Kód pojišťovny

Péče o pleť

Ilustrační obrázek

První známky projevujícího se stárnutí jsou charakterizovány ztrátou elasticity a pružnosti pokožky, tvorbou vrásek a vysušením pokožky. Rozlišujeme stárnutí biologické, které je geneticky zakódováno a je neovlivnitelné a  stárnutí předčasné (na něm se podílíme my sami). Mezi další faktory, které ovlivňují náš vzhled patří působení zevních vlivů (přemíra slunečního záření, zimy atd.). Jestliže k tomu navíc připočteme nadbytek kávy, nedostatek spánku a všudypřítomný stres, vysoké pracovní nasazení a žádnou relaxaci, nesmíme se divit, že pak vypadáme unaveně a bez energie.

Co můžeme pro sebe udělat?

Jestliže se nám začínají objevovat vrásky, je jasné, že dochází ke snížené tvorbě mazu, a tím k vytvoření nedostatečné ochranné vrstvy. Voda z pokožky se rychle odpařuje a je nutné doplnit ztrátu mazu a vytvořit kvalitní kožní film, který pokrývá povrch kůže a vytváří tak první ochrannou bariéru. Mezi hlavní přípravky, které mohou doplnit kožní maz patří mastné krémy. Hydratace a regenerace kůže je důležitá, protože brání předčasnému stárnutí buněk.

Pleť na jaře

Po dlouhé zimě se každý z nás již  těší na jaro. Stejně jako v přírodě všechno kvete a probouzí se k životu, tak i my chceme zkrásnět. Jestliže chceme zůstat již během prvních jarních slunečních dní na sluníčku, neměly bychom zapomenout na ochranné opalovací přípravky. Pokožka není ještě na delší pobyt na slunci připravena, a proto si musí zvykat postupně.

Depilace

Na jaře se začínáme více odhalovat a depilace je nezbytným kosmetickým úkonem. Depilovanou kůži je nutné chránit alespoň po dobu 24 hodin před sluncem i máčením. Důležité je zapudrování, např. dětským pudrem, protože kůže se zklidní a většinou nedochází k zarůstání chloupků. Zvýšenou pozornost vyžadují také naše nohy. Musíme ošetřit otlaky nebo puchýře a zajít na pedikúru.

Jarní líčení

S jarem je  spojeno také jemné, zářivé a jasné líčení. Je vhodné volit čisté barvy, tóny a odstíny. Určitě nesmíme zapomenout obnovit svůj šatník a doplňky, abychom se cítily dobře a svěže.

Pleť v létě

Léto je doba dovolených, slunce, vody, sportu a jiných atrakcí. Pokud chceme zůstat ve vodě delší dobu, musíme kůži celého těla chránit olejem s UV filtrem. Kromě toho, že chrání před spálením, vytváří také ochranný film. Kromě těla ošetříme také rty mastnějším krémem nebo rtěnkou. Oči je nutné si chránit tmavými brýlemi. Každý ochranný opalovací přípravek je označen faktorem a číslem, po jak dlouhou dobu můžeme zůstat na slunci, aniž bychom se spálili. Záleží však na tom, v jakém prostředí, v jakých krajinách se budeme pohybovat. Čím je intenzita slunečního záření vyšší, tím vyšší faktor musíme zvolit. V případě, že došlo k přílišnému zarudnutí, není vhodné natírat místa olejem, vhodnější je obklad ze silného čaje nebo z nastrouhané salátové okurky. Ze speciálních přípravků použijeme pantenol.

Péče  na podzim

Pozdní podzim a začátek zimy bývá nejvýhodnější pro odstraňování různých vzhledových vad. Jestliže pleť v letních měsících trpěla působením slunečního záření, je potřeba ji zvláčnit mastnými regeneračními krémy nebo pleťovými maskami.

Péče v zimě

Chladnější počasí začíná už koncem října. Na našem těle se ztrácí poslední zbytky opálení a my si musíme zvykat na stále nižší teplotu. Také pleť bychom měli na následující změny připravit. Čím je větší chlad nebo mráz, tím mastnější volíme přípravky. Ani v zimě nesmíme zapomenout na péči o ruce. Ve vlhkém, chladném a mrazivém počasí ruce zčervenají, přesušují se, jsou hrubé a drsné a také často praskají.

Automasáž obličeje

Automasáž obličeje je vhodné provést navečer před spaním. Před vlastní masáží co nejvíce uvolníme svalstvo na obličeji a krku. Pohyby musí směřovat vždy od středu obličeje ke stranám a zezdola nahoru, abychom zpevnily pokleslou kůži. Při masáži naneseme na obličej trochu více krému pouze lehkým vklepáním bříšky prstů - jemným bubnováním. Nikdy bychom neměli roztírat krém v okolí očí. Víčka často ochabují a tvoří váčky. Při vlastní masáži musí prsty klouzat hladce po kůži. Začínáme na krku jemnými hladivými pohyby plochou prstů od jedné strany krku ke druhé. Ruce pracují střídavě. Totéž provádíme větším tlakem na podbradku. Na obličeji pracují obě ruce současně - od středu brady k uším a ruce posouváme vždy o kousek výš. Následně pokračujeme hladivými pohyby od špičky nosu přes jeho hřbet a čelo opět ke spánkům. Při masáži tváře jsou důležité polepy (prsty držíme těsně u sebe a vytváříme jemné a potom trochu silnější poklepy a zase zjemníme). Každá ruka pracuje na své straně. Pod bradou je jednodušší provádět poklepy  hřbety prstů. Ke konci provádíme jemné bubnování po celém obličeji včetně očního okolí. Délka masáže by měla trvat zhruba deset minut.

Péče o ruce

Také naše ruce zasluhují pravidelnou péči. Ženy by své ruce měly chránit gumovými rukavicemi, které je nutné před každým použitím vypudrovat. Pudr umožní snadné navlečení rukavic a saje přebytečný pot, přízové rukavice sají přebytečný pot a izolačními vlastnostmi omezují pocení. Kůži rukou vadí nejen čistící prací prostředky, ale také i delší styk s vodou. Zanedbané ruce jsou ve většině případů spíše důsledkem pohodlnosti a lhostejnosti než nezbytnou známkou manuální práce. Velmi dobře působí před spaním olejové zábaly nebo občasné zábaly z parafínu. Tyto zábaly si můžeme provádět doma nebo v salónech.

Studené ruce

Častým problémem bývají studené ruce. Stisk studené a vlhké ruky je nepříjemný. Nejedná se pouze o kosmetickou vadu. Vlastní příčinou je porucha krevního oběhu, který nedokáže vzdorovat nepříznivým vlivům, změnám teploty, dlouhodobému působení teploty, dlouhodobému působením chladu, především ve vlhku. V letních měsících se tento stav přechodně upraví. Správnou funkci oběhového systému lze podporovat střídavými teplými a studenými koupelemi, masážemi s přípravky podporujícími prokrvení, parafínovými zábaly a ozařováním infračervenou nebo soluxovou lampou. Podobně i prosté pocení rukou, nejčastěji jako projev porušené činnosti vegetativního nervstva, ke kterému dochází při nejrůznějších podnětech, pociťujeme jako společensky obtížné. Nadměrné pocení lze do jisté  míry omezit koupelemi nebo odvarem některé z rostlin.

Péče o nehty

Dominantní složkou je péče o nehty. Nehty jsou stejně jako ruce vystaveny nejrůznějším agresivním vlivům. Do péče o nehty patří úprava nehtů. Nehty pilujeme vždy jedním směrem, a to od zevních okrajů ke středním partiím nehtu. Po opilování se doporučuje namočit ruce v teplém mýdlovém nebo změkčujícím roztoku. Nehty působí hezky, když je nalakujeme kvalitním lakem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.