Kód pojišťovny

Mykózy

Ilustrační obrázek

Mykózy jsou onemocnění, která jsou vyvolána plísňovými infekcemi. Jsou známy stovky druhů plísní, ale pouze několik z nich napadá člověka nebo zvířata. Mezi  nejjednodušší plísně patří jednobuněčné kvasinky. Povrchové plísňové infekce napadají pouze rohovinu (zevní vrstva pokožky). Patří např. tato onemocnění: dermatofytóza, moučnivka nebo plísně nohou. Některé jiné plísně mohou napadat hluboko uložené tkáně a vyvolávat infekce plic, srdce nebo jiných orgánů. Někdy se obtížně rozpoznávají a jsou vůči léčbě značně odolné. Aby se plísně uchytily potřebují vhodné prostředí a oslabeného hostitele. Z tohoto důvodu se nejsnáze infikují zpocená a zapařená místa. Hluboké plísňové infekce vstupují do těla buď plícemi, nebo poraněním pronikajícím kůži.

Povrchové plísňové infekce

Tato onemocnění patří k nejčastějším. Jestliže se správně neléčí, mohou mít i dlouhodobý průběh. Většina z nich je nakažlivá a mohou se přenést přímým kontaktem (ručníkem nebo kontaminovanými povrchy). Některé z nich se přenášejí na člověka i ze zvířat.

Povrchové plísňové infekce

Tento typ onemocnění patří k nejčastějším. Jestliže se správně neléčí, může mít  i dlouhodobý průběh. Infekce se může přenést přímým kontaktem nebo kontaminovanými povrchy (podlahy v koupelnách, bazénech, rošty ve sprchách atd.).

Plísně v tříslech

Infekce se snadno šíří v prostředí vlhké zapářky, především u obézních osob. Jedná se o zarudlé mapovité oblasti, které se postupně rozšiřují na kůži stehen a dolní část břicha. Tento druh plísní se vyskytuje častěji u mužů než u žen.

Tinea versicolor

Tento druh plísňové infekce je méně častý a provází ji vyrážka, která je zcela odlišná. Zpravidla pokrývá větší část trupu lehce šupinatými ložisky o velikosti 1 -2 cm. U osob, které mají tmavší pleť jsou ložiska světlejší než okolí, ale u bělochů mají vzhled světle hnědých skvrn. Po opálení se stanou světlejšími.

Orgánové mykózy

Plísňové infekce hlubších orgánů jsou mnohem závažnější a někdy mohou končit smrtelně. Jsou způsobeny plísněmi, které se vyskytují kdekoliv, ale nákazy jimi vyvolané se objevují více v zemích s tropickým vlhkým podnebím. Infekce vstoupí do těla plícemi nebo kožním poraněním. Po průniku do organismu vyvolá houba chronický zánět plic a může se dále šířit do dalších orgánů a tkání, které začne ničit. Velký sklon k infekcím mají jedinci se sníženou imunitou a nemocní postižení AIDS, rakovinou  nebo leukémií.

Madurská noha

Plíseň žije v půdě a člověk se nakazí chůzí naboso, když má na chodidle otevřené poranění. Po průniku infekce do tkání nohy vyvolá plíseň tvorbu abscesů a ty vedou následně k těžkým deformitám.

Kryptokokóza

Onemocnění vyvolává tvorbu podkožních nebo plísních abscesů a může vést i k zánětům mozkových blan. Abscesy způsobují rozsáhlou destrukci a následné zjizvení tkáně.

Candida albicans

Vyvolává infekci sliznic, především úst (moučnivka), ale může být také původcem orgánových infekcí plic, ledvin nebo mozku. Často je průvodním jevem při jiných onemocněních. Orgánové mykózy postupují nejprve pomalu a jejich příznaky mohou být velmi nenápadné.

Terapie povrchových infekcí

Většina povrchových plísní reaguje rychle na léčbu mastmi nebo krémy s obsahem protiplísňových léčiv, které předepisuje lékař. Některé z mastí lze koupit i předpisu v lékárnách (léčba plísní nohou). Pokud jsou plísněmi vážněji napadeny nehty nebo vlasy, je nutná léčba pomocí tablet. Při postižení nehtů je léčba dlouhodobá.

Plísňová onemocnění nohou

Jsou nejčastějším typem onemocnění kůže nohou. Riziko plísňové infekce je zvýšené u lidí, kteří trpí pocením nohou (sportovci, ti co nosí dlouhodobě uzavřenou obuv atd.). Během svého růstu plíseň dráždí okolní zdravou kůži a může vyvolat její zánětlivé změny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.