Kód pojišťovny

Ženy často neznají příznaky mrtvice

Ilustrační obrázek

Podle nové studie mnoho žen nedokáže rozpoznat příznaky mrtvice. Navzdory tomu, že Louise Toomeyová pracovala jako zdravotní sestra,nepoznala, že má právě mrtvici. Naštěstí její muž ano.„Byli jsme v restauraci a velmi mě bolela hlava," říká. Místo jídelního lístku jsem viděla různé fleky. Nakonec jsme jeli do nemocnice. Nejenže Louise Toomeyová nerozpoznala příznaky mrtvice, nevěděla ani, že k tomuto onemocnění má určité předpoklady - kardiovaskulární onemocnění v rodině a nadváhu. Mrtvici prodělala ve svých 58 letech.Její příběh uvádí na svých stránkách server WebMD.

„Stalo se to z ničeho nic. Věděla jsem, že je u mě nebezpečí infarktu, ale vůbec jsem nepomyslela na mrtvici."

Mrtvice je jedna z hlavních příčin úmrtí u žen. Podle nové studie uveřejněné na webu WebMD mnoho žen, které mají určité předpoklady pro toto onemocnění, o tom vůbec netuší.

Autoři studie se zabývali 200 ženami ve věku mezi padesáti a 73 lety, aby otestovali znalost žen, pokud jde o příznaky a rizikové faktory mrtvice. Šlo o skupinu žen bílé pleti, s vyššími příjmy a vyšším vzděláním. Výsledky byly rovněž zveřejněny časopise Americké srdeční asociace Stroke.

Každá z těchto žen měla neméně jeden s rizikových faktorů mrtvice, jakými jsou vysoký tlak, příliš vysoký cholesterol, cukrovka a nepravidelný rytmus srdce.

Podle výsledků studie málokterá z těchto žen dokázala spojit svůj zdravotní stav se zvýšeným rizikem mrtvice.

Výsledky studie ukázaly:

  • Jen sedm z 37 žen (19%) s nepravidelným srdečním rytmem a 11 žen z 71 (15%) se srdečními onemocněními, určilo tyto problémy, jako rizikový faktor.
  • Jen 3% žen věděly, že nepravidelný srdeční rytmus je rizikovým faktorem, 16% správně určilo, že srdeční onemocnění a 36% určilo cukrovku, jako rizikový činitel.

„Samotného mě překvapilo, jak málo z těchto žen, které jsou léčeny pro některé kardiovaskulární onemocnění, neznaly rizikové faktory mrtvice," říká doktor Louise McCullough.

Ani ne polovina žen správně určila, že nedostatek pohybu a vysoký cholesterol, jsou nebezpečnými činiteli pro mrtvici. Většina věděla, že nadváha, kouření a vysoký krevní tlak jsou rovněž nebezpečím.

Obvykle dokázaly vyjmenovat maximálně tři z těchto šesti rizikových faktorů mrtvice:

  • slabost a otupělost
  • náhle potíže se zrakem
  • ztráta rovnováhy a malátnost
  • bolest hlavy
  • zmatenost
  • náhle potíže s řečí

„Ženy měly většinou mylnou představu o tom, že mrtvice je onemocnění starších mužů," říká Richard C. Becker, lékař v Centru kardiovaskulárních onemocnění na Duke University. „Ženy jsou obvykle postiženy mrtvicí v pozdějším věku, ale ta je pak obvykle silnější a má ničivější následky."

Představa, že mrtvice je onemocnění mužů je podporovaná obvykle vzdělávacími kampaněmi, které jsou ve velké většině případů zaměřeny pouze na muže.

„Muži se obvykle obávají srdečního záchvatu a mrtvice a ženy rakoviny prsu. Kampaně jsou tak zkrátka nastaveny," říká doktor McCullough. „Ale pravdou je, že většina žen zemře spíše v důsledku mrtvice, než rakoviny prsu.

Brzká léčba může zachránit život

Je velmi důležité, aby žena znala všechny nebezpečné rizikové faktory a příznaky, protože pokud není léčba provedena včas, následky mohou být smrtelné. Léky, které mohou zachránit život a zmenšuji následky mrtvice mohou být podány jen v prvních hodinách po té, co se příznaky objeví.

V poslední roce Americká srdeční asociace spolu s dalšími zdravotnickými skupina spustila kampaň, která nabádá lidi volat ambulanci v okamžiku, kdy se u nich nebo jejich blízkých objeví některé z následujících příznaků.

  • Chůze - Ztrácí rovnováhu?
  • Řeč - Je jejich řeč nesrozumitelná?
  • Dotek - Jsou náhle otupěli a zesláblí?
  • Zrak - Ztratili náhle úplně nebo částečně zrak?
  • Cit - Trpí prudkou bolesti hlavy?

„ Zjistili jsme, že ti, kteří jsou nejvíce náchylní k postižení mrtvicí, jsou zároveň nejméně informováni," říká mluvčí neurologické kliniky Všeobecné nemocnice v Massachusetts Lee H. Schwamm. „Proto je velice důležité veřejnost, co nejvíce informovat."

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.