Kód pojišťovny

Plochá noha o sobě dá vědět

Ilustrační obrázek

Člověk s plochýma nohama pozná, že ho chůze v elegantní obuvi zmáhá a první, k čemu přistoupí, je výměna bot. Měkčí, kvalitnější, s odpružením nášlapu přinesou úlevu. Při mírnějším postižení klenby pomohou i pravidelná cvičení. Vhodné bývají vložky do obuvi zhotovené na míru, v závažnějších případech lze klenbu napravit operací.

Pokud máte v dosahu podologa, zajděte k němu. Jednoduchým plantogramem zhodnotí otisk vaší nohy při zátěži, určí zóny přetížení na noze, vyšetří postavení kostí nohy a v některých ordinacích nabídne i vyšetření na tenzometrické desce.

Vznik onemocnění

Plochá noha neznamená nic jiného než pokles nožní klenby. Normální chodidlo je obloukovitě vyklenuté, což umožňuje odpružení, rozdělení váhy a snížení zátěže nohou. Nožní klenbu dělíme na podélnou a příčnou. Pokud se noha vyvine nesprávně, objeví se první příznaky ploché nohy. K nim patří únavnost nohou při zátěži a namáhavé chůzi, při delším stání. Někdy nohy trnou, otečou nebo pálí. Pokud člověk nemá správně vyvinuté chodidlo, nemůže jeho noha při chůzi plnit normální funkci, páteř je nerovnoměrně zatěžována, což vede k poruchám držení těla. S páteří souvisejí téměř všechny lidské orgány, takže v konečném důsledku mohou defekty nožní klenby za vznik mnoha onemocnění, jako jsou poruchy trávení, křečové žíly, nespavost. Ženy mohou mít potíže při porodu.

Nožní klenba se může snížit  z různých příčin. Důvodem může být vrozená porucha chodidla, křivice nebo nějaký úraz, ale také oslabení vazového aparátu. Nejčastěji za plochou nohu může statická zátěž. Nejde o to, zda dítě dlouho stojí nebo chodí, ale v čem je obuto. V 60 až 70 % případů je na vině právě nevhodná obuv, která nepodporuje klenbu, neposiluje svaly chodidla. V důsledku toho se postupně klenba bortí a vzniká plochá noha.

Potíže v těhotenství

Obtíže s plochou nohou se zvyšují u některých povolání. Dlouhé stání zhoršuje zdravotní stav nohou u prodavaček, kadeřnic. Také zdvihání těžkých břemen noze neprospívá. Větší riziko je samozřejmě i v těhotenství. Vazy a svaly dolních končetin v těhotenství prosakují. Zvětšující se váha těla způsobuje jejich velké zatížení, a to je důvod, proč se svaly a vazy unavují, uvolňují a nožní klenba klesá. Důsledkem jsou bolesti nohou při chůzi. Pro utlumení bolestí je vhodná reflexní masáž nohou od chodidel po kolena se zaměřením speciálně na plosky chodidel.

Prevence

Chůze je pro člověka nejpřirozenější aktivitou. Jestliže máme náběh na plochou nohu, nebo nám už byla diagnostikována, začneme s terapií. Základem bude vhodná bota se zdravotní stélkou. Obuv volíme z přírodního, pružného a prodyšného materiálu, nejlépe z kůže. Přímo tragédií jsou módní výstřelky - úzké, těsné lodičky na vysokých podpatcích. Volíme prostornou špici a pevný opatek. Chceme-li dobře chodit, musíme mít obuv stabilní. U výrazných vad už přistupujeme ke speciální ortopedické obuvi, která se zhotovuje na míru.

Při ploché noze se doporučuje také cvičení. Můžete prsty nohou sbírat předměty, provádět krátkou chůzi po špičkách pro posilování svalů nohy a lýtkových svalů. Vhodným cvičebním náčiním jsou gymnastické míče.

U dítěte se nožní klenba postupně vyvíjí a její vývoj bývá dokončen asi kolem třetího roku. Batolata mají nohu normálně vbočenou a klenbu jim vyplňuje tukový polštář. Proto otisk chodidla malých dětí nemá vyznačenou klenbu. Pokud by vbočené postavení nožiček přetrvávalo i po třetím roce věku dítěte, pak je třeba poradit se s podologem.

Prevence vzniku ploché nohy u dětí je založena zejména na správném výběru dětské obuvi, při kterém je třeba respektovat několik zásad. Především je třeba zvolit velikost. Správně má mezi prsty a špičkou boty zůstat minimálně jeden centimetr dlouhý volný prostor a v případě zimní obuvi, do níž si dítě bere teplé ponožky, ještě o něco víc. Nadměrek slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze a také jako rezerva pro růst nohy.

Délka nohy je vzdálenost mezi nejzazším obloukem paty a koncem nejdelšího prstu. Nejdelší nemusí být vždy palec, někdy to může být druhý nebo jiný prstík.

Zatímco délku můžeme vyzkoušet prohmatáním špičky boty nebo proměřením vnitřní délky obuvi ve stélce s porovnáním s délkou nohy dítěte, u šířky to tak snadno nejde. Šířka obuvi české výroby bývá označena na botách velkými písmeny: E - velmi štíhlé nohy, F - štíhlé, G - středně široké a H - široké.

Proti vzniku ploché nohy pomáhá chození naboso po nerovném povrchu venku. Ne doma, protože na rovné podlaze se chodidlo ještě více zplošťuje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.