Kód pojišťovny

Prožíváte orgasmus?

Ilustrační obrázek

Všeobecně se tvrdí, že důležitější než samotné vyvrcholení je uspokojivý pocit z milování. Bavil by nás ale sex bez orgasmu? Okamžik vyvrcholení prožíváme každý jinak. Někdo u něj křičí, jiný jen potichu vzdychá. Někteří lidé mají vsugerovanou filmovou představu orgasmu, který je výbuchem vášně, ne-li rovnou extází. Ale realita je úplně jinde. Zatímco u mužů se stupňující se vzrušení z větší části završí, v ženském světě to má jiný průběh. Na čem závisí, zda si žena orgasmus vychutná? Musí to být v genetické výbavě. Asi pět procent žen orgasmus nikdy neprožije, dokonce ani po přímém dráždění klitorisu. Při pohlavním styku vnímají příjemné vzrušení, které však nikdy neskončí extází. Přesným opakem je čtvrtina  šťastnějších žen, které orgasmus prožívají při každém sexu přímo automaticky, dokonce si ho při pohlavním aktu vychutnají i několikrát po sobě.

Muži versus ženy

Ještě do poloviny minulého století bylo ženám vtloukáno do hlavy, že na prvním místě je uspokojení partnera. Mužské vyvrcholení bylo bráno i za vyvrcholení celého aktu. Dokonce i vědci byli dlouho přesvědčeni, že ženský orgasmus ani neexistuje. V šedesátých letech došlo k uvolnění morálky a o sexu a orgasmu se začalo mnohem více mluvit a psát. Dnešním mužům mnohem více záleží na tom, aby se ženy těšily na milostné radovánky.

Mechanismus ženského orgasmu je složitější než u mužů. Odborně řečeno, obě pohlaví vnímají orgasmus jako sérii rytmických stahů, které tělo zbavují napětí vzniklého erotickým vzrušením. Ženy mohou prožít orgasmus několikrát za noc, nebo také vůbec. Některé ženy po orgasmu touží marně. Není třeba se hned obávat frigidity. Obvykle se schopnost prožít ho zlepšuje s věkem. Trochu té nespravedlnosti s potížemi při dosahování orgasmu ženám příroda vynahradila potenciální kvalitou a mnohonásobností orgasmů. Jsou totiž mnohem delší než ty mužské. Mužský orgasmus je oproti ženskému biologickou nutností. Ale i muži mohou mít s orgasmem problémy. Někteří neokážou své pocity ovládat a vyvrcholení dosáhnou dřív, než vůbec k nějaké větší akci dojde. Ti další již ve svém sebeovládání došli tak daleko, že se musejí hodně soustředit, aby vůbec splnili mužskou roli.

Začátek je v hlavě

Sexuální prožitek začíná v hlavě. Zabrzdí ho, když žena není uvolněná a myslí jí víří předsudky či každodenní starosti. O tom, zda dosáhne vrcholu, rozhoduje i partnerovo sexuální chování k ní. Stejně i to, zda si na milování umí najít dostatek času. Za absencí orgasmu stojí někdy i přísná výchova v rodině.

Každá žena je jinak nastavená. Některé se muž je dotkne a už se zmítá v slasti. Spousta žen však vyžaduje dlouhou předehru. Některé ženy přiznávají, že neprožívají vaginální orgasmus, ale jen klitoridální, ale stydí se během soulože pomoci si drážděním klitorisu. Důležité je, aby žena orgasmus nepředstírala a pokusila se o jeho dosažení společně s partnerem. Citlivá místa je dobré prozkoumat masturbací. Na orgasmus se nesmíte příliš upínat. Celý problém je hlavně ve vaší mysli. Pokud se v klidu budete věnovat sobě navzájem a plně se oddáte milování, zvýšíte pravděpodobnost, že se vyvrcholení dostaví.

Orgasmus bývá problémem při chronických zánětech pohlavních orgánů anebo po biologických operacích. Někdy ženy ztrácejí zájem o sex i po zákrocích, kdy přijdou o dělohu či vaječníky. Myslí si, že pro partnera už nejsou atraktivní. Rozkoš se někdy vytrácí i po porodu, mohou za to změněné anatomické poměry. Žena si moc neužije ani při vysoké hladině prolaktinu, který nestoupne jen při kojení, ale i pod vlivem dlouhodobého stresu.

Lhát se nemá

Existuje mnoho důvodů, proč ženy vyvrcholení předstírají. Nechtějí si připadat sexuálně méněcenné nebo zklamat partnera. Muži si často myslí, že pokud ženu nepřivedou k rozkoši, „není s ní něco v pořádku". Většina z nás se mimo jiné domnívá, že orgasmu by partneři měli dosáhnout společně. Nejčastějším důvodem, proč žena vyvrcholení předstírá, je ovšem ten, že chce styk ukončit. Problémem může být i to, že se ženy stydí říci, co se jim líbí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.