Kód pojišťovny

Neuralgie a neuritidy

Ilustrační obrázek

Neuralgie není nemoc, ale jedná  se o příznak, který doprovází některá onemocnění, která způsobují bolestivé pocity v průběhu některých nervových drah. Bolest není celková, ale pociťujeme ji pouze v určité oblasti těla. Je charakteristická svou intenzitou a ostrostí a vystřeluje ve vlnách podél postiženého nervu.

Jaké jsou příčiny neuralgie?

Neuralgie způsobuje podráždění nervu a je zasažena jeho normální funkce. Může provázet zánět nervu (např. při pásovém oparu). Příčinou může být také infekce nebo absces v blízkosti nervu (např. absces u zubních kořenů). Při zlomeninách kostí, výronech nebo v blízkosti rostoucích nádorů dochází k útlaku nervů.

Zkušenosti máme všichni

S fyzickou bolestí se během života setká každý z nás. Bolest může být vyvolána náhlým natažením, přetažením, krátkodobým uskřinutím nervového kmene nebo ji vyvolá zánět, který je zapříčiněn prochlazením. Tyto potíže nevyžadují žádnou zvláštní léčbu kromě zmírnění bolesti. Potíže většinou odezní během jednoho nebo dvou dnů. V případě, že bolest trvá déle, je vhodné se poradit s lékařem.

Neuralgie v obličejové části

K těm nejbolestivějším patří neuralgie trojklaného nervu. Silná bolest vyvolává rychlé křečovité stahy obličejového svalstva. Bolest přichází v podobě křečí, které trvají po dobu kratší než jednu minutu a zřídkakdy se objevuje v noci. Postihuje čelo, tváře, rty nebo čelist (většinou jednostranně). Často se objevují také  boleti po pásovém oparu. Objevují se obvykle několik dnů před výsevem puchýřků a zarudnutí kůže. Nemoc může zasáhnout kterýkoli mozkový kmen obličeje, krku, trupu nebo bederní oblasti. Bolest často přetrvává i po vymizení kožních příznaků, zejména na tváři.

Terapie

Na zmírnění boleti se předepisují léky nebo je aplikován obstřik. Pokud je příčinou bolesti tlak na nerv (např. u vyhřezlé meziobratlové ploténky), lze použít fyzikální terapii, manipulaci. V některých případech se provádí operativní zákrok.

Neuritida

Jedná se o zánět motorických nebo senzitivních nervů. Příčin vzniku neuritid je celá řada (virové infekce, otravy atd.). Příznaky se odvíjí od množství a typu zasažených nervů a také podle závažnosti zánětu. Mezi nejčastější příčinu neuritidy patří poranění. V případě těžšího poranění mohou příznaky přetrvávat nebo je konečným důsledkem úplná ztráta senzitivní nebo motorické funkce příslušného nervu. Někdy nerv poškodí tkáň, která je obklopuje. Zvláště citlivý je nerv, který probíhá dlaní ruky a dává vzniknout bolestem a brnění v dlaních, především v noci. Porucha se častěji vyskytuje u žen a více se týká jedinců, kteří mají sníženou funkci štítné žlázy, v průběhu těhotenství, při cukrovce,  po zlomeninách zápěstí nebo při revmatoidní artritidě.

Alkohol

Mezi příčiny neuritid patří také alkohol. U dlouhodobých těžkých alkoholiků se může vyvinout zánět nervů v horních nebo dolních končetinách. Při požití jen malého množství metanolu neuritida vyúsťuje v jeho trvalé poškození. Neuritida patří k nežádoucím vedlejším účinkům některých léků. Mohou ji vyvolat vysoké dávky některých protinádorových léčiv a také některá antituberkulotika, která narušují schopnost buněk využít vitaminy skupiny B.

Vitaminy B

Vitaminy B hrají důležitou roli při látkové výměně. Jedná se především o thiamin (vitamin B1), riboflavin (B2) a o vitaminy B6 a B12. Jejich množství v běžné potravě pokrývá potřeby organismu, a proto důsledky jejich deficitu nejsou příliš vidět. Nedostatek vitaminů B však může být důsledkem poruchy jejich vstřebávání při některých onemocněních zažívacího traktu. Příkladem může být celiakie. Při ní dochází k k poruše vstřebávání živin v tenkém střevě v důsledku alergie na lepek. Porucha vstřebávání vitaminu B12 nastává při chorobách žaludeční sliznice a vede k poruše krvetvorby. Náhlá porucha vidění nebo slepota může být způsobena zánětem zrakového nervu, který vychází ze sítnice.

Terapie

Nejdůležitější součástí léčby je odstranění příčiny neuritidy. V případě, že však přesná příčina neurity není známá, nastávají obtíže. Ve většině případů s neuritida zcela zhojí. Po virových infekcích se nervové postižení zlepšuje jen pouze pomalu a někdy k úplnému zlepšení nedojde. Náhlá slepota vzniklá v důsledku otravy matanolu je trvalého charakteru.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.