Kód pojišťovny

Borůvky mohou pomoci zbavit se břišního tuku

Ilustrační obrázek

Strava bohatá na borůvky může podpořit vaše srdce. Dle nové studie zveřejněné na webu WebMD krysy, které konzumovaly větší množství borůvek ztratily velké množství břišního tuku. Tedy tuku, který ve velké většině případů vede k srdečním onemocněním a cukrovce. Zároveň se u nich snížil cholesterol a zlepšila se kontrola glukózy, a to i v případech, kdy jejich strava nebyla zcela srdci prospěšná.

„Některé hodnoty se změnily díky borůvkám k lepšímu, přestože byla jinak krysám podávaná velmi tučná strava," říká Mitchell Seymour, odborník z Michiganské univerzity.

Výsledky podle vědců ukázaly, že na antioxidanty bohaté borůvky změnily způsob, jakým tělo ukládá a zpracovává glukózu a cukr na energii, a tím snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Borůvky rovněž podporují zdraví srdce

V této studii byla krysím mláďatům podávaná buď tučná nebo nízkotučná výživa obohacená o borůvky nebo karbohydráty. Ty tvořily 2% jejich potravinového příjmu.

Po 90 dnech vědci zjistili, že krysy, kterým byly podávány borůvky, měly méně tuku v břišní oblasti. Rovněž se u nich zlepšila kontrola glukózy a citlivost na insulin. Toto jsou dva důležité faktory, které ukazují, jak tělo ukládá a využívá cukr k energii, a které určují míru rizika vzniku cukrovky.

Přínos borůvek byl patrný v obou případech, tedy jak u potravy tučné, tak i nízkotučné. Lepší výsledky se přesto projevily u krys s nízkotučnou skladbou potravy.

Je jasné, že je třeba provést řadu dalších studií, které ukáží, jaký vliv má konzumace borůvek na lidské zdraví. Nedávno však byla zveřejněna studie, která ukázala mírné zlepšení v kontrole glukózy a insulinu u mužů, kteří po dobu tří týdnů pili šťávu z borůvek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.