Kód pojišťovny

Chrání krémy s vysokým faktorem lépe?

Ilustrační obrázek

Pokud jste v poslední době kupovali opalovací krém, určitě jste si všimli velkého množství ochranných prostředků s velmi vysokým SPF faktorem. Před pár lety bylo problematické najít přípravek s faktorem vyšším než SPF 45. Dnes jsou obchody plné opalovacích krémů s hodnotami 70+, 80+ nebo i 90 a více. Jsou ale tyto přípravky opravdu bezpečnější, než ty s faktorem SPF 15?

Je SPF 100 dvakrát tak lepší než SPF 50?

Označení SPF určuje  schopnost přípravku blokovat UVB paprsky, které způsobují spálení kůže. Nechrání ovšem proti paprskům UVA, které způsobují hlubší poškození pokožky. Oba druhy ale přispívají rakovině kůže.

„Je logické, že si spousta lidí bude myslet, že krém s SPF 30 chrání dvakrát lépe, než ten s SPF 15. Ale takhle to opravdu nefunguje," říká dermatolog James M. Spencer.

Podle něj krém SPF 15 blokuje asi 94% UVB paprsků, přípravek SPF 30 okolo 97% a ten s hodnotou SPF 45 zabraňuje až 98% UVB paprskům.

Opalovací přípravky s vyšším SPF chrání před UVB paprsky o trochu více, ale žádný z nich neposkytuje 100% ochranu.

Podle doktora Spensera stačí krém s SPF 15, pokud je používán často a správně. Svým pacientům ale doporučuje SPF 30, protože jen málo lidí aplikuje přípravky tak často a tak dostatečně, jak je třeba.

Produkty s vyšším SPF ale mohou lépe chránit proti dlouhodobějším poškozením pokožky.

Podle odborníků mohou krémy s vyšším ochranným faktorem používané nyní, vést k zdravější kůži později. Přestože množství zablokovaných UVB paprsků krémy SPF 55 až 100 může být méně než 1%, krémy s vyšším ochranným faktorem jsou vhodnější pro zdravější kůži v následujících letech.

 A co UVA paprsky?

Nalézt opalovací krém, který chrání proti UVA paprskům je mnohem obtížnější, ale ne méně důležité. Paprsky UVA zasahují hlouběji do pokožky, způsobují vrásky a zvyšují riziko vzniku rakoviny. Až 95% záření jsou právě UVA paprsky.

Mnoho ochranných krémů s vysokým faktorem, obsahuje chemické filtry, které blokují UVA paprsky a poskytují jen velmi malou ochranu. Je tomu tak proto, že řada těchto filtrů přestane příliš brzo působit.

Těmito filtry je například helioplex a avobenzon. První z nich dokáže stabilizovat právě avobenzon a zabránit tak jeho vyprchání.

Dermatologové rovněž doporučují ochranné přípravky, které obsahují Mexoryl, látku, která blokuje UVA paprsky.

Abyste byli co nejvíce chránění, aplikujte opalovací krém co nejčastěji. I kdyby to byl krém s faktorem SPF 800, nelze se namazat ráno a po zbytek dne se tím nezabývat.

Odborníci doporučují vodě odolné krémy. Aplikujte je alespoň půl hodiny před tím, než jdete ven, a pak alespoň každé dvě hodiny. Znovu se namažte po každém koupaní, usušení nebo zpocení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.