Kód pojišťovny

Ve víně je nejen pravda, ale i zdraví

Ilustrační obrázek

Sladké hrozny s vysokým obsahem glukózy dodávají tělu velké množství energie, kterou má okamžitě k dispozici. Jsou ideální pro každého, kdo si připadá vyčerpaný, trpí stresem a poklesem koncentrace. Hroznové víno zbavuje tělo odpadních látek, pomáhá při řízení srdečního rytmu, zmírňuje projevy ledvinových nebo žlučníkových těžkostí, čistí krev, snižuje hladinu cholesterolu, působí močopudně. Slupky a jadérka pročišťují střeva. Víno obsahuje i důležité antioxidanty, které zabraňují poškozování buněk volnými radikály a jejich předčasnému stárnutí. Hrozny zmírňují únavu a deprese.

Odborníci tvrdí, že dva až čtyři decilitry vína mohou mít velmi pozitivní vliv na organismus. Mnoho cenných vlastností hroznů se kvasným procesem ještě znásobuje. Určité odrůdy hroznového vína pomáhají při problémech s trávením, krevním tlakem nebo krvetvorbou.

Vinohrady existovaly v Evropě ještě před začátkem doby ledové. Chlad zahnal vinnou révu na jih. V Egyptě pěstovali hroznové víno už před 5 000 lety. Jeho blahodárné účinky znali i ve staré Mezopotámii a Palestině. Ačkoli se ve Středomoří jedí podstatně tučnější jídla než u nás, přesto tam žije mnohem méně lidí trpících kardiovaskulárním onemocněním. Jedním z mnoha důvodů tohoto fenoménu je fakt, že se v jižní Evropě konzumuje spousta hroznů a popíjí víno. Látka, které hrozny vděčí za svůj zdravotní účinek, není příliš známá: jsou to bioaktivní látky ve formě tříslovin a barviv, které jsou obsažené v hroznovém víně a chrání tělo před rakovinou, arteriosklerózou, srdečním infarktem a mrtvicí.

Hroznové víno patří k nejzdravějším druhům ovoce. Také jde o ovoce, kterého se ve světě pěstuje nejvíce a nejvíce se ho také prodává. V jeho produkci vede Itálie. Řada drobnoplodých odrůd se používá výhradně k výrobě vína, ke konzumaci slouží pouze velkoplodé odrůdy. Rozlišujeme modré a bílé hroznové víno: modré je zpravidla aromatičtější a má trochu tvrdší slupku. Kromě přímé konzumace se hrozny zpracovávají na šťávu, víno, destiláty a suší se. Sušené bobule hroznového vína se podle odrůdy révy nazývají rozinky, korintky nebo sultánky. Rozinky dodávají rychle energii při fyzické a duševní zátěži. Nezatěžujte však tělo zbytečně sířenými rozinkami, sáhněte raději po nekonzervovaných.

Léčivé účinky

Hroznové víno obsahuje jen málo bílkovin a tuku, zato hodně sacharidů, především hroznového cukru (čisté glukózy), který je důležitý pro mozek. Lehce stravitelný hroznový cukr můžeme díky jeho kladným vlastnostem najít v různé podobě i příchutích v lékárně. Vysoký obsah cukru se projeví v patřičném počtu kalorií: hrozny s energetickou hodnotou 68 kcal na 100 g patří v porovnání s jinými druhy ovoce k vyššímu průměru. Bobule hroznů obsahují vitaminy A, B, C nebo PP či kyselinu listovou a tělu dodávají i minerální látky, jako je vápník, fosfor, železo, ale především draslík. Ten společně s ovocnými kyselinami napomáhá udržení rovnováhy zásad a kyselin v těle, a je proto vhodný pro lidi s revmatismem nebo dnou. Hroznové víno navíc snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Sto gramů hroznů obsahuje až 81 procent vody. Barvivo antokyan, obsažené v modrých hroznech, podporuje prokrvení cév a působí protizánětlivě, slouží tady jako prevence trombózy. Zastudena lisovaný olej z hroznových jadérek obsahuje řadu mastných kyselin, které udržují srdce zdravé.

Víno a krása

Hroznová zrníčka povzbuzují prokrvení kůže a pomáhají udržet pleť svěží. Výtažek z hroznového vína proto nacházíme v krémech proti vráskám, olejích určených k ošetření rukou a nehtů, ale i v přípravcích proti celulitidě.

Odtučňovací kúra v podobě až 1,5 kg bílého hroznového vína denně je asi nejznámějším a nejúčinnějším prostředkem na zhubnutí, protože povzbuzuje činnost střev a ledvin. Vláknina ve střevě nabobtná a podpoří jeho peristaltiku. Rozpustná vláknina pektin, kterou hrozny také obsahují, má i další účinek: pektin na sebe dokáže vázat přebytek cholesterolu v krvi a  ten pak prostě vyloučí se stolicí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.