.

Chcete-li si ošetřit vlasy, opět sáhněte po druhu pu-erh, který řeší řadu potíží s vlasovou pokožkou. Ošetření vlasů čajem je vhodné i při padání vlasů. Nejprve si připravte silný odvar čaje, do kterého si během asi patnáctiminutové masáže vlasové pokožky neustále namáčejte ruce. Na závěr si vlasy opláchněte jemnějším čajovým odvarem, aby vlasy získaly lesk.

Při čajové masáži těla masér většinou sáhne po čaji jasmínovém, kterým vás hladí po celém těle. Výborná je i masáž a zábal ze zeleného čaje, které mají pročisťující účinky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.