Kód pojišťovny

Akné i po třicítce

Ilustrační obrázek

Akné (acne vulgaris) je velmi častá kožní choroba, která nás postihne většinou v období puberty. Projevuje se na obličeji, na krku, ramenou, horní části hrudníku a na zádech. Výhodou akné je, že obvykle po 20.-25. roce věku samo ustupuje. V ojedinělých případech však může přetrvat i déle. Zvláště u dospělých žen z neznámých důvodů akné v posledních letech přibývá. Akné má tři až pět procent žen a asi jedno procento mužů po 25. roce bez ohledu na to, jak vypadala jejich pokožka v pubertě. U mužů projevy vznikají časněji a později ustupují. Muži mají také sklon k závažnějším formám.

Těžší či dlouhotrvající akné může vést ke stresu, sebepodceňování, úzkostem až depresím se závažnými důsledky psychickými, sociálními i pracovními. Jizvy, které se v některých případech při těžších formách tvoří, lze sice časem korigovat, ale jde o nevratné změny kůže, kterým je lépe předejít.

Nehezké pupínky

Akné není projevem nedostatečné hygieny, jak se někdy tvrdí.Hlavním důvodem výskytu je zvýšená tvorba kožního mazu, vrozená dispozice, psychika i vliv životního stylu a prostředí. Akné postihuje chlupový folikul a s ním spojenou mazovou žlázu, které mají společný vývod. Na vzniku onemocnění se podílejí čtyři faktory: zvýšená produkce mazu a rohoviny, pomnožení bakterií a zánět. Zvýšená tvorba mazu je způsobena vlivem mužských pohlavních hormonů androgenů. Právě v dospívání se zvyšují jejich hladiny, dochází ke zvětšení mazových žláz a větší tvorbě mazu. Obsah jednotlivých mazových žláz se tlačí do povrchu kůže, ale jejich vyprázdnění brání zvýšená rohovitost pokožky. To má za následek jak zanícení kůže, tak i biochemické změny v zadržovaném mazu. Kůže je pak poseta černými tečkami a zčervenalými nebo zhnisanými pupínky, které mohou podle stupně postižení přecházet až v kožní abscesy. Nadměrné množství mazu a uzávěr folikulu pak vytváří příznivé prostředí pro bakterie zvané Propionibacterium acnes, které přispívají k tvorbě komedonů a zánětu. Pak vzniká zarudnutí, otok a bolest.

Očista těla

Stavy těžkého nebo roky neustupujícího akné jsou nejčastěji způsobeny kombinací závažného oslabení trávicího traktu a nevyrovnaného hormonálního systému. Takovou formu akné nelze vyléčit bez pročištění ledvin, jater a střev. Následující postup je vhodný jen pro ty, kteří neužívají pravidelně léky a netrpí závažným onemocněním. Je nezbytné dodržovat dietu s omezením cukrů a živočišných tuků a omezit příjem soli a dráždivého koření. Vše je dobré doplnit bylinnými čaji nebo extrakty určenými k očistě jater a ledvin. Tělu dodáváme vitamin A a zinek, protože akné je doprovázeno jejich nedostatečnou hladinou v těle.

V některých lehčích případech dojde k výraznému obratu nemoci pouze při zvýšení přísunu důležitých výživných látek, vitaminů a prvků do organismu. Kromě jmenovaných k nim patří vitamin C, B a E, dále pak křemík a hořčík. V případě lehčích projevů  je možné začít s léčbou kosmetickými přípravky na problematickou pleť, které běžně koupíte v drogerii a lékárně. Nedojde-li ke zlepšení, je třeba navštívit lékaře. Dospívající se mohou poradit i se svým pediatrem, závažnější případy je vhodné ošetřit u dermatologa. Tvoří-li se jizvy nebo hluboké zánětlivé projevy, je třeba navštívit kožního lékaře co nejdříve, aby byla včas nasazena účinná lokální či celková léčba. Pro těžké formy akné (cystickou, konglobátní), které nereagují na místní ani celkovou antibiotickou léčbu, jsou k dispozici léky obsahující látku isotretinoin. Tato léčba trvá několik měsíců a může mít i závažné nežádoucí účinky. Nemocný musí být pravidelně kontrolován a podstupovat laboratorní vyšetření. Ženy v jejím průběhu nesmí otěhotnět, protož by dítě mohlo mít vrozenou vadu.

Péče o pleť

Péče o mastnou pleť vyžaduje především jemnost. Cílem ošetření mastné pleti je celkové zklidnění pokožky a péče, která ji povzbudí k návratu směrem k normální činnosti mazových žláz. Proto používáme speciální kosmetické přípravky. Takové prostředky by neměly obsahovat alkohol - jejich tišící a hojivý efekt by měl spočívat v obsahu léčivých rostlinných silic. Kosmetické prostředky by měly obsahovat rostlinné silice zabraňující zanícení, například šalvěj, tymián, mateřídoušku, čajovník, myrhu, a také silice s vysušujícími účinky. Nejvíce jich obsahuje jalovec, cedr, bergamot. Odmašťování nesmí být přílišné - určité množství mazu je totiž nezbytné k tomu, aby se pokožka nepřesušila a nenarušila se její přirozená obranyschopnost. Nadměrné odmašťování dříve často používaných přípravků s vysokým obsahem lihu kůži může podráždit a příliš odmastit. Kůže pak reaguje další zvýšenou produkcí mazu.

Na zánětlivé projevy je nejlépe nesahat, vymačkávat lze jen zcela zralé projevy s jasně ohraničenou hnisavou bílou čepičkou nejlépe tak, že na vrcholu jemně kůži natrhnete desinfikovanou nebo sterilní jehlou. Jemným tlakem pak hnis odsajete - např. na papírovém ubrousku. Ranku poté desinfikujte - omezíte tím riziko vzniku jizviček a hyperpigmentací. Pokud se snažíte vymačkávat jen červený pupínek, projev jen traumatizujete a rozšiřujete infekci do okolí. Černé tečky (komedony) lze odstraňovat po lehkém napaření speciálními expresory, nejlépe u kosmetičky. Zánětlivé projevy bodovitě ošetřujte antibakteriálními a protizánětlivými korektory a poté pleť ošetřete vhodným krémem. Při léčbě postižené pokožky se osvědčil nálev z kostivalu - kostival v jakékoli formě povzbudí léčbu a růst nové tkáně.

Nezapomínejte na ochranu před slunečním zářením. V rozumné míře nemá slunce zásadní vliv na projevy akné. Při dlouhodobém pobytu na slunci chraňte pleť nemastnými přípravky s vyšším UV filtrem. Někteří lékaři doporučují změnu stravy - vyhýbat se tučným jídlům, omezit sladká jídla a nápoje. Jiní se naopak domnívají, že strava má s akné jen málo společného. Pokud jste sami nepříznivý vliv určitých potravin na stav své pleti vypozorovali, nejezte je.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.