Kód pojišťovny

Mastitida

Ilustrační obrázek

Zánět prsu neboli mastitida je onemocnění, které může probíhat akutně nebo chronicky. I když jsou příznaky u obou forem těchto zánětů stejné, bolest a napětí v prsu, jejich příčiny, povaha a léčebný přístup se zásadně liší. Mléčná žláza je houbovitá struktura, která je složená z tisíců drobných mléčných žlázových váčků, které vyrábějí mléko. Každý z těchto váčků tvoří malou, zcela samostatnou jednotku, a z toho pramení ideální podmínky pro vznik bakterií, které se mohou živit žlázovými výměšky.

Akutní mastitida

Vzniká v případě, kdy do prsu proniknou bakterie a pomnoží se v něm. Mléčná žláza je před infekcí chráněna kůží, ale mikroby mohou proniknout drobnými poraněními, zpravidla rankami nebo prasklinami kůže v okolí bradavek. K takovým případům  dochází často při kojení, kdy dítě saje příliš silně, a to vede k odření a otevřenému poranění kůže na bradavce. Někdy se objeví infekce v období kojení, aniž by ji předcházelo poranění. Důvodem bývá mnohem širší ústí mlékovodů než za normálních okolností, takže bakterie na kůži bradavky mají lehký vstup. Prvním signálem, který nasvědčuje, že se jedná o mastitidu je napětí v bradavce a v jejím okolí. Kojení bývá někdy značně bolestivé. Později rozbolí a zatvrdne celý prs a mohou se na něm projevit červené skvrny. Z bradavky může vytékat hnis a mísit se s mlékem. Jestliže se problém ihned neřeší, může se v prsu vyvinout zánět (absces). K boji proti infekci se používají antibiotika. Jestliže se vyvine zánět, je nutné hnisající dutinu vyříznout. K odstranění bolesti se používají horké suché zábaly nemocného prsu a léky proti bolesti. Jakmile ustoupí zánět, je možné pokračovat v kojení.

Chronická mastitida

Zpravidla se objevuje u žen mezi 30 - 40 lety a pravděpodobně má souvislost se změnami pohlavních hormonů. Mezi příznaky patří buď zatvrdlina v prsu, nebo tupá bolest, často v průběhu menstruace nebo před ní. V případě pochybností, je nutno vyhledat lékaře, aby se zjistilo, zda nejde o závažné onemocnění. Pokud je příčinou zatvrdliny cysta, odstraní se malým chirurgickým zákrokem, který zanechá pouze nepatrnou jizvu.

Léčba

Léčba chronických mastitid může být obtížná, protože nemoc má vlastní průběh a někdy může i zcela vymizet. Periodické bolesti v prsu někdy zmírňují hormonální léky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.