Kód pojišťovny

Tajemství úspěšného cvičení odhalena

Ilustrační obrázek

Myslíte si, že nemáte čas ani dostatek prostředků na to, abyste mohli cvičit, tak často, jak byste si představovali? Podle poslední studie zveřejněné na webu WebMD, až čtvrtina osob cvičících každý den pracuje na plný úvazek nebo má malé děti eventuálně obojí. Nejpopulárnější fyzickou aktivitou je u těchto lidí chůze.

Studie, která proběhla mezi 20 000 lidmi, odhalila tajemství úspěšného pravidelného cvičení. Odborníci se zabývali zvyky lidí, kteří právě svými návyky splňují doporučení odborníků, ohledně množství a frekvence pohybu. Jde o pravidelné cvičení alespoň půl hodiny třikrát týdně.

Výsledky této studie ukázaly, že dodržování pravidelného cvičebního režimu nemusí být nudné a ani nemusí příliš zatížit vaši peněženku. Naopak může vám zachránit i život.

Ze studie vyplývá, že:

  • až 58% osob, které pravidelně cvičí, střídají své pohybové aktivity až třikrát týdně,
  • 30% chodí nejméně třikrát týdně do tělocvičny nebo posilovny,
  • až polovina osob, které pravidelně cvičí tak činí proto, aby se vyhnuli nebo zbavili deprese, srdečních problémů, bolesti zad nebo cukrovky. A doktoři s nimi souhlasí.

Odborníci tvrdí, že pokud chcete vidět výsledky a vytěžit to nejlepší z toho, že se pravidelně hýbete, je třeba cvičit alespoň 150 minut týdně. Zkuste si je rozdělit do pěti dnů. Pokud budete pravidelnost a množství dodržovat snížíte tak riziko vzniku srdečního onemocnění, mrtvice, osteoporózy, cukrovky typu 2, vysokého krevního tlaku, demence a některých typů rakoviny.

Ve výzkumu zveřejněného v lednovém vydání časopisu Consumers report, popsalo 21 750 čtenářů, tohoto periodika své cvičební zvyky:

  • 38% těchto čtenářů se považuje za ty, které se hýbou dostatečně často, tedy 30 minut alespoň třikrát týdně, často je to ale více,
  • 12% z těchto osob označili odbornicí za „tvrdé jádro", neboť vykonávali fyzickou aktivitu až 5x týdně a to po dobu až pěti let,
  • dle výzkumu 36% čtenářů cvičí příliš málo na to, aby se to odrazilo příznivě na jejich zdraví. Mnoho z nich tvrdí, že by si přáli cvičit častěji a pravidelněji.
  • 15%  čtenářů se pravidelně nehýbe vůbec.

Odborníci zjistili, že nejoblíbenější pohybovou aktivitou byla chůze. Až dvě třetiny osob ji pravidelně vykonávali až třikrát týdně.

Jak zařadit pravidelný pohyb do svého každodenního života?

Nejezděte autem. Pokud to alespoň trošku jde, jezděte do práce na kole nebo choďte pěšky. Zkuste veškeré denní záležitosti vyřizovat po svých.

Vyberte si pohyb, který vás bude bavit. Je to základ pro to, aby jste u aktivity vydrželi a pravidelně cvičili.

Vymezte si čas na cvičení. Cvičte vždy ve stejnou dobu během dne. Naplánujte si vše předem.

Pokud s cvičením začínáte, začněte pozvolna a postupně přidávejte na intenzitě i délce. Dobrou zprávou je, že lidé, kteří se jednou začnou pravidelně hýbat, s tím už obvykle nepřestanou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.