Kód pojišťovny

Co vás zajímá nejvíce v ordinaci gynekologa?

Ilustrační obrázek

I některé dobře informované ženy mohou mít otázky ohledně jejich menstruačního cyklu. Zde jsou odpovědi na několik z nich, se kterými se gynekologové setkávají nejčastěji. Menstruaci máte pravděpodobně už po několik let nebo desetiletí, zdá se, že o ni víte vše. Najednou se ale objeví otázka, kterou máte vy nebo jedna z vašich kamarádek, ale žádná z vás na ni nedokáže odpovědět s jistotou. Na tuto otázku jistě bude znát odpovědět váš gynekolog. Zde je pět dotazů se kterými se gynekologové setkávají  nejčastěji. Uveřejnil je web WebMD.

Proč trpím PMS?

„PMS tzv. premenstruační syndrom, se objevuje proto, že je naše tělo velmi citlivé na hormonální změny," vysvětluje Richard P. Frieder, lékař a profesor v nemocnici v Santa Monice, v Kalifornii. „ Týden nebo i deset dní před příchodem menstruace se hladina hormonů - progesteronu a estrogenu - rychle mění,"dodává.

To může u některých žen způsobovat nadýmání, náladovost, bolesti hlavy, tlak v prsou a únavu.

Podle studie publikované v periodiku věnovaném interní medicíně, trpí těmito problémy před menstruací až 90% žen, a méně než 20 % způsobují takové problémy, že nemohou vykonávat své běžné činnosti, toto nazýváme PMS.

Ať už zaznamenáváte jen mírné příznaky nebo opravdu trpíte silnými potížemi, doktor Frieder radí: „Snažte se udržovat vaše tělo v co nejlepší kondici. Zkuste se věnovat cvičení každý den, zejména v ty dny, kdy trpíte PMS. Pijte dostatek vody, ať nejste dehydratované. Jezte každých pár hodin. Zdržte se konzumace alkoholu a kofeinu."

Je dobré léčit jednotlivé problémy PMS individuálně. Pokud například trpíte náladovosti, zvyšte své dávky vápníku.

Vysoký příjem vápníku a vitamínu D snižuje riziko rozvoje příznaků PMS. Podle studie, které se zúčastnilo 3,000 žen, jež byla publikována v publikaci věnované interní medicíně, ženy, které pily okolo 4 sklenic nízkotučného mléka nebo konzumovaly 4 porce jiných mléčných výrobků denně, případně pily pravidelně ovocné džusy obohacené o vitamín D, snížily pravděpodobnost rozvoje PMS.

Podle některých odborníků nedostatek vápníku a vitamínu D vede k PMS.

„Ženy, které trpí velmi silnými premenstruačními bolestmi často zaznamenaly úlevu, v okamžiku kdy začaly užívat antikoncepční pilulky," říká doktor Frieder. Malé dávky antidepresiv jsou rovněž předepisovány, aby zamezili náladovým výkyvům.

Proč je můj menstruační cyklus nepravidelný?

„Některé ženy nemají pravidelnou ovulaci, což je také důvodem, proč jejich cyklus není pravidelný," říká doktor Frieder. Například stres nebo různá onemocnění mohou cyklus ovlivnit.

Je ale důležité vědět, co nazýváme „pravidelným" cyklem předtím, než rozhodnete, že máte nepravidelný. Některé ženy považují za nepravidelný menstruační cyklus něco, co jim ve skutečnosti není. „Pravidelná" perioda, znamená jednu menstruaci během 25 a 35 dnů - počítané od prvního dne krvácení do začátku další menstruace.

„Mnoho žen si myslí, že není normální, když nedostanou menstruaci každý měsíc ve stejný den," říká doktorka Mary S. Dolanová, profesorka Lékařské fakulty na univerzitě v Atlantě. „Není to ale důvod k obavám. Není třeba, abyste dostala menstruaci vždy ve stejný den."

Ženy si někdy nepamatují, kdy měly svou poslední menstruaci přesně, proto je dobré vést si menstruační kalendář a znamenávat si, kdy menstruace proběhla, a odkdy dokdy trvala.

Dalším důvodem nepravidelné nebo zcela chybějící menstruace (kromě těhotenství samozřejmě) je nadměrný přírůstek nebo úbytek váhy, porucha příjmu potravy, namáhavé sportování jako například vytrvalostní sportovkyně a hormonální problémy.

Pokud se vaše menstruace opozdí i další měsíc, tak navštivte svého lékaře.

Je možné během menstruace otěhotnět?

Možné to je, ale ne pravděpodobně, tvrdí experti. Klíčové je vědět, zda krvácení je opravdu menstruační. Může to být jen lehké krvácení mezi dvěmi menstruacemi. „Některé ženy rovněž krvácejí, když ovulují," říká doktorka Dolanová. A pokud si toto krvácení spletete s menstruací, tak je docela možné, že skutečně otěhotníte.

Dalším případem je, když máte pohlavní styk na konci menstruace. Pokud ale ovulace přijde o dva až tři dny později a sperma je stále uvnitř, můžete otěhotnět tímto způsobem.

Pokud dostanu menstruaci, mohu si být jistá, že nejsem těhotná?

„Nemůžete si být na 100% jistá,"říká lékařka Dolanová. Můžete to být krvácení, které se objevuje na začátku těhotenství. A vy nemůžete vždy sama rozeznat rozdíl. Zaměřte se na to, zda bude krvácení pokračovat jako pravidelná menstruace.

Pokud trpíte i dalšími symptomy, jako je nevolnost, navštivte lékaře. Nebo použijte těhotenský test.

Pokud nevyměním tampon po delší dobu, riskuji syndrom toxického šoku?

Syndrom toxického šoku neboli TSS, životu nebezpečné onemocnění, které je způsobeno bakteriální infekcí, se dostalo do popředí zájmů v roce 1980, kdy tímto onemocnění trpělo mnoho žen, které používaly tampony jedné značky (která se už dne neprodává). Bakterie produkují toxiny, které způsobují syndrom toxického šoku.

TSS se projevuje náhlými prudkými horečkami, třesavkou, průjmem, zvracením, bolesti svalů a vyrážkou. Podle odborníků, pokud je tampón používán příliš dlouhou dobu, stane se semeništěm pro vznik bakterií., které způsobují TSS. Jiní experti naopak tvrdí, že doba zavedení tamponu není důležitá a neonemocníte.

Jaká je tedy vhodná doba po které je nutné vyměnit tampon? „Postupujte podle instrukcí na obalu," navrhuje doktor  Deidre Defoe, ředitel Institutu Rachel Wellové, neziskové organizace, věnující se ženskému zdraví ve Virginii.

Na stránkách jedné velmi známé značky tampónu je kupříkladu doporučeno, měnit tampon jednou za 4 až 8 hodin.

TSS se objevuje velmi zřídka. Postihuje 1 nebo 2  ženy ze 100 000 mezi 15 a 44 rokem ročně.

Mnoho odborníku se s tímto onemocněním nesetkalo za celou dobu své praxe. „TSS je něco, o čem se každý učí na medicíně, ale v praxi se s tím málokdy setká," říká doktor Defoe.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.