Kód pojišťovny

Geny versus naše chování: Jaký mají vliv na naše stárnutí?

Ilustrační obrázek

Podle nové studie, zveřejněné na webu WebMD, geny hrají významnou roli, pokud jde o náš vzhled v průběhu času, ale tím hlavním původcem  vrásek jsou naše každodenní návyky: kouření, stravování nebo opalování. „Prostředí, ve kterém žijeme a životní styl nám mohou přidat více let, než naše genetické vybavení," říká odborník Bahman Guyuron, lékař a předseda oddělení plastické chirurgie v Univerzitní nemocnici v Clevelandu.

Studie se zabývala 186 páry identických dvojčat. Během výzkumu, odborníci obdrželi obsáhlý dotazník a digitální fotografie každého účastníka studie. Nezávislá porota poté porovnávala fotografie a zaznamenávala projevy stárnutí mezi sourozenci.

Studie došla k závěru, že genetické faktory nejsou hlavní příčinou vrásek a dalších projevů stárnutí pokožky, ale i další skutečnosti, které zažijete během života, mohou zanechat vrásky na vašem obličeji. Patří mezi ně stres z práce, která vás nebaví nebo dluhy.

„U identických dvojčat, pokud ovšem nemají úplně stejné návyky, se ukáží jednotlivé rozdíly v jejich tvářích," říká doktor Guyuron. „Pokud jsou biologické hodiny nastaveny tak, aby jste zestárli podle určité dané šablony, můžete změnit některé vnější faktory, které způsobují, že stárnete rychleji."

Podle doktora Guyurona, mezi tyto faktory patří kouření, konzumace alkoholu a nezdravé stavování. Stárnutí urychluje rovněž deprese a to i v případě, že pacient užívá antidepresiva.

Podle doktora Guyurona, tyto léky způsobují uvolnění svalů v obličeji, a proto u některých účastníků, kteří tyto medikamenty užívali,se objevovala značná ochablost ve tváři.

Podle jiného odborníka, doktora Richarda Winera, psychiatra na klinice v Atlantě, antidepresiva nemusí vždy urychlovat stárnutí. Naopak pacienti, kteří antidepresiva užívají vypadají lépe, než ti, kteří je neužívají. „Lidé, kteří trpí depresí a neléčí ji, mají tendenci zanedbávat sebe i svůj zevnějšek, více kouří a pijí alkohol," vysvětluje doktor Winer. „Obecně platí, že lidé, kteří jsou šťastní a spokojeni, vypadají mladě."

„Rovněž také platí, že s přibývajícím věkem, klesá hladina hormonů, a tento pokles je zastaven právě užíváním antidepresiv, zpomalíte tak stárnutí,"dodává doktor. „Estrogen má významný efekt na pružnost pokožky."

Váha a stárnutí v obličeji

Doktor Seth Yellin, plastický chirurg na klinice v Altantě říká: „Genetika je jedním z hlavních faktorů, pokud jde o stárnutí. Každý z nás má ale příležitost kontrolovat to, jak bude vypadat ve svých 45, 55  a 65 letech. Pokud budete správně jíst, udržovat si správný body mass index (BMI), nekouřit, používat krém s ochranným faktorem a budete se udržovat v dobré kondici, pak budete vypadat mnohem lépe, než vaše identické dvojče, které by naopak konzumovalo tučná jídla, kouřilo a osvojilo si další špatné návyky.

Podle doktora Yellina, lidé, starší čtyřiceti let, kteří mají mírnou nadváhu, vypadají obvykle mladší, protože tuk napíná pokožku a vrásek je rovněž méně. „Nikdo by ale neměl přibírat proto, aby vypadal mladší v obličeji," varuje doktor.

Vědci se zaměřili právě na identická dvojčata proto, že je u nich geneticky dáno, že budou stárnout stejně. Z této studie vyplynulo, že můžete ošidit vaše biologické hodiny, tím, že si osvojíte zásady zdravého životního stylu, například přestanete kouřit.

„Někteří pacienti, kteří se léčí s některou z poruch příjmu potravy, si myslí, že tím, že zhubnou budou vypadat mladší, ale ve skutečnosti budou vypadat ještě starší," říká doktor Guyuron.

Podle studie například lidé kteří se rozvedli vypadali, až o dva roky starší, než ti, kteří žili v manželství. „To ale rozhodně není důvodem, proč zůstávat v manželství, které nefunguje,"dodává doktor.

Ty z dvojčat, která měla nadváhu před čtyřicátým rokem vypadala starší, než jejich lehčí sourozenci. Ale po té, co čtyřicítku přesáhli, se to začalo obracet. Ti hubenější vypadali starší než jejich o něco těžší sourozenci.

„Tato studie byla významná ze dvou důvodů: za prvé jsme přišli na to, že je mnoho dalších faktorů, které přispívají ke stárnutí a za druhé

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.