Kód pojišťovny

Akné a problémy s pletí

Ilustrační obrázek

Akné postihuje mladé lidi bez rozdílu pohlaví. U dívek v mladším věku je patrnější, protože nastupuje časnějším pohlavním dospíváním, ale u chlapců mívá onemocnění někdy těžší průběh. Akné začíná v adolescentním věku, kdy se zvyšuje produkce hormonů pohlavních žláz a nadledvin. Pod jejich vlivem, zejména pod vlivem androgenů (mužských pohlavních hormonů), se stávají kožní mazové žlázy aktivnějšími. To znamená, že žlázy, které až doposud produkovaly jen tolik mazu, kolik bylo třeba k udržení zdravé kůže, nyní vyrábějí mazu příliš mnoho a to vede k jevu, který nazýváme mazotok.

Jaké jsou příznaky?

Pro akné jsou charakteristické tmavé ucpané póry provázené růžovým nebo zarudlým zaníceným okolím. Organismus reaguje na množící se bakterie rozšířením krevních cév, aby se umožnil zvýšený přísun buněk bojujících proti infekci do místa zánětu. Jestliže jsou hlubší struktury kůže poškozeny nebo zhmožděny vymačkáváním tmavých mazových zátek z uspaných pórů, infekce se zpravidla zhoršuje a vytváří se větší vřídky a abscesy. Mazové zátky, nejsou li násilně odstraňovány, se zpravidla během týdne vyčistí, pokud je však osídlí infekce, může to trvat měsíc i déle.

Komplikace

Hlavním nebezpečím akné je vznik druhotné infekce , která může vést k vytvoření trvalých jizev, kráterovitých prohlubní a útvarů podobným neštovicím.

Výživová doporučení

Ze stravy bychom měli vyloučit smažené pokrmy, cukr a čokoládu a denně vypít 2 litry tekutin. Jako doplněk stravy se doporučuje v kapslové formě olej ze semen černého rybízu, pupalky dvouleté a brutnáku lékařského.

Léčba

K léčbě akné lze používat různé krémy a roztoky, které obsahují antiseptika a potlačují růst a množení bakterií. U lehčích forem akné se osvědčily přípravky s obsahem benzoylperoxidu. Velkou pozornost bychom také měli věnovat výživě a pohybovým aktivitám na čerstvém vzduchu. Ve vážnějších případech je nutno navštívit kožního lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.