Kód pojišťovny

Vlasy – mapa našeho zdraví

Ilustrační obrázek

Vlasy, pokožka a nehty jsou obrazem našeho zdravotního stavu. Analýzu z pokožky provedeme těžko, protože získání vzorku by bylo bolestivé. Nehty sice lze jednoduše nastříhat, ale každému rostou jinak rychle a řada z nás pracuje s určitými látkami, které by znehodnotily výsledky vyšetření.

Vlas je buněčná struktura, takže jak je stabilní vlas v prvkovém zastoupení, tak to vypadá ve všech buňkách v našem těle. Zdaleka nejde jen o hodnocení kvality vlasů. Analýza stopových prvků ve vlasech dává informace o fungování celého těla, o jeho látkové přeměně a funkci žláz s vnitřní sekrecí. Pomocí vlasové diagnostiky lze mnohé nemoci včas podchytit a chronické problémy léčit.

O vlasy nepřijdete

K analýze se používají vlasy nebarvené z týlní krajiny, protože odtud jsou nejméně poškozené. Vlasy se sestříhají u kůže v délce do 4 cm v množství, které vyplní polévkovou lžíci. Rychlost růstu vlasu je 1 cm za měsíc, takže z ustřižené délky se poznají metabolické tendence, které probíhají v období 3-4 měsíců. Po odstřižení a vyplnění dotazníku se odešlou do laboratoře. Odtud dostanou vyšetřené osoby asi za čtyři týdny výsledky s grafy a obsáhlým komentářem, který jim ukáže, kterých prvků mají v těle nedostatek a kterých nadbytek. Lékař jim pak také vysvětlí, jak se stravovat, zda jsou vhodné některé doplňky výživy atd.

 Výsledky vyšetření

Vyšetření se provádí metodou atomové fotospektronomie. Z popelu spálených vlasů je připraven roztok, který se dále analyzuje. V podstatě se jedná o metodu, která se u nás běžně používá v soudním lékařství. Analýza dokáže zjistit, které prvky organismu skutečně chybí. Výsledkem je vyšetření 24 stopových prvků a 5 toxických prvků. Aktuální naměřená hodnota je porovnána s průměrnou hodnotou naší populace. K tomu slouží porovnávací graf, který ukáže výrazné disproporce a nedostatky. Dle výsledků lze dokonce určit, jaký je zkoumaný člověk metabolický typ, zda pomalý nebo rychlý. Lékaři vycházejí z obsahu vápníku a fosforu v buňce. Zjistí, jak buňka funguje, kolik má energie, protože fosfor slouží jako palivo pro mitochondrie.

Výsledkem celého vyšetření je určení metabolických tendencí organismu. Na základě určení metabolického typu lékař doporučí dietologická opatření. Je žádoucí, aby si vyšetřená osoba nechala poradit, jak se stravovat. Dieta vhodná pro určitý metabolický typ může jinému člověku uškodit.  „Pomalý" typ má většinou problémy s nízkým tlakem, nízkou tělesnou teplotou a trpí chladem končetin. Častěji se u něj objeví stavy chronického napětí a dochází u něj k hromadění tukové tkáně v oblasti hýžďové a bederní tkaniny. „Rychlý" typ má vyšší tělesnou teplotu, nadměrně se potí, má vyšší tlak, může být přecitlivělý a přibírá na hmotnosti v pase a v oblasti ramen. Každý z nás se pohybuje v pásmu od pomalého typu k rychlému, neexistuje ideální stav.

Ze vzájemných poměrů prvků lze zjistit, jak funguje celá hormonální soustava, především štítná žláza a nadledviny. Poměr vápníku a hořčíku v buňce upozorní na stav svalového napětí. Dozvíme se, jaký je metabolismus železa, poměr zinku a mědi, jejichž poměr určuje hladinu estrogenů a progesteronu a z toho lze určit, jaká je funkce ovarií. Můžeme říci, že každému alergikovi schází hořčík nebo zinek nebo oba prvky. Ale jen analýza vlasů nám řekne, který prvek je třeba doplňovat.

Lékaři mají dobré výsledky také s léčbou chronického únavového syndromu, roztroušené sklerózy a zajímavé výsledky s pomocí u léčby neplodnosti. Vhodné je, aby si analýzu vlasů nechali provést oba partneři. Těhotné ženy mají zvýšený nárok na výživu a mohou tedy tuto metodu využít ke zjištění aktuálních hodnot prvků ve svém těle před početím. Pomohou tím nejen sobě, ale i dítěti, na které své nedostatky jinak přenáší.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.