Kód pojišťovny

Zaměřeno na ledviny

Ilustrační obrázek

Obtíže ledvin, pokud se neléčí, mohou být velmi vážné. I když alternativní léčení může napomáhat ke zdolání infekce, mělo  by se používat pouze jako doplněk léčby klasické.

Většina lidí má ledviny dvě, ačkoli se - velmi zřídka - narodí dítě pouze s jednou ledvinou, anebo člověk přijde o ledvinu v důsledku onemocnění nebo při úrazu.

Ledviny jsou umístěny po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. Lidská ledvina je asi 10 cm dlouhá, 6 cm široká a váží asi 150 gramů. Krev do ní přivádí ledvinná tepna, která odstupuje přímo z osrdečnice. Ledvinovou žilou je přefiltrovaná a vyčištěná krev odváděna do dolní duté žíly, která vede do srdce. Ledviny každou minutu  přefiltrují 125 ml tekutiny, což je 180 litrů denně.

Ledviny hrají v lidském těle životně důležitou roli. Filtrují a čistí krev a regulují objem krve a tělních tekutin. Skutečný filtr každé ledviny tvoří asi jeden milion mikroskopických stočených a zkroucených trubiček nazývaných nefrony. Od chvíle, kdy se člověk narodí, se tyto nefrony opotřebovávají a odumírají. Každý nefron má na konci klubíčko malinkých kapilár, v nichž filtrace krve probíhá. Kapiláry podobně jako nervy jsou velmi specifické, a jakmile se jednou poškodí, zřídka se obnoví.

Jestliže jsou ledviny napadeny choroboplodnými zárodky, nefrony nemohou plnit svoji funkci - nemohou filtrovat krev. Začínají do moči propouštět bílkoviny a částečky červených krvinek. Taková moč je pak kalná, růžová nebo dokonce červená.

Samozřejmě, že ledviny nefiltrují každý den stejné množství vody a solí, ale reagují na naše měnící se tělesné potřeby. Například za horkého počasí se člověk potí, a tím ztrácí naše tělo podstatně větší množství vody než jindy. Ledviny na to reagují větším vstřebáváním vody než obvykle. Výsledkem je méně moči, která je navíc tmavší, protože je mnohem koncentrovanější. Tato regulace je možná souhrou nervů a hormonů, které neustále reagují na měnící se prostředí uvnitř těla. Vlivem antidiuretického hormonu se vstřebává z moči více vody, která je zadržována v těle. To znamená, že moc je koncentrovanější, zatímco naopak krev je více zředěná. Výsledkem je méně moči a více vody zadržované v těle. Opačně je tomu ve chvíli, kdy vypijeme větší množství vody. Množství ADH v ledvinách se sníží, moč si podrží více vody a výsledkem je větší objem moči. I ledviny produkují hormony. Jedním z nich je renin, ovlivňující krevní tlak. Jiným hormonem je erytropoetin, podporující tvorbu červených krvinek kostní dření.

Moč vzniká filtrací krve. Krev obíhá naším tělem a cestou sbírá přebytečnou vodu společně s odpadními látkami. Při průchodu krve ledvinami se přebytečná voda a odpadní látky odstraní, a to ve formě moči. Dospělý člověk vyprodukuje 1 až 1,5 litru moči denně. Moč vzniká v ledvinách nepřetržitě, i když v noci o něco pomaleji než ve dne. Močový měchýř může zadržet 700 i více mililitrů moči. Ale je-li naplněn už jen polovinou tohoto množství, tlak na receptory vyvolá potřebu vyprázdnit ho.

Ledviny v těle regulují množství vody, solí, minerálů. Uvnitř je naše tělo neustále proplachováno a omýváno tekutinami. Voda tvoří téměř dvě třetiny naší tělesné váhy. Polovina z této vody je v buňkách, zbytek je roztok vody a solí omývajících buňky (tkáňový mok). Jestliže je kolem buněk solí mnoho, buňky se scvrknou a seschnou. Když je naopak solí málo, buňky nasají vodu a prasknou. Proto je nutné, aby tkáňový mok omývající buňky měl správnou koncentraci solí. Buňky v našem těle neničí jen nerovnováha solí v tkáňovém moku, ale i čpavek, který vzniká jako odpadní látka při přeměně bílkovin na energii. Játra přeměňují čpavek na méně jedovatou látku, močovinu. Ale i ta, pokud se nahromadí  ve větším množství, je našemu tělu smrtelně nebezpečná. Pomocí ledvin močovinu z krve odstraňujeme.

Zdravotní potíže

Funkce ledvin může být narušena nemocí, ale třeba i „drogami". Např. kofein obsažený v kávě či čaji tlumí uvolňování ADH z hypofýzy. To znamená nadbytečné hromadění vody v moči. Nadměrná produkce moči se nazývá diuréza a látky jako kofein, které tento stav způsobují, se nazývají diuretika, čili látky močopudné.

Ledviny může postihnout celá řada nemocí. Nejběžnější jsou ledvinové kameny, malé hrudky vápníku a kyseliny močové, které vykrystalizují v ledvinách nebo v močovodech. Vznikají z příliš zahuštěné moči nebo infekcí. Dokud jsou kameny v ledvinách, obvykle nebolí. Jakmile se však uvolní a začnou putovat močovými cestami dolů nebo tyto cesty zablokují, působí bolest. Bývají to krátké záchvaty prudké bolesti zad v oblasti ledvin, které někdy vystřelují až do břicha a do genitálií. Tyto bolesti jsou známé jako ledvinová kolika. U některých lidí dorůstají ledvinové kameny velice pomalu a člověk o nich ani neví. Až do chvíle, dokud se nepokoušejí projít močovodem do močového měchýře, či dokud se z nich neodloupne malý kousek, který se rovněž dostane do močovodu. Důsledkem je právě ledvinová kolika provázená nesnesitelnou bolestí. Postupuje tak, jak se kámen posunuje v močovodu. Ostrá a přerušovaná bolest může způsobit i nevolnost od žaludku a zvracení. Jiným důsledkem je, že se v moči pacienta objeví krev.

 Zánět ledvin

Ledviny mohou být infikovány bakteriemi, které způsobují onemocnění zvané pyelonefritida. Může probíhat nenápadně a mít banální průběh, ale může vás také vážně ohrozit na životě.

Cizím slovem pyelonefritida označují lékaři zánět ledvinné pánvičky. Ten je způsoben průnikem infekce, nejčastěji z dolních úseků močových cest, do močového ústrojí. Zánět zpravidla nepostihuje jen pánvičku, ale též přilehlou tkáň ledvin. Choroboplodné zárodky se sem mohou dostat krevním oběhem nebo lymfatickým systémem odkudkoliv z těla. Mohou se sem také dostat z pokožky nebo koncem močové trubice. Stav se zhorší, má-li pacient ledvinové nebo močové kameny či u mužů zvětšenou prostatu.  K rozvoji infekce přisívají anomálie močového ústrojí, které zpomalují odtok moči (odchylky ve tvaru ledviny, zdvojení močovodu apod.). Tyto vrozené vady jsou poměrně časté, a když  se chirurgicky opraví, významně klesne riziko poškození ledvin.

Nemocný pociťuje bolest v oblasti ledvin. Má teplotu a současně zimnici. Pociťuje nutkání se vymočit, ale když k tomu dojde, je to hodně nepříjemné a bolestivé. Moč je zkalená nebo i krvavě zbarvená. Nemoc se zpravidla potvrdí rozborem moči, ve které bývají červené i bílé krvinky, často i bakterie. V krvi jsou patrné známky zánětu.

Léčba spočívá v podávání antibiotik a přísunu dostatečného množství tekutin. Samozřejmostí je klid na lůžku. Při lehčím průběhu je možná domácí terapie, při těžším zánětu a u malých dětí bývá nutná hospitalizace. Terapie trvá 2-6 týdnů.

Nemoc u dětí

Pyelonefritida je zákeřná v tom, že leckdy probíhá pomalu a bez příznaků. Prvním signálem může být mírné pobolívání v zádech a otoky, kterou jsou ale již známkou poškození ledvinných funkcí. U malých dětí mohou být příznaky zcela netypické - zvracení, nechutenství, bolesti bříška. Infekce močových cest postihuje děti od novorozeneckého věku až do dospívání. V útlém dětském věku jsou ledviny náchylnější k poškození infekcí a jizvy v ledvině po zánětu ledvinné pánvičky vznikají velmi snadno. Pokud dítě jednou prodělá infekci močových cest, měly by být testovací proužky na průkaz bílých krvinek, ev. bakterií v moči samozřejmým vybavením domácí lékárny. Při každém podezření na opakování infekce lze pak doma udělat základní rozbor moči a co nejdříve vyhledat lékaře. K vyšetření moči by měla vést i zvýšená teplota u dítěte, které infekci močových cest nikdy neprodělalo, ale chybí důvod (nachlazení, rýma), který by teplotu vysvětlil.

Chronická forma nemoci

Někteří pacienti trpí opakovanými záchvaty pyelonefritidy. Tyto záchvaty postupně ničí nefrony, kterých se pokaždé obnoví méně a méně. Výsledkem je chronická pyelonefritida. Rozlišujeme několik příčin vzniku nemoci. Stane se, že odtok moči zablokují ledvinové kameny. Jinou příčinou může nýt porucha chlopní, které pouští moč z močovodu do močového měchýře. U zdravého člověka se tyto chlopně zavřou ve chvíli, kdy močový měchýř vytlačuje moč, takže moč nemůže proudit zpátky do močovodů a ledvin. Jestliže jsou tyto chlopně nějak poškozené nebo nepracují správně, vracející se moč může do ledvin zanést infekci.

Při chronické pyelonefritidě rozpozná postižený pár symptomů, ale teprve za čas mu stav začne působit vážné potíže a začnou mu selhávat ledviny. Léčba zahrnuje podávání antibiotik a někdy i chirurgický zákrok, kterým lékař poškozené chlopně upraví.

Dalším onemocněním ledvin je nemoc zvaná glomerulonefritida. Je důsledkem poškození ledvinových klubíček (glomerul), což jsou mikroskopické trsy kapilár, jež tvoří počáteční filtrovací část každého nefronu. Příčiny jsou různé. Někdy může být chyba v chemickém procesu probíhajícím v těle, při němž abnormální krevní bílkoviny ucpou ledvinová klubíčka. Nefritida je sice onemocnění vzácné, avšak patří k těm vážnějším. Příčinou je obvykle porucha imunitního systému, při níž tělní protilátky napadnou ledvinovou tkáň. K příznakům patří červeně nebo kouřově zbarvená moč, která se vylučuje v malých množstvích, zadržování vody, bolesti hlavy, bolesti v zádech, otoky a vysoký krevní tlak. Hlavní metoda léčby u této nemoci spočívá v podávání několika druhů léků. Patří k nim steroidy a cytotoxika a někdy diuretika, jež mají stimulovat vylučování nadbytečné vody. V malém počtu případů nakonec dochází k selhání ledvin, takže je nutná transplantace ledviny nebo léčba dialyzačním přístrojem.

Prevence onemocnění ledvin

Pijte denně alespoň dva litry tekutin, zvláště když se v horkém počasí nebo více potíte. Dehydratace způsobuje zahuštění moči, čímž se zvyšuje nebezpečí vzniku ledvinových kamenů a dalších potíží, např. zánětu močového měchýře. Není-li to nutné, neužívejte zbytečně diuretika. V nezbytném případě požádejte lékaře, aby vám předepsal diuretika, která nezvyšují hladinu kyseliny močové v krvi.

Vymočte se, jakmile pocítíte nutkání. Čím déle zůstává moč v těle, tím pravděpodobněji mohou minerály vykrystalizovat v kameny a tím větší je nebezpečí, že se rozmnoží bakterie. Máte-li ledvinové kameny, vyhýbejte se mléčné potravě, která je bohatá na vápník. Pijte minerální vody s nízkým obsahem vápníku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.