Kód pojišťovny

Zázračné enzymy

Ilustrační obrázek

Enzymy jsou v našem organismu všudypřítomné a zásadně ovlivňují zdravotní stav. Fungují jako biokatalyzátory, to znamená, že urychlují a řídí všechny biochemické děje v těle. Enzymy jsou bílkovinné molekuly a každý z nich má jedinečný tvar, který ho předurčuje k plnění jediného úkolu - urychlování chemické reakce.

Komplexní bílkovinné sloučeniny, které se dříve často nazývaly „fermenty" a jež odborníci dnes označují jako „enzymy", jsou biochemiky také výstižně popisovány jako „zápalné jiskry života". Jako katalyzátory totiž dokáží chemické reakce vyvolat, urychlit a usměrňovat. Proto se jejich pomocí dá vyléčit hodně chorob.

Enzymy jsou pro lidi už celá tisíciletí velmi žádoucími pomocníky - například při vaření piva, výrobě sýrů a mnoha dalších činnostech. Jsou to totiž enzymy, které umožňují proces kvašení. A všude tam, kde by za běžných podmínek (například v lidském těle) reakce probíhaly pomalu, se enzymy starají o to, že se tyto procesy odehrávají rychleji, efektivněji. Enzymy mohou být živočišného i rostlinného původu a při terapii se používají oba druhy. Pro život a zdraví je nezbytné, abychom měli organismus vybavený všemi enzymy v dostatečném množství a nejlepším stavu. Systémová enzymoterapie dodává tělu enzymy proteolytické, to znamená rozkládající bílkoviny, které mohou mít bakteriální, živočišný nebo rostlinný původ. Enzymy papain a bromelin byly první, které se při enzymoterapii uplatnily.

Enzymoterapie nemá nic společného s tím, že by určité nedostatky odstraňovala dodatečným podáváním enzymů - jako je to např. při hormonální substituční terapii u žen v období přechodu. Podstatou systémové enzymoterapie je orálně podávaná kombinace vybraných proteolytických enzymů připravená tak, aby se část podaných enzymů ve střevě vstřebala. V žaludku by se enzymy jako jiné bílkoviny za normálních okolností rozložily, ale v tabletách léku jsou chráněny tak, aby se bez újmy dostaly až do střeva.

Nejstarší formou této terapie, která byla použita v medicíně, je využití enzymů při poruchách trávení. Dnes se však enzymy používají i ve sportovním lékařství, kde se jejich prostřednictvím předchází různým poraněním nebo se jimi stávající poranění rychle léčí a zároveň se jejich aplikací mírní bolesti. Při okamžitém použití enzymové masti se účinně zmenšují otoky a mírní bolesti. Rychle se obnovuje pohyblivost postižených částí těla. Enzymy působí velmi dobře i u otevřených, čerstvých nebo nedostatečně vyhojených ran, bolestivých jizev nebo popálenin.

Jsou-li tyto bílkovinné látky podávány preventivně, dokáží výrazně zkrátit i dobu akutních infekcí. Dnes se léčí pomocí enzymů trombózy, embolie i infekce. Proteolytické enzymy mají schopnost rozpouštět určité bílkoviny, například fibrin v krevních sraženinách, čímž urychlují vstřebávání krevních výronů. Pokud rozpustí sítě fibrinu, kde se skrývají viry a bakterie, zpřístupní je imunitnímu systému, který je může úspěšně likvidovat. Podávají-li se enzymy současně s antibiotiky, zlepšují jejich pronikání do tkání. Mohou vyčistit tělo od různých sraženin, uvolnit zatuhlé tkáně.

Systémová enzymoterapie má příznivý vliv na mikrozáněty, které vznikají v průběhu života a spolupodílejí se na rozvoji arteriosklerózy a dalších civilizačních chorob.

Enzymové přípravky k orálnímu použití existují jako tablety, kapsle nebo šťáva. Při jejich podávání musíte zabránit styku tekutých enzymových přípravků s kovy (např. lžičkou). Při tomto styku může dojít k dezaktivaci enzymů. Enzymy můžete zakoupit i ve formě mastí. Enzymové přípravky ve formě tablet by se měly brát půl hodiny před jídlem nebo aspoň půldruhé hodiny po jídle a důkladně zapíjet.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.