Kód pojišťovny

Předporodní kurzy se vyplatí

Ilustrační obrázek

S blížícím se termínem porodu se u nastávajících maminek množí obavy z porodu a bolestí, které s ním souvisejí. Asi málokterá žena se na porod těší. Strach u prvorodiček způsobuje představa, že je čeká něco neznámého. Pokud se však žena na porod tělesně i duševně připraví, stanou se bolesti mnohem snesitelnější. Porod je velká neznámá. Nedá se předem s jistotou říci, jak bude probíhat. A především, když už se rozběhne, nelze ho zastavit, vrátit , přerušit nebo odložit na jindy, protože dítě musí za každou cenu ven.

Dnes je porod obvykle pojímán spíše jako záležitost lékařů, což může u rodiček budit další obavy. Nemají rády nemocniční prostředí, bojí se, co s nimi doktor bude dělat, váhají, zda si nechat dát utišující léky. Právě proto mohou maminkám pomoci předporodní kurzy. Žena v nich získá ucelené informace o porodních bolestech, porodu, dýchání a nejrůznějších způsobech relaxace, o možných komplikacích či lékařských postupech. Kurzy jsou určeny i nastávajícím otcům, což může pomoci dvojici naučit se spolupracovat, odvádět pozornost rodičky, zvyšovat její vytrvalost a snižovat vnímání bolesti.

Kurzy jsou určeny maminkám přibližně od  30. týdne těhotenství. Budoucí rodiče se seznámí s průběhem porodu, s prostory porodnice a oddělení šestinedělí a je jim promítnuta instruktážní videokazeta o porodu a péči o novorozence. V kurzu přípravy na porod se maminky dozvědí, co se děje s ženským tělem v posledních týdnech a dnech před narozením dítěte a jak se miminko chystá na své narození. Seznámí je s průběhem jednotlivých dob porodních. Zjistí, jaký je rozdíl mezi porodem přirozeným a medikovaným a jaké jsou výhody a nevýhody obou.

Kontroly u lékaře

Rodí-li žena poprvé, měl by ji lékař kolem osmého měsíce těhotenství seznámit se všemi souvislostmi porodu, poučit ji, jaký je rozdíl mezi poslíčky a porodními kontrakcemi, jak a kdy může odtéci plodová voda, jak může vypadat a že po odtoku plodové vody je nutné další sledování rodičky v nemocnici. Kolem 35. týdne gravidity jí začne při kontrolách provádět tzv. non stress test, záznam srdeční akce plodu v závislosti na pohybech plodu, vyšetření, které může  čas odhalit poruchu zásobování plodu kyslíkem.

Opora na sále

Zbavit se strachu z porodu nelze úplně. Díky pečlivé přípravě  lze ale brát většinu obav s nadhledem a zbavit se stresu. Kvalitní příprava na porod ovlivňuje nejen obavy ženy z nastávajícího porodu, ale i z těch dnů, které následují po něm. To, co ženu po porodu a v šestinedělí většinou zradí, je většinou psychické akceptování situace, všeho, co se kolem ní najednou děje a s čím ona v dané chvíli nemůže nic dělat.

Některým ženám je představa partnera u porodu nepříjemná a stejný pocit může mít i budoucí tatínek. Pokud vám v tom nic nebrání, přítomnost partnera neodmítejte. To, že u vás bude blízká osoba, pro vás bude velmi uklidňující. Některé nastávající maminky si před porodem zajistí služby tzv. duly, která jim pomůže svými radami nebo povzbuzením. Hlavní činností duly je poskytovat ženě a její rodině rady a informace ohledně těhotenství a porodu, podporovat rodičku během porodu a být jí oporou v poporodním období. Pomoci matce, aby dobu kolem narození dítěte strávila co nejpříjemněji a beze strachu měla možnost si s někým promluvit o svých pocitech. Dula vám při porodu může pomoci úlevovými masážemi. Poradí vám, jaké polohy pomohou od bolesti. Na duly se často obracejí ženy, které už rodily a mají za sebou negativní zkušenost s porodem. Další skupinu tvoří ženy, které při porodu budou bez partnera.

Výběr porodnice

Ke konci těhotenství byste už měla vědět, kde chcete rodit. Asi tři procenta budoucích maminek si přejí rodit doma, protože je děsí nemocniční prostředí. Tyto maminky se mohou obrátit na soukromou porodní asistentku. Ta jim může porod výrazně ulehčit. Oceníte zejména, když nastanou neočekávané komplikace. Porodní asistentka je dokáže včas rozpoznat a zajistí pomoc. Porodní asistentka je zdravotnický specialista v oboru porodní asistence. Dula je žena, která rodičku doprovází k porodu, ale neposkytuje odbornou zdravotnickou pomoc, není tedy zdravotník. Soukromé porodní asistentky dnes nemají přístup do porodnic, tam pracují jen ty, které nemocnice přímo zaměstnávají.

Drtivá většina žen u nás ale stále rodí v porodnici. Nemusíte jít do zařízení, kam patříte podle místa bydliště, máte právo si vybrat. Pokud vám neumožní porodnici si prohlédnout, abyste věděla, jak to v ní chodí, najděte si raději jinou.. Platí totiž, že pokud nevíte, do jakého prostředí jdete, vstupujete se strachem.

  • Dobrá porodnice respektuje vaše přání, když odmítnete holení, klystýr nebo podání léku na uklidnění či proti bolesti, aniž víte, o jaké medikamenty jde.
  • Nabízí možnosti, jak si ulevit od bolesti, například pobytem ve vaně.
  • Během porodu se můžete volně pohybovat a máte dostatek soukromí.
  • Nabízí různé možnosti porodu, nejen v klasické poloze na lůžku.
  • Po porodu vám dítě hned položí na břicho a na kojení přivezou do půlhodiny.
  • Nemocnice nabízí rooming -in a pomoc s kojením.
  • U porodu s vámi může být víc lidí, kromě manžela třeba matka nebo kamarádka.
  • Důležité je také to, zda je porodnice technicky vybavena pro případ možných komplikací.

Jedna z dalších nejčastějších obav maminek před porodem pramení z toho, že se může novorozenec začít hlásit na svět před termínem a ony pak nestihnou dojet do porodnice. Klid jim může dodat to, že si porod domluví v porodnici poblíž bydliště. Dobré je mít stále při sobě důležitá telefonní čísla, která by bylo možné v případě nutnosti použít. I když porod může začít nečekaně, není to běžné, obzvlášť pokud má žena rodit poprvé. Jedním z ukazatelů, že chce dítě opravdu ven, je právě prasknutí plodové vody a především stále intenzivnější a častější kontrakce.Obvykle ještě uběhne alespoň osm až devět hodin u prvního dítěte a pět šest hodin u druhého, než se roztáhne děložní hrdlo na deset centimetrů, aby mohlo dítě projít ven.

Strach při porodu může posílit nepříjemný a neochotný personál. Jestliže se maminka setká s chladným autoritativním chováním zdravotníků, případně jejich nezájmem, a musí se dožadovat jejich pozornosti, může ji přepadnout panika, která ji už po celou dobu neopustí a v mnohém porod zkomplikuje. Komplikovat vše může také vlastní pocit viny, že se chová nevhodně, třeba až hystericky, a že si může za případné komplikace sama. Žena se může strachovat, že bude působit směšně, že je slabá, že se nedokáže ovládat. Každá žena by však měla vědět, že u porodu nemůže žádná selhat, protože porod není o tom, že musí někomu něco dokazovat, jak je schopná a jak zvládá náročnou situaci. Jde o extrémní zátěž, jak z hlediska fyzického, tak psychického, kdy nelze vše racionálně kontrolovat, ale je nejlepší se podvolit přirozenému běhu. Ani nacvičené dýchání nelze někdy uplatnit.

Klidné prostředí

Prostředí pro porod si můžete přizpůsobit. Když se budete cítit pohodlně, podpoří to vaši schopnost relaxovat a soustředit se na práci, kterou máte před sebou.

  • Některé ženy zjišťují, že jim hudba pomáhá relaxovat, zatímco druhé může rozčilovat.
  • Při porodu pomáhá, když se vás nikdo na nic neptá během kontrakce. Vyžadujte klid a používání tlumených tónů.
  • Většina žen zjišťuje, že tlumené osvětlení jim pomáhá relaxovat. Svíčky mohou navodit příjemnou atmosféru, poskytovat příjemnou vůni a teplo. Pocit tepla při porodu je pro porodní proces pozitivní.
  • Aromaterapie slouží k uvolňování napětí a podpoře relaxace.
  • Rodička by se měla soustředit na to, co jí pomůže. Tedy jen na porodní proces a na miminko, které jí pomáhá. Některé ženy raději nemyslí na nic, dovedou úplně vypnout.
Zvládnutí porodu je jedna věc, řada žen se však dostane do složité situace krátce po porodu. Jsou náhle doma, samy s dítětem, a řeší řadu větších  či menších potíží. S kojením, náladami, partnerem či příbuznými. Období po porodu je velmi složité a pravda je, že za to mohou z velké části hormony, které mají zajistit kojení.. Žena je po porodu ještě unavená a trochu se bojí i péče o dítě. V kombinaci s vysokou dávkou hormonů jsou výkyvy nálad na denním pořádku. Tyto situace jsou běžné a trvají jen pár dní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.