Kód pojišťovny

Vitamín B může snížit riziko mrtvice

Ilustrační obrázek

Podle nové studie, zveřejněné na webu WebMD, mohou vyšší dávky vitamínu B snížit výskyt mrtvice. Dle tohoto výzkumu, je možné, pomocí zvýšeného příjmu vitamínu B předcházet vzniku mrtvice u lidí, u nichž je zvýšené riziko jejího výskytu.

Tyto poznatky jsou výsledkem studie, které se zúčastnilo více než 5,500 žen a mužů se srdečními onemocněními. Účastníci během studie, která trvala 5 let, byli rozděleni do dvou skupin. Jedna užívala vitamín B a druhé bylo podáváno placebo.

Výsledky ukázaly, že u těch, kteří užívali vitamín B, se snížilo riziko mrtvice až o 25 %.

U osob mladších sedmdesáti let, kteří neužívali léky ke snižování cholesterolu nebo přípravky na ředění krve, a ti, kteří žili v regionech bez jídla obohaceného o kyselinu listovou, byly zjištěny nejlepší výsledky.

„Užívání vitamínu B nemělo žádný vliv na závažnost mrtvice a další příznaky spojené s tímto postižením," dodává doktor Gustav Saposnik, profesor na univerzitě v Torontu.

Vitamín B snižuje hladinu homocystínu

Vitamín B snižuje hladinu homocystínu v krvi. Riziko srdečních onemocnění a mrtvice je zvýšené právě při větším množství homocystínu v krvi. Proto je vitamín B v tomto případě prospěšný.

Odborníci však měli až do teď problém jeho prospěch prokázat.

„Žádná z předcházejících studií nebyla úspěšná a nedařilo se prokázat vliv vitamínu B," říká Larry B. Goldstein, lékař a ředitel Centra na léčbu mrtvice na Duke University v Durhamu v Severní Karolíně.

Podle doktora Saposnika je jeho studie první, které se podařilo ukázat, že přiměřené dávky vitamínu B12 snižují hladinu homocystínu, a tím riziko mrtvice. Účastníkům byly  během studie podávány dávky kyseliny listové ve výši 2,5miligamů, 50 miligramů vitamínu B6 a 1 miligramů vitamínu B12, což je mnohem více, než lidé obvykle konzumují.

Podle odborníku je třeba provést ještě další studie.

Vitamín B a druhá mrtvice

Podle odborníků, užívání vitamínu B může snížit riziko utrpění druhé mrtvice.

Další studie se zúčastnilo 3,353 lidí, kteří už v minulosti mrtvici utrpěli. Účastníkům byly podávány vyšší a nižší dávky vitamínu B6 a B12 po dobu dvou let.

Odborníci zkoumali také demografické, klinické a laboratorní data a kontrolovali účastníky po šesti, 12 a 24 měsících.

Dřívější studie byly obvykle zklamáním. Výsledky nepotvrdily snížení rizika další mrtvice při užívání vitamínu B. Ale nyní se odborníci zaměřili na to, jaký vliv bude mít vitamín B, pokud bude předepsán lékařem v pravidelných dávkách.

Lidé byli rozděleni do dvou skupin, Jedna užívala vitamín B často a pravidelně tak, jak určil lékař. Druhá méně častokrát.

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří vydrží vitamín B užívat podle předepsaného plánu užívání, mají mnohem menší šanci znovu trpět mrtvicí, srdečním záchvatem nebo dokonce zemřít.

Podle odborníku tyto závěry mohou znamenat, že lidé, kteří pravidelně užívali dávky lékařem předepsané, mají i další pravidelné a zdravé návyky. Například se mohou více hýbat nebo zdravěji jíst.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.